Gazete Vatan Logo

Muhalif mi, paralı gösterici mi?

Rusya’da yolsuzlukla suçlanan Başbakan Medvedev’i istifaya çağırmak için düzenlenen gösterilere katılan 700’ü aşkın gösterici gözaltına alındı. Kremlin, organizatörlerin gençlere gösterilere katılmaları için para ödediğini savundu.

Muhalif mi, paralı gösterici mi?

Rusya’nın hafta sonunda başkent Moskova ve St. Petersburg başta olmak üzere birçok şehrinde, ‘Yolsuzlukla Mücadele Fonu’ kurucusu ve aktivist Aleksey Navalnıy ile diğer muhalif grupların desteğiyle düzenlenen protesto gösterileri, Batı ile Kremlin arasında iplerin gerilmesine yol açtı. Kremlin’e yakın üst düzey yetkilileri hedef alan yolsuzlukla mücadele eylemleriyle tanınan Navalnıy, son yayınladığı raporda Başbakan Dimitri Medvedev’in de yolsuzluklara karıştığını öne sürmüş, ardından da muhalifleri Medvedev’i istifası talebiyle gösteri düzenlemeye çağırmıştı.

Mahkeme selfie’si

Ülke genelinde son 5 yılın en büyük protestolarına on binlerce kişi katılmış, polis izinsiz düzenlendiği gerekçesiyle gösterilere katılan 700’ü aşkın kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan Navalnıy, dün yargıç karşısına çıktı. Duruşma salonundan kendi fotoğrafını çeken ve Twitter’da paylaşan Navalnıy, “Bizim de onları dava edeceğimiz zaman gelecek. Ve o zaman adil olacak” dedi. Rusya polisinin göstericilere karşı sert tavrı Batı’da eleştiri konusu oldu. Gözaltıları kınayan ABD ve AB, göstericilerin derhal serbest bırakılmalarını istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, göstericilerin gözaltına alınmasını ‘demokrasiye hakaret’ olarak nitelendirdi. Toner “Rusya hükümetine barışçıl göstericileri acilen serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz. Alexei Navalny’nin gözaltına alınmış olmasından da rahatsızlık duyuyoruz” dedi. AB’den de Pazartesi sabahı benzer bir açıklama geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise gösterileri ‘provokasyon’ olarak nitelerken, ‘organizatörlerin gençleri sokağa dökmek için onlara para ödediklerini’ öne sürdü.

Haberin Devamı

‘Provokasyon’

Peskov, yetkililerin eylemcilerin insanların gelecekte yasaları ihlal etmeye teşvik edecekleri endişesi taşıdıklarını da belirtti. Peskov buna karşın gösteriye katılan insanları dinleyeceklerini de söyledi. Peskov, ABD ve AB’nin göstericileri serbest bırakma çağrılarını da reddetti.