Gazete Vatan Logo

Muhalifler başkentten çekiliyor!

Suriye’de 2011’de başlayan halk ayaklanmasının başkenti sayılan Humus’ta aylardır kuşatma altında bulunan binlerce muhalif, kent merkezini Esad güçlerine bırakmayı kabul etti

Muhalifler başkentten çekiliyor!

3 yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşta muhalifler bir kaleyi daha terk etmek zorunda kaldı. Ayaklanmanın başkenti olarak kabul edilen humus, artık Esad’ın kontrolüne geçiyor. Ordu yetkilileriyle muhalifler ve İran arasında gerçekleşen görüşmeler sonucunda hazırlanan anlaşma, kent merkezinde bulunan ve sayıları 2.250’yi bulan muhalif savaşçıyla onların ailelerinin kentin kuzeyine çekilmelerini öngörüyor.




Esad bomba yağdırıyor

Anlaşma uyarınca muhalifler ellerinde tuttukları İran ve Lübnan kökenli esirleri de serbest bırakacak. Anlaşmanın hayata geçirilmesi konusunda muhaliflerin gerekli gördükleri güvenlik koşullarının sağlanmasını bekledikleri kaydediliyor.

Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı ordu güçleri, aylardır Humus merkezini havadan ve karadan bomba yağmuruna tutuyordu.




Rejim güçleri bombaladı 50 kişi öldü

Suriye’de, rejime bağlı güçlerin yönetim karşıtlarına ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda 50 kişinin öldüğü bildirildi. Suriye İnsan Hakları Örgütü’nden (SNHR) yapılan açıklamada, rejim güçlerinin muhaliflerin denetiminde olan bölgelere karadan havan topu ve roketler, havadan “varil, vakum ve misket” bombalarıyla düzenlediği operasyonlarda Halep’te 12, Hama, Dera ve başkent Şam’ın banliyölerinde 8’er, İdlib’te 6, Humus’ta 5, Lazkiye, Tartus ve Deyru’z Zor kentinde birer olmak üzere 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Sınırda Uzi’yle yakalandılar

Suriye’den salla Türkiye’ye geçmeye çalışan 2 kişi, 1 adet suikast silahı Uzi ile birlikte yakalandı. Önceki gün saat 17.25 sıralarında sınırda devriye görevi yapan askerler tarafından yakalanan 2 kişi hakkında Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, “Hatay Narlıca Hacıpaşa Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk sahasındaki Asi Nehri üzerinde, 2 kişi salla geçerken havaya uyarı atışı yapıldı. Kaçmaya çalışan şahıslar yakalandı. Üzerlerinden bir adet ’Uzi’ marka makineli tabanca ve içinde beş adet mermi bulunan şarjör ele geçirildi.”

F-16’lara radar tacizi

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’de konuşlu füze sistemlerinin F-16 uçaklarına radar kilitlemesi yaparak taciz ettiğini bildirdi. Taciz olayı ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi: “6 adet F-16 uçağı ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edilmiştir. Hava Muharebe Devriye Görevi icra etmekte olan F-16 uçaklarımız, Hatay üzerinde iken Suriye’de konuşlu S-60 uçaksavar füze sistemi ile SA-2 ve SA-17 füze sistemleri tarafından 4 dakika 25 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edilmiştir.”

Grad füzeleriyle saldırıyorlar

Esad güçleri Halep’in kuzeyinde stratejik öneme sahip el-Breyc köyü ile el-Breyc kavşağının denetimini ele geçirdi. İslami Cephe’ye bağlı birlikler, rejimin kontrolünde olan el-Breyc köyüne grad füzeleriyle ve havan toplarıyla saldırdı.

Hamas da kullanıyor

1960’ların başında Sovyet mühendisleri tarafından geliştirilen ve o tarihten bu yana dünyanın birçok ülkesinde kullanılan Grad füzeleri, 20-45 kilometre menzilli bir çeşit füze topu. Ortalama 25-30 kilogram ağırlığında başlık taşıma kapasitesine sahip olan 3 metre boyundaki füze, tekli ya da kamyonet gibi araçların üzerine sabitlenmiş durumda toplu şekilde fırlatılabiliyor. Grad füzeleri, Hamas ve Hizbullah militanlarınca da İsrail güçlerine karşı kullanılıyor.

Haberin Devamı