Gazete Vatan Logo

Muhaliflerin hedefi Tekin gitti, yerine Matkap geldi

Kılıçdaroğlu yeni MYK’yı yaparken parti içi dengeleri gözetti. “Gitmez” denilen Gürsel Tekin, MYK’da kaldı ama ikinci adamlığı sona erdi. İkinci isim Matkap oldu. Hurşit Güneş, Süheyl Batum, Umut Oran gibi isimler de yeni MYK’da yok

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4. kez partisinin MYK’sını yeniledi. 3 Kasım’dan bu yana “partinin ikinci adamı” olan, ancak örgütle bir türlü yıldızı barışmayan Gürsel Tekin, yeni dönemde Kılıçdaroğlu tarafından “Basın, Tanıtım ve Propaganda İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı”na kaydırıldı. Tekin’in yerine Nihat Matkap getirildi. Tekin’in görev değişikliği “sürpriz” olarak yorumlandı. Tekin, daha önce, “CHP’de küskünlük olmaz. Her görevde çalışırım. 27 yıldır CHP için çalıştım. Bu partide ne görev verilirse yaparım. Çaycı da olurum, yönetici de. Önemli olan partidir” demişti. Bu düzenleme yapılırken Kılıçdaroğlu’nun, Tekin’le görüşmediği öğrenildi. Yeni görevini yazılı açıklamadan öğrenen Tekin, “Haberim yoktu. Bize düşen partimiz için çalışmaya devam etmek” dedi.

“Denge” MYK’sı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, yeni MYK’sında,delege yapısını halen elinde bulunduran Önder Sav etkisini görmezden gelemedi. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na, bir dönem Sav’a yakınlığı ile bilinen CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın getirildi. Örgütün başına ise yine bir dönem Önder Sav’a yakınlığı ile bilinen Nihat Matkap’ın gelmesi, CHP’nin kurmayları arasında, “Kurultay dengesi, Sav’a yakın isimlerle örgütten gelecek tepki aşılmaya çalışılıyor” yorumlarına neden oldu.

Partinin ikinci adamı konumuna gelen Nihat Matkap, Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürlüğü döneminde Çalışma Bakanı idi. Şimdi Kılıçdaroğlu’nun “2. adamı” olan Matkap, genel seçimlerde CHP lideri tarafından Hatay’dan 5. sıraya yerleştirilmiş, ancak milletvekili seçilememişti. Matkap’ın ismi, daha önceki ekip değişikliği sürecinde de Genel Sekreterlik için geçmişti. “3 Kasım Devrimi” olarak adlandırılan ve Önder Sav’ın liste dışı kaldığı dönemde Gökhan Günaydın ve Nihat Matkap, Kılıçdaroğlu tarafından MYK’ya alınmış, ancak bu iki isim, “kendilerine sorulmadan listeye konuldukları için” görevleri kabul etmemişlerdi. Matkap ve Günaydın, Hakkı Süha Okay’ın düzenlediği basın toplantısında yer alarak, Sav ’ın değerlendirmelerini paylaşmış ve destek vermişlerdi.

Yeni MYK’da 11 vekil

Kılıçdaroğlu’nun belirlediği yeni MYK’da, kendisiyle birlikte 11 milletvekiline karşılık, 6 vekil olmayan PM üyesi yer aldı. MYK ’ya 9 yeni isim katıldı. Antalya eski Milletvekili Atilla Emek’in MYK’da yer alması dikkat çekti. Diğer 8 ismin yönetime katılacağı kulislere sızmış, ancak Emek’in ismi hiç güneme gelmemişti. Emek, Antalya milletvekili olmasına karşın, Deniz Baykal’ın yanında yer almamış, yönetim değişikliği boyunca Kılıçdaroğlu’nu desteklemişti. Gökhan Günaydın, Sav’ın yerinden olmasına neden olan 3 Kasım’da Parti Meclisi toplantısına katılan isimlerdendi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dün CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli’yi ziyaret etti. Çiçek her iki ziyaretten sonra yaptığı açıklamada yeni anayasanın bir uzlaşma komisyonu aracılığıyla yapılması noktasında bir genel yaklaşım olduğunu memnuniyetle gördüğünü söyledi.

Uzlaşma Komisyonu’na destek isteyen Çiçek’ in, hem Kılıçdaroğlu ile hem de Bahçeli ile yaptığı görüşmede, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na, lütfen uzlaşmaya açık isimler bildirin” ricasında bulunduğu da öğrenildi. Bahçeli, anayasa konusunda, iktidar partisi tarafından önceden hazırlanmış bir “Metin dayatmasını kabul etmeyecekleri” mesajını iletti. Bahçeli, Uzlaşma Komisyonu’na ise üye vereceklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu Çiçek’in görüşmesinde tutuklu milletvekillerinin durumu da ele alındı. CHP tarafı bu konuyu Çiçek’in gündeme getirmesini istediği öğrenildi. CHP’lilerin, Çiçek’e, “8 vekil Meclis’te yok. Yarın bir gün kritik bir oylama olur, 1 Mart tezkeresi gibi sıkıntı yaşanabilir” dedikleri öğrenildi.

İşte yeni A takımı

Toplu bir veda yaşanmasın diye eski üyeleriyle MYK’yı toplamayan Kılıçdaroğlu’nun, yenilediği MYK’sını birkaç gün içinde toplantıya çağırması bekleniyor.

CHP’nin yeni MYK’sı şöyle:

-Nihat Matkap (Örgütlenme ve Örgüt yönetimlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

-Erdoğan Toprak (İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

- Atilla Emek (Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

-Gürsel Tekin (Tanıtım, Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

- Gökhan Günaydın (Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan
Yardımcısı)

- Yakup Akkaya (İşçi, Memur Sendikaları, Emekliler ve Emek Bürolarıyla Sendikaları, Meslek İşveren Kuruluşları ve Diğer Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel BaşkanYardımcısı)

- Faruk Loğoğlu (Dış İlişkiler vYurdışı Örgütlenmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

- Birgül Ayman Güler (Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

- Zeki Gündüz (Gençlik Örgütlenmesive Gençlik Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

- Faik Öztrak (Ekonomik ve Mali Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

- Ayten Kayalıoğlu (Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

- Sencer Ayata (Ar-Ge, BYKP ’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

- Perihan Sarı (Partiiçi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

- Mehmet Emrehan Halıcı (Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

- Sezgin Tanrıkulu (İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı)

- Bihlun Tamaylıgil (Genel Sekreter)

Haberin Devamı