Şişedeki gibi durmayanlar

Enflasyondaki sıçrama ve cari açıktaki artış nedeniyle makro ekonomik istikrar üzerindeki aşağı yönlü risklerin kuvvetlendiği ifade edildi.

‘Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu düşüren ekip’

***

Tesadüf mü bilinmez Fitch Ratings’in raporları yayınlandığı dönemde yaz nezlesine tutulan Şahver, o gün eczaneye gider. İçinde kara mürver özütü olan bir şurup alır ve deli gibi ağrıyan başına, oluk gibi akan burnuna bakıp bakıp iç geçirir. Giderek artan ‘amansız’ bir hastalığı vardır. Her şey birbirini tekiklemiş olabilir ama kaynak bellidir! Birkaç gün önce klimanın karşısında bağrı yanık bir biçimde anadan doğma üryan halde oturmanın cezasıdır bu. Neden bu halde klimanın karşısında oturduğu ise, saklamaya gerek yok, yeni kabinenin içine verdiği amansız hararettir. Kabinenin Hale, Jale ve bütün mahalle sergüzeştliğini algılaması ve bu algıyı içselleştirebilmesi için gereken ferahlık dalgası kırık dökük kliması tarafından sağlanmış ve ona, o an için geçici bir deva olmuştur. Olmuştur da sonrası pek hazin gelmiştir. Şahver, yazın ortasında tir tir titremekte ve günün ortasında gece nöbetleri geçirmekte, ‘sıtma, veba ve kolera’ gibi eski hastalıkları hatırlamakta, hatta karamsarlığa düşmektedir. Bu yüzden bi koşu gidip aldığı şurubun adeta bir iksir olduğunu ona telkin eden eczacının sesi hâlâ kulaklarındayken şişeyi kafasına diker. Bilerek ya da bilmeyerek kara mürver özütünün bir ölümlü için risk taşıyabilecek oranını vücuduna zikretmiştir. Sonrasında aşağı doğru derin derin kaydığını hissettiği deliksiz bir uykuya dalar ve rüyasında bir mürver ormanında dolanırken, ne ilgisi varsa doların 1 TL’ye düştüğünü görür.

Haberin Devamı

Tahmin edebileceğiniz gibi çok kısa bir sonra (ertesi sabah), ateşi düşmüştür. Ancak bir şey daha vardır. Şahver, artık o eski Şahver değildir. Bir kere yaz gribi geride kalmıştır. Adı da Şahver Mahver değil, bal gibi Kara Mürver’dir. Adının Şahver değil de Kara Mürver olduğunu sosyal medyadaki hesabından anlar. Artık Şahver adının yerinde yeller esmektedir. Profil fotoğrafından anladığı kadarıyla o olsa olsa seksi bir kahramandır. Aşağı doğru riskler diyarının kahramanıdır o! Böyle yazmaktadır profilinde. Ama bunun hiçbir önemi yoktur. Kahraman kahramandır! ‘Kız bu ne afili duruş böyle Kara Mürver!’ der kendi kendine. Saçlarından lüp lüp sarkan mürverlerle başka birisidir artık, bambaşka birisi. Eski, sümsük, mahcup halinden eser yoktur. Yalnız her kahraman gibi onun da bir kostüme ihtiyacı vardır. Hemen çekmecelerine koşar. Arkadaşının kız kardeşinin düğünü için aldığı dapdaracık korseyi ıkına sıkına giyer, ayağına da rahmetli annesinden kalma lağımcı çizmelerini geçirir. Bir pelerini eksiktir. Onun için de televizyon karşısındaki şekerlemelerinin asıl patronu olan kedi desenli yazlık pike ne güne duruyordur!

Haberin Devamı

Fitch Ratings’in ‘aşağı doğru riskler’ diye belirttiğinin sadece ekonomik değil psikolojik boyutlu olabileceğini anlaması içinse biraz daha şurup içmesi gerekecektir. İçtikçe güzelleşir, güzelleştikçe içer. Aşağı doğru riskleri daha da aşağı çekmek boynunun borcu haline gelmiştir. Gazeteleri okur ve kahkahalarla güler. Sokakta karşısına çıkan densiz, sonradan görme ve şımarık ekibe sevimli bir iticilikle nanik yapar. C vitamin çinko destekli hayatında bugüne kadar olmadığı biçimde mutlu ve saadet içinde yaşamaya devam eder. ‘Aşağı doğru riskler mi?’ diye sorar etrafındakilerin şaşkın bakışları arasında. ‘Seviyorum bu maceranın tadını. Sadece karaların Mürver’i değil makro düzeyde Türkiye de bu tadı seviyor.’

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR