Tecavüzcü

Hakkınızda cinsel taciz iddiaları var. Olsun.

Başkan sizi aday gösteriyor. Daha ne olsun... Desene senden ‘ehemmiyetlisi ve saygını’ yok dostum!

***

Dünyanın siyaset anlamında vardığı bu son nokta, hem insanlık olarak çöküşümüzü hem de yakın gelecekte bizleri bekleyen yekpare faşizmi ‘müjdeliyor’. Ne kadar rezilsen o kadar bir şeysin noktasındaki bu hal, dürüst ve tevazu sahibi insanların karabasanı olmaya devam ediyor. Sadece karabasan olarak kalsa iyi. Bu gidişle üçkağıtçı, sapık, yalancı, hırsız, dönek olmanın baş tacı edildiği bir süreçte dürüst, vicdanlı ve namusuyla yaşayan insanların gaz odalarına tıkılması işten bile olmayabilir...

Karamsar bir yazıya başlamış olmanın ağırlığıyla devam ediyorum. Bu satırları karalarken hakkında cinsel taciz iddiaları ortaya atılan Yargıç Brett Kavanaugh ABD Yüksek Mahkeme üyeliğine seçiliyor. Senato’da yapılan ön oylamanın ve nihai olanının ‘yüksek’ sonucu bu. Söz konusu yüksek sonucun bedelini ise bütün dünya ödeyecek... Özellikle de altta kalanlar. Yani, Yargıç Brett Kavanaugh, onu seçen Senato üyeleri, Başkan Trump, Başkan Trump’ı destekleyen ABD halkı, ABD vatandaşı olmayanlar vb. Bu zincirin halkaları uzayıp gidiyor Velhasıl, şu yüksek oylama sonucunda dünya barışı için vardığımız yer ve söylenecek söz belli: Yandı gülüm keten helva.

Haberin Devamı

Sağlamcı Olmak

Bu ulvi oylama sonucunda Kavanaugh ömür boyu ABD Yüksek Mahkemesi hakimi olarak göreve gelecek. Planlanan bu. Peki bu ne demek? Dünya muhafazakârlığa doğru ‘çok sağlam’ bir adım daha atacak demek. Başkan’ın sadece ABD iç politikası açısından değil, dünya ile kurduğu dengesizlikler konusunda da elinin çok güçlendiği bir eşikteyiz.

Bu eşikte bizleri ilgilendiren en önemli husus ise ABD’nin göçmenlere uyguladığı politikaların çok ama çok sertleşmesi sonucunda yaşayacaklarımızla ilgili. Trump ve Trump gibilerin, kendi gibi olmayanlara karşı aldığı tavır, yakın gelecekte sadece Trump gibilerin, onun gibi düşünen, onun gibi dünyaya bakanların dünyayı hepten şekillendirmesi anlamına geliyor. Kazanılmış bütün hakların bir kalemde silinmesi de cabası... Ne için sorusunun ise cevabı hem çok basit hem de çok çetrefil. Bütün sözcüklerin alabora olduğu, sağcısının sol cümleleri kullanıp kitleleri etkileyebildiği, gericisinin ilerici sıfatlarla milleti uyuttuğu bir süreçten geçerken, artık pek de bu hafifmeşrep maskelere gerek duyulmayacağı bir ‘gerçeğe’ doğru hızla ilerliyoruz. Bu oyunda kartlar çok daha açık olacak.

Haberin Devamı

Bu yüzden olsa gerek hakkında cinsel taciz iddiaları bulunan biri, bugün dünyanın en sözü geçen ülkelerinden birinin en kilit noktalarından birine, sırf Başkan istedi diye, gelebiliyor; en sağcı kararların en faşizan haliyle dünyaya nüksetmesine olanak sağlayacak bir kıvamın baş aktörlerinden birine dönüşebiliyor, kürtaj, göçmen yasası, trans bireylerin hakları konusunda ahkam kesebiliyor.. En ilginci de buna ses çıkarması umulan geniş kitlelerin (Washington DC ve New York’taki gösterileri bunun dışında tutarak söylüyorum) derin bir uyku kıvamında yaşıyor oluşu.

Buna ‘21. yüzyılın pürmelal hali’ deyişimizse olsa olsa bizlerin çaresizliği.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR