Gazete Vatan Logo

Muhalefetten kimse katılmadı!

CHP basına baskıyı MHP Barzani’yi protesto etti!

AK Parti kongresine Meclis’teki muhalefetten kimse katılmadı. CHP, bazı basın kuruluşlarına uygulanan ambargoyu protesto ettiği için kongreye katılınmadığını açıkladı. MHP de kongreye çağırılan Barzani’ye tepkiliydi. BDP’yi ise AK Parti davet etmedi.

ANKARA - AKP Kongresi’ni izlemek için görevlendirilen CHP Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin ile Gülseren Onanç dün sabah Kılıçdaroğlu ile görüşerek kongreyi izlememe kararı aldı. Kongreyi izlemekten vazgeçen Adnan Keskin şu açıklamayı yaptı:

“Basına ambargo uygulayan, gazetelerle gazetecilere yasak koyan, böylece halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkını ayaklar altına alarak bilgi edinme hakkını engelleyen AKP’nin yasakçı anlayışını protesto ediyoruz. CHP olarak kongreyi izleyerek, gazetelerin televizyonların künyelerine ve köşelerine müdahale eden, yasaklar koyarak Anayasamızın ‘Basın hürdür sansür edilemez’ hükmünü çiğneyen AKP’nin yasakçı suçuna ortak olamayız. İktidara geldiği günden beri, her yöntemi kullanarak basını sindirmeye, yıldırmaya, teslim almaya çalışan AKP’nin bu son yaklaşımı, gazete ve gazeteci yasağı ile tahammül edilemez bir noktaya gelmiştir. Bu yaklaşım, Türkiye’ye yakışmayan çağdışı, faşizan bir yaklaşımdır. Bu anlayış, demokrasiyi, çoğulculuğu, çoksesliliği ortadan kaldıran Hitlervari tek adam ve tek ses anlayışıdır. CHP, AKP’nin ve Başbakan’ın Hitler dönemine bile rahmet okutan bu anlayışına, bu uygulamasına sessiz kalamaz, seyirci olamaz. AKP’nin yasakçı anlayışını şiddetle kınıyor, kongre salonuna sözde demokrasi yolu yaparak, demokrasiyi, basın özgürlüğünü salon dışına atan AKP’yi kongre salonunda bu ayıbıyla baş başa bırakıyor, tek adam, tek ses şovunu izlemiyor ve kongre salonuna gitmiyoruz.”

Gitmediler ama adları okundu

CHP’nin AKP kongresine katılmamasına karşın kongrede Keskin ve Onanç’ın isimlerinin okunmasına CHP’den tepki geldi. Keskin yaptığı açıklamada, “AKP’nin yasakçı anlayışını protesto etmek için kongre salonuna gitmeyen bizlerin isimlerinin kongre salonunda okunması AKP’nin ilkesizliğini, halkı aldatma konusundaki ikiyüzlülüğünü ve yalana dayalı politika anlayışlarını yansıtmaktadır. Yüzleri kızarmadan böylesine yalan açıklamalarla halkımızın gözünü boyamaya çalışanların kamuoyuna ve CHP’lilere özür borcu vardır. Altını çizerek belirtiyorum AKP halkı kandırıyor. Biz CHP heyeti olarak AKP kongresine gitmedik, onları ayıplarıyla baş başa bıraktık” dedi.

Barzani protestosu

MHP Basın Birimi’nden yapılan yazılı açıklamada, Ankara Spor Salonu’ndaki kongreye daha önce MHP adına Genel Başkan Yardımcıları Ruhsar Demirel ve Mevlüt Karakaya’nın katılacağının bildirildiği ifade edildi. Açıklamada “Önceden basın aracılığı ile katılımı duyurulan ve ‘onur konuğu’ olarak takdim edilen zatın ülkemize gelişinin teyidi üzerine söz konusu genel kurulda partimizin temsilinden vazgeçilmiştir” denildi.

Meclis dışı muhalefet katıldı

BDP’ye davetiye göndermeyen Ak Parti kongresine Meclis dışı muhalefet partilerinin temsilcileri katıldı. Kongreye katılan siyasi parti temsilcileri şöyle: Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Hasan Bitmez ve İlyas Tongüç, BBP Genel Başkan Yardımcısı Metin Gündoğdu ve BBP Genel Sekreteri Üzeyir Tunç, DP Genel Sekreteri Baki Mert, DSP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Ertürk.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilci gönderdiği kongrede, TOBB’u Genel Başkan Yardımcısı Murat Yalçıntaş temsil ederken, salorda sivil toplum ve meslek örgütlerinden Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral de yer aldı.

Haberin Devamı