Gazete Vatan Logo

Müdür ikna turunda!

Bursa’daki otomotiv işçilerinin eylemi biterken, Kocaeli ve Eskişehir’de sürüyor. İşçilerle görüşen Ford Otosan Genel Müdürü Yenigün, “İşten çıkarma yok, ilave imkan var, işe dönün” çağrısı yaptı.

Müdür ikna turunda!

Otomotiv çalışanlarının ücret artışı isteğiyle başlattığı eylemlerde Bursa’da mutlu sona ulaşılırken, Kocaeli ve Eskişehir’de kriz sürüyor. Tofaş, yan sanayi şirketleri Coşkunöz, Mako, Ototrim ve son olarak 5 bin 400 kişinin çalıştığı Oyak Renault’da mavi yakalılar işbaşı yaparken, Ford Otosan ile Türk Traktör’de eylem henüz sona ermedi.

Ford Otosan’ın Gölcük fabrikasında üretim sürüyor ancak yaklaşık 500 kişi işe geri dönmemek için direniyor. İşçi eylemleri nedeniyle Eskişehir’deki İnönü tesisinde 4 gündür üretim yapılamıyor. Türk Traktör’ün Ankara ve Erenler fabrikalarında da 22 Mayıs’tan bu yana üretim durdu.

‘Memleket için üretmeliyiz’

Üretimde ve ihracatta aksama yaşamak istemeyen Ford Otosan’ın Genel Müdürü Haydar Yenigün, sorunu çözmek ve yeni sunulan hakları bizzat anlatmak için dün sahaya indi. Gölcük’te iş bırakma eylemi yapan işçilerle 2.5 saat görüşen Yenigün, “16.00 vardiyasında işe dönün. Kimsenin iş sözleşmesi feshedilmeyecek. Ülke olarak, şirket olarak üretime devam etmek zorundayız” sözleriyle işbaşı çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Yenigün, Türkiye Metal Sanayicileri Sendika’nın (MESS) sağladığı ilave imkanlarının Ford Otosan’da da uygulandığını açıkladı. Gölcük fabrikasında bugüne kadar üretimin aksamadığını ifade eden Haydar Yenigün, şunları kaydetti:

“Bizim ortak amacımız aslında huzur ve barış ortamının bozulmaması. Önümüzdeki dönemde bunlar, çalışmaların başlamasıyla giderilebilecek sonuçlardır. Yavaşlamamamız gereken bir dönemde yavaşladık. Bu, yine de işlerin sonuçlanmaya başlamasıyla birlikte geri kazanılacak bir kayıp. Dolayısıyla yılın tamamını etkilemeyeceğini düşünüyorum. İşe gelmeyen bütün arkadaşlarımızı üretime davet ediyorum.”

MESS’in ilave imkanlarını sağladı

Ford Otosan işbaşı yapacak tüm çalışanlar için geçerli olacak MESS anlaşması çerçevesindeki kazanımları şöyle aktardı:

- Mayıs ayı sonunda mavi yakalı çalışanlara net 1.000 TL destek sağlanacak.

- Yürürlükte olan toplu sözleşme hükümleri değiştirilmeksizin, önümüzdeki 1 ay içerisinde ek destek çalışması tamamlanacak.

Haberin Devamı

- İşbaşı çağrısına uyarak vardiyasına gelen ve süreklilik sağlayan çalışanlara işlerine sahip çıktıkları için ödül yönetmeliği kapsamında net 200 TL ödenecek.

- Bayram ve yılbaşı hediye çekleri ödemeye devam edilecek.

- Bu yıl olduğu gibi işlerin iyi gittiği yıllarda cömert bir paylaşım yapılacak.

- Üretimin başında olan ve işine sahip çıkmayı sürdürecek hiçbir çalışanın işine son verilmeyecek.

- Tüm çalışanlara sendikal özgürlükleri tanınıyor.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün işçilere seslenerek işbaşı çağrısı yaptı.