Gazete Vatan Logo

MS tedavisinde yeni bir çağ...

Merkezi sinir sisteminin iltihabi hastalığı olarak bilinen multipl skleroz, sigara, obezite ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Son yıllardaki çalışmalar sayesinde MS artık hem daha iyi tanınıyor hem de daha iyi kontrol altına alınabiliyor.

Uyuşma, bulanık görme, dengesizlik, konuşma bozukluğu, felç, titreme, halsizlik, dikkat eksikliği gibi belirtilerle ortaya çıkan MS’in teşhis ve tedavisine yönelik yeni gelişmeler Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nın düzenlediği ve Gen İlaç’ın koşulsuz desteklediği “BAU Tıp MS Toplantısı”nda tartışıldı. Konferansta, genetik faktörlerin yanı sıra sigara, obezite, D vitamini eksikliği ve bazı enfeksiyonların hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı vurgulandı. Hastalığın ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerden sigaranın, hastalığın seyrini ve tedavinin gidişatını da olumsuz etkilediği belirtildi. MS tedavisinde nanoteknoloji ve kök hücre çalışmalarının umut verici olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Muhteşem Gedizlioğlu, “Önümüzdeki 10 yıl içinde kök hücre calışmalarında önemli gelişmeler olabilir. Yine tanı ve tedavide nanoteknoloji kullanımı pratiğe girebilir. Tanı araçlarında da önemli gelişmeler bekleniyor. Çevresel faktörler daha iyi anlaşılabilir” diye konuştu.

TUZ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDEKİ ŞAŞKINLIĞI ARTIRABİLİR

Haberin Devamı

Doç. Gedizlioğlu, MS’in çevresel risk faktörleriyle ilişkisi hakkında 5 ülkede başlatılan yeni bir çalışmanın ilk sonuçlarına da değindi. Son yıllarda yüksek tuzlu beslenme şeklinin de MS’e yol açabildiği yönünde çalışmaların varlığından bahseden Gedizlioğlu, önümüzdeki yıllarda elde edilecek yeni verilerle birlikte kardiyovasküler hastalıklarda olduğu gibi tuz kısıtlamasına gidilebileceğini ifade etti.

HASTALIK GENÇLERİ SEVİYOR, HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİYOR

Hastalığın genç yaş grubunda, en sık 20 – 40 yaş aralığında görüldüğünü belirten Prof. Dr. Hülya Aydın Güngör ise çocuklarda ve ileri yaşta da MS görülebildiğini, 7 yaşında da 70 yaşında MS olgularına rastladıklarını kaydetti. Hastalıkta en çok kadınların risk altında olduğunu vurgulayan Prof. Güngör, “Kadınlarda hemen kemen iki katı kadar sık görülmektedir. MS, 20-40 yaşları arasında, travmadan sonra en sık karşılaşılan önemli bir özürlülük nedenidir. MS hastalarının yaklaşık yüzde 20’lik kısmında ailede MS’li olgu saptanmıştır” dedi.

Haberin Devamı

SON 20 YILDA TEDAVİDE YENİ BİR ÇAĞ BAŞLADI

İlaç tedavisindeki gelişmelere de değinen Prof. Güngör, şu bilgileri verdi: “Son 20 yılda MS’te ilaç tedavisinde yeni bir çağ başladı diyebiliriz. Koruyucu tedaviler oldukça etkin ve hastalığın ilerlemesini engelliyor. Hastalığın ilerlemesini ve kötüleşmesini engelleyen ilaçlarla ilgili yapılan çalışmalar devam etmekte. Yine hastalığın ilerlemesini engelleyen, yan etkisi az ve kullanımı kolay ilaç çalışmaları da devam ediyor. Ayrıca kişiye özgü tedaviler de gündemde.”

MS HABERCİSİ BELİRTİLER

- Bulanık görme ya da tam görme kaybı.

- Çift görme- gözde istem dışı hareketler.

- Uyuşma, karıncalanma.

- Dengesizlik, baş dönmesi.

- Ellerde titreme.

- Mesane barsak kontrolünde bozulma-kesik kesik idrar yapma- idrarını hissetmeme, yapamama.

- Kolda, bacakta kısmi ya da tam güçsüzlük, felç.

- Konuşma bozuklukları.

- Aşırı halsizlik, yorgunluk.

- Konsantrasyon zorluğu, unutkanlık, dikkat eksikliği.

Prof. Güngör, bu belirtilerin bir ya da birkaçına birlikte rastlanabildiğini, belirtilerin MS'e bağlı olduğunu söyleyebilmek için yakınmaların en az 24 saat sürmesi gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı