Gazete Vatan Logo

Motosiklette ÖTV katlandı, satışlar tepetaklak oldu

Son yıllarda satış patlaması yapan motosikletler, vergiyle frene bastı.

Son yıllarda satış patlaması yapan motosikletler, vergiyle frene bastı. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Ferruh Tanay, motosiklette ÖTV artışının sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, “Geçen yıl 385 bin adet olan plakalanmış motosiklet satışı şu anda 100 binin altında. Yıl sonuna kadar da ancak 120-130 bin olur” dedi.

Tanay, 2005’te Çin’den gelen ucuz motosiklet furyası ile sektörün hareketlendiğini, geçen yıl da büyüme devam ederken, Nisan ayında sektöre inanılmaz bir vergi yükü getirildiğini söyledi. Tanay, “Motosiklette yüzde 8 olan ÖTV yüzde 37’ye çıkarıldı. Karar geçen yıl şirketlerin ciddi stoklarının olduğu bir anda geldi” dedi.

Şirketlerin ilk yıl ellerindeki stokları nakite çevirmek için vergi artışını fiyatlara yansıtmazken şimdi yansıtmaya başladıklarını ifade eden Tanay, satışların ağırlıkla stoklardan olduğunu, ciddi bir ithalat yaşanmadığını kaydetti.

Ferruh Tanay, “Türkiye’de 100’e yakın motosiklet markası ile bunların bayi ve servis ağları var. Ayrıca üretim yapan 3-4 fabrika var. Toplamda ithalatçısı, distribütörü, bayisi, servisi, üreticisi var. Şu anda çalışanların yarısı işsiz kaldı” diye konuştu.

Trafik sorununa çözüm olur

Tanay, hükümetten beklentilerini şöyle sıraladı: “ÖTV oranının makul hale indirilip, belki gerekirse uzun vadede kademeli olarak artırılmasını istiyoruz. Yüzde 8’lere inmesin ama ilk başta yüzde 15’ler olsun. Ondan sonra densin ki önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 25-30’a çıkaracağız, insanlar da ona göre planlarını yapsın. İkinci olarak 3 yıldır TBMM’de bekleyen ’Trafik Kanunu’ çıksın. Kanunun çıkması ile ilk defa motosiklet, kanunda yerini alacak. Motosiklet kullanımının güvenli hale gelmesi için bu şart. İtalya’da trafik kanunu ile insanlar motosiklete dikkat etmeyi öğrendi. Motosiklete çarpmanın cezası ambulansa çarpmak kadar önemli.”

Farruh Tanay, trafikteki araçların yüzde 10’unun motosiklete dönüşmesi durumunda İstanbul’da ne otopark sorunu ne de trafikte kilitlenme sorunu yaşanacağını sözlerine ekledi.



Motorsiklet kullanımı az


Ülkeler Bin kişiye düşen motor

Fransa 150

İngiltere 90

Yunanistan 80

Bulgaristan 40

Türkiye 18

Haberin Devamı