Gazete Vatan Logo

Muhafazakar DJ

42 yaşında, 2 çocuk annesi, o Türkiye'nin oyun havası çalan ilk muhafazakar DJ'i...

Muhafazakar DJ

Fatma Civelek 42 yaşında, iki çocuk annesi. 16 yaşında evleniyor, kocasının isteği üzerine kapanıyor. 4 yıldır DJ'lik yapıyor. O Türkiye'nin hem oyun havası hem de rap çalan ilk muhafazakar DJ'i.

DJ'lik macerası nasıl başladı?

Bir genç kızın en büyük hayali nedir? Gelin olmak, düğün yapmak, kına gecesi yaşamak. Ben bunları yaşayamadım. 16 yaşımda eşimle tanıştım. Ailelerimiz istemedi. Kaçtık. Yaşımız da küçük. Onun ailesi kapalı, benimkisi açık olduğu için birbirlerini istemediler. Eşim onunla evlenirsem kapanır mıyım diye sordu. Ben de sevdikten sonra neden olmasın dedim.

DJ'liği nasıl doğurdu bu durum?

Yeğenimin kına gecesini yaptık bir kaç yıl önce. O kadar emek harcadık ki. Ama şarkılar iyi değildi, güzel geçmedi. Bizim örf ve adetlerimizde kına çok önemli. Buradaki DJ açığını o gece gördüm. Bunu profesyonel yapmak istedim. Eğitimini aldım. İçimdeki ukteyi yendim.

Eleştirenler, sizi yıldırmaya çalışanlar oldu mu?

Hem de nasıl. Hemcinslerimden bile tepki aldım. En büyük desteği ise ailem ve eşimden aldım. Kulüplerde sahne almıyorum. Alkollü ortamlarda sahne almıyorum sonuç olarak.

Haberin Devamı

En ağır eleştiriler ne oldu?

'Otur evinde, dolma sar'! Çocukların var onlara bak dediler. Ben 25 senedir bunu yapıyorum zaten. Ben hep kendimi geliştirdim. Çeşitli kurslara gittim. Muhasebecilik yaptım. Masa başının bana uygun olmadığını anladım.

Sosyal medyada neler diyorlar?

Türbanlı bir kadın alkollü ortamda DJ'lik yapıyor sandılar. Ama anlamadılar. Sadece kadınlara ait programlarda sahne aldım. Ben bu işi insanlara kabul ettirene kadar çok emek harcadım. Ben turntable'la yapıyorum bu işi. Baştan savma yapmıyorum.

Başörtülü kadınların dünyadan elini eteğini çekmesi mi bekleniyor?

Kapalı kadınların eğlenmeye hakkı yok, eve kapanıp mutsuz olsun diye düşünüyorlar.

Şarkı söyleyelim

Bu kadar ezberbozan bir alanda başarılı olmanızı neye borçlusunuz?

Ben kimseye niye mini etek giydin, niye dekolte giydin demem. Ben yaptığım işte bugün başarılıysam her seferinde kendi kına gecemmiş gibi DJ'lik yaptığımdan. Türkiye şartları o kadar zor ki şarkı söylemeye ihtiyacımız var.

Haberin Devamı

Başörtüden müziği duymak zor olmuyor mu?

Şapkayla zor olmuyorsa başörtüsüyle de olmuyor.

Alkol alınmayan ortamlarda insanları coşturmak zor değil mi?

O eğlenceyi tavan yaptırabilmek çok önemli. Hocam dedi ki sizin işiniz daha zor. Çünkü sizde alkol yok. Alkolün etkisiyle insanlar Feride şarkısıyla bile dansediyorlar. Eğer bir salon dolusu kadını alkol almadan eğlendirebiliyorsan sen bu işi başarmışsın demektir!

Eşim 'helal olsun' dedi
Eşiniz, DJ olmak istemenize ne tepki verdi?
Bunu ilk söylediğimde eşim 'helal olsun' dedi. Doğuda nişanlar bile kadınlar arasında yapılıyor. Böyle bir açık olduğunu söylediğimde eşim çok mantıklı dedi. Kına gecesinde yeterince eğlenilemiyordu. Artık eğleniliyor.
Nasıl müzikler çalıyorsunuz?
Dünya müziği dinliyorum. Demet Akalın hastasıyım. Adele hastasıyım. Rihanna'ya bayılıyorum. Rap çalıyorum. Gelin ve damadın memleketlerine göre çalıyorum. İlk işim Maraş'ta bir işadamı ve milletvekilinin oğluydu. Edirne'den gittim, bunu yaptım. Deli cesareti var herhalde bende. Maraş'ı araştırdım, yöresel müzikleri buldum, öyle gittim.
Bir şeyin hem modern, hem dini olması rahatsız mı ediyor insanları?
Kapalı veya açık ayırt etmiyorum ben. Herkese yapıyorum. Kapalı açık herkes müzik dinliyor. Kapalı kadınların eğlenmeye hakkı yok mu?

Haberin Devamı