Gazete Vatan Logo

Mücevhere özgürlük

Kuyumculuk sektörü, 29 Temmuz’da yürürlüğe giren Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu muafiyeti ile rahat bir nefes aldı. İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Norayr İşler, “Karar, sektöre ilaç gibi geldi. Mücevherde de adımızdan söz ettireceğiz” dedi

Mücevhere özgürlük

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) muafiyeti kararının 29 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi, kuyumculuk sektörünün yüzünü güldürdü. İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Norayr İşler, kıymetli taşların Borsa İstanbul’da işlem görmek üzere ithalatında KKDF’nin kaldırılmış olmasının kuyumculuk sektöründe memnuniyetle karşılandığını belirterek, taş ticaretini olumsuz etkileyen bu kesintinin sıfırlanmasının sektörde doping etkisi oluşturacağını söyledi. “Zaten zor bir süreçten çıkmakta olan Türk kuyumculuk sektörüne ilaç gibi gelecektir” yorumunu yaptı.

Yeni iş alanları doğacak

Bu muafiyetle kuyumcuların, dünyadaki rakipleriyle aynı fiyat ve kalitede ham madde temin etme şansı yakalayacağını belirten İşler, şu değerlendirmelerde bulundu: “KKDF muafiyeti nedeniyle girdi fiyatları azaldığı için firmalar, geliştirdikleri ürün ve koleksiyonları tüketicilere daha uygun bir fiyatla sunacak. Fon muafiyeti nedeniyle altın takıda dünyada önemli bir noktada bulunan kuyumculuk sektörü, kıymetli taşlara getirilen KKDF’nin sıfırlanmasıyla mücevher alanında da adından söz ettirmeye başlayacak. KKDF nedeniyle piyasalar kilitlenmişti. Bu muafiyetle sektör hem iç piyasada hem ihracatta daha rahat hareket edecek, çarklar daha hızlı işleyecek. Bu gelişmeler de nihai tüketiciye ve fiyatlara doğal olarak olumlu yansıyacak. Aynı zamanda, KKDF muafiyeti, Türkiye’de olmayan bir sektörün, taş kesim alanının da doğmasının ve gelişmesinin önünü açacak.”

Haberin Devamı

30 milyon TL zarardaydık

Gümrük İdaresi’ndeki tereddütlü, farklı görüş ve uygulamalar nedeniyle sektörün 30 milyon TL’ye yakın KKDF cezasıyla büyük zarar gördüğünü söyleyen İşler, “Kuyumculuk sektörü olarak yaklaşık 6 aydır kıymetli taşların ithalinde KKDF’nin kaldırılmasını istiyorduk. Nihayet bu talebimiz olumlu sonuçlandı. KKDF’den dolayı Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’na geçen yıl 80 milyon dolarlık kayıtlı elmas (kıymetli taş) girişi olmasına rağmen bu rakam bu yıl, ne yazık ki 17 milyon dolara kadar düşmüştü” dedi.

Haberin Devamı