Dünyaya Kafa Tutan Köy

İngiliz yazar Dan Hancox, bize İspanya Sevilla’daki bir köyden bahsediyor. Marinaleda, yeryüzünde küçücük bir nokta. Bu gıdımlık yerde olup bitenler, bütün dünyaya örnek olması anlamında çok önemli mesajlara sahip. Bu mesajlardan biri, hiç kuşku yok ki, yan yana durabilmek. Kısacası dayanışmanın fazileti. Köylüler bu fazileti yanlarına alıyor ve yıllar ama yıllar süren bir mücadeleye baş koyuyorlar. Sonuçta kazandıkları, bugün şikayetçi olduğumuz hemen her şeye karşı elde edilen mütevazı bir zafer. Zafer de... Bunun yolun sonu olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz... Hiçbir kazanım, günümüzde, tamam bitti diye sonlanamıyor. Her şey o kadar kıran kırana ve sert ki, bu rehavete izin yok. Ne mi? Süreklilik esas. Bu da demek oluyor ki her gün, bir önceki gün kalınan yerden devam edilecek...

Metis Yayınevi’nden çıkan Ali Karatay’ın dilimize aktardığı kitap, aynı zamanda siyasal bir örnek de. ‘Toprak işleyenindir’ düşüncesinden yola çıkarak elde ettikleri uzun soluklu kazanımların hepsini burada sıralamak mümkün değil. Kitabın arkasındaki bir cümleyle özetlemek gerekirse: ‘Arsız bir bireyciliği ve müşterek kaynakların özelleştirilerek yağmalanmasını teşvik eden liberal uygulamaların hiçbir alternatifi olmadığı iddiasını çürütebileceğimizin yaşayan bir kanıtı’ Marinaleda. Kısaca söylemek gerekirse ‘çare biziz, çaresiz değiliz’ için hatırda tutulması gereken bir coğrafya parçası, bir umut da.

Haberin Devamı

Daha geniş bilgi için kitap çok iyi bir referans. Dahası kitabın yazarı Dan Hancox, İstanbul Kitap Fuarı’na geliyor. Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun da konuşmacı olarak katılacağı paneli Müge Gürsoy Sökmen yönetecek.

12 Kasım 2016 Cumartesi KARADENİZ SALONU

14.00-15.00

Panel: “Dünyaya Kafa Tutan Köy”

***

12 Kasım’da, Çekmeköy’de başka bir etkinlik daha var. Bu, özellikle anne babaları ve eğitimcileri ilgilendiriyor. Erken çocukluk gelişimi ve bakımı alanında dünyada önde gelen yazarlardan ve eğitimcilerden biri olan Penny Tassoni İstanbul’da bir konuşma yapacak. Özel Ütopya İlkokulu ve Ortaokulu’ndaki (Tel: 0216 642 64 20 / 642 64 21; E-posta: info@utopyaokullari.k12.tr ) bu konferansta, çocukların mutlu insanlar olarak yetiştirilmesi ele alınacak. İngiltere’de 35 binden fazla erken çocukluk bakımı uzmanını temsil eden Çocuk Bakımı ve Erken Çocukluk Mesleki Birliği’nin (PACEY) başkanı da olan Penny Tassoni’nin söyleyeceği sözler, birçok kapıyı açmamızda etkili olmaya aday. Kendimizi, göz göre göre kilitledik; hiç değilse evlatları eşiklerden geçirelim... Belki onlar o eşiklerden geçerse ışıkları bize de merhem olur diyerek bitirelim yazıyı.

Haberin Devamı

İyi bir hafta temennisi ile!

DİĞER YENİ YAZILAR