Gazete Vatan Logo

Muğla'da bir gecede 3 yangın!

Marmaris ve Gökova'daki yangının ardından Seydikemer'de de yangın çıktı. Marmaris'teki yangın nedeniyle 44 dairenin bulunduğu bir site boşaltıldı. Dumandan etkilenen 18 kişi ayakta tedavi edildi.

Marmaris ilçesi Beldibi Mahallesi'nde akşam saatlerinde başlayan orman yangını gece saatlerinde de devam etti. 700'ı hektarı aşan bir alana yayılan yangına havanın kararmasının ardından müdahale edilemedi.

Muğla’nın Marmaris ilçesi Beldibi Mahallesi’nde akşam saatlerinde henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Büyük çoğunluğu çam ağaçlarından oluşan ormanda çıkan yangın rüzgarın hızıyla giderek büyüdü. Marmaris’teki ekipler büyüyen yangın karşısında yetersiz kalınca Aydın ve Denizli’den de ekip takviyesi yapıldı.
Gece saatlerinde hava müdahalesi kesilince yerden ekipler alevlerin önüne kesebilmek için çalışıyor. Sürekli olarak arazöz ve itfaiye ekipleri yangına su taşırken, yangın alanına dazer ve iş makineleri sevk edildi. Beldibi Mahallesi Çamlık Sitesi'ne alevlerin 50 metre yaklaşması üzerine AFAD ekipleri site sakinlerinden evlerden uzaklaşmalarını istedi. Site sakinleri ile AFAD ekipleri arasında zaman zaman tartışmalar yaşanırken, site içerisine park eden araçlar nedeniyle arazözler içeri girmekte zorlandı.
ALEVLER SİTELERE YAKLAŞTI, EVLER TAHLİYE EDİLİYOR
Muğla'nın Marmaris ilçesi Beldibi Mahallesi'nde akşam saatlerinde başlayan orman yangını tüm hızıyla devam ediyor. Alevler ormanlık alan içerisinde bulunan Çamlık Sitesi'nin dibine kadar ulaştı ve evler tahliye edilmeye başlandı. Yangının büyümesinin ardından, söndürme ekiplerinin yanı sıra AFAD da bölgeye gelerek çalışmalara başladı. Çamlık Sitesi'nde anons araçları ile çağrı yapan görevliler, vatandaşların evlerini boşaltmalarını istedi. Birçok vatandaş kıymetli eşyalarını alıp evlerini terk etmeye başladı. Yangının devam ettiği bölgede çalışmalar devam ediyor.
PİKNİK TÜPÜ PATLADI İDDİASI
Yangının, Beldibi Mahallesi Seki mevkiindeki bir evde piknik tüpünün patlaması sonrası ormanlık alana alevlerin sıçraması ile başladığı ileri sürüldü. Henüz doğrulanmayan iddia, Marmaris Kaymakamlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından araştırılıyor.
MARMARİS'TE YANAN ALAN YAKLAŞIK 700 HEKTARA ULAŞTI
Marmaris'te çıkan yangında yanan alanın yaklaşık 700 hektara ulaştığı öğrenildi. Saat 22.00 sıralarında bir ara kontrol altına alınan alevlerin yeniden patlak vermesiyle yangın kontrolden çıktı. Bölgede kriz masası oluşturuldu. Marmaris'in yanı sıra Gökova Körfezi'nde çıkan yangını da söndürme çalışmaları devam ediyor.
'KENDİ HALİNE BIRAKILDI'
Halen devam eden yangına ilişkin Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, NTV'ye açıklama yaptı.
Kesin bir rakam bilmemekle birlikte yangının geniş bir alanda devam ettiğini söyleyen Acar, "Çok geniş bir alanda olan ve havanın rüzgarlı olması sebebiyle ilk çıkış anından itibaren çok hızlı bir şekilde yayıldı. Başlangıçta tabii ki yangın helikopterlerinin ulaşmasıyla birlikte belirli bir süre müdahale edildi. Ancak havanın kararmasıyla doğal olarak helikopterlerin müdahil olma durumu ortadan kalkınca yangın maalesef kendi seyrine, haline bırakıldı" diye konuçtu.
Gerekli önlemlerin alındığını ve yangının yerleşim yerleri için bir risk oluşturmadığını kaydeden Acar, şöyle devam etti:
"İtfaiye ekipleri bölgedeki yerleşim yerlerinde önlem amaçlı soğutma çalışmaları yapıyor. Şu an için yerleşim yerleriyle ilgili bir tehlike söz konusu değil.
Yangın bir şekilde geniş bir alanda devam ediyor. Ama konutların ve yerleşim alanlarının bir riski yok, gerekli önlemler alınmış durumda. Havanın aydınlanması beklenecek ve yangın helikopterlerinin müdahil olmasıyla birlikte daha kesin ve net bilgi verme şansımız olacak."
MUĞLA'DA BİR ŞOK DAHA
Muğla'nın Marmaris ilçesinde akşam saatlerinde başlayıp yerleşim birimlerine yaklaşan orman yangınının ardından, bir yangın da Gökova Körfezi'nde çıktı.
Saat 20.30 gibi başlayan bu yangın da kısa sürede büyüyerek tüm bölgeyi sardı. Akyaka Mahallesi ile deniz arasında kalan bölgedeki ağaçlar ve sazlık alanlar yanıyor. Buradaki yangına da itfaiye ekiplerinin yanı sıra orman ekipleri ve gönüllüler müdahale etti. Ancak Marmaris’teki yangın gibi buradaki yangın da hızla ilerleyerek büyüyor.
Marmaris’teki yangının ardından burada ikinci bir yangının çıkması, söndürme çalışmalarını olumsuz etkilerken, havanın karanlık olması nedeniyle yangınlara havadan helikopterle müdahale edilemiyor.
SEYDİKEMER'DE DE YANGIN ÇIKTI
Muğla Marmaris ilçesinde akşam saatlerinde, Gökova Körfezi’nde hava karardıktan sonra meydana gelen orman yangınlarının ardından şimdi de yeni ilçe olan Seydikemer Kumluova Mahallesi’nin Çayağzı mevkiinde de orman yangını çıktı. Rüzgarın etkisi ile hızla ilerleyen yangını söndürmek için ekipler çalışmalara başladı. Muğla’da yangın sezonunun en sıkıntılı günü bu gece yaşandı. Akşam saatlerinden itibaren peşpeşe yaşanan çıkan orman yangınları korkutmaya başladı. İlk olarak Marmaris, Ardından Gökova Körfezi daha sonra da Seydikemer ilçesine bağlı Kumluova Mahallesi Çayağzı mevkiinde orman yangını meydana geldi. Üç ayrı yerde meydana gelen yangını söndürmek için çalışmalar devam ederken, havadan müdahalenin yapılamadığı yangınlar korkutmaya başladı.
18-40 YAŞ ARASI ERKEKLER GÖREVE ÇAĞRILDI
Ekiplerin diğer yangınlarda olduğu sırada Seydikemer’de meydana gelen yangın nedeniyle ciddi sıkıntı yaşandı. Belediye hoparlöründen yapılan anons ile 18-40 yaş arası sağlıklı erkekler yangın söndürme çalışmalarına katılmak üzere göreve çağrıldı. Marmaris ve Gökova yangınlarında olduğu gibi Seydikemer ilçesinde çıkan yangını söndürmek için de çalışma başlatıldı.
Hava ve doğa şartlarının olumsuz olduğu bölgede havanın karanlık olması nedeniyle ekiplerin yangına havadan müdahale edememesi söndürme çalışmalarını daha da zorlaştırıyor. Her 3 yangının da söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı