Gazete Vatan Logo

Motorize Uber!

İstanbul’un insanı çileden çıkaran trafiği girişimcilere esin kaynağı oldu ve dünyanın ilk motorize UBER aplikasyonu ortaya çıktı. Scotty adı verilen sistem ABD’de de ilgi çekti ve 575 bin dolarlık destek aldı. Kilometre başına 1 TL ücreti olan sistem, taksicilerin de tıpkı UBER gibi tepkisine maruz kaldı

Motorize Uber!

İstanbul’un en büyük sorunu ‘ulaşıma’ çare arayan girişimciler teknolojiyi de devreye sokarak ‘Scotty’ cep telefonu aplikasyonunu geliştirdi. Dünyada akım haline gelen ‘UBER’ sistemine benzeyen uygulama Nisan ayında hayata geçirildi. ‘Scotty’ uygulamasında sadece scotter tipi motosiklet kullanılıyor. ‘Yolcu’ taşımayı kabul edenler firmayla anlaşma yaparak onların kurallarına uymayı taahhhüt ediyor. Ardından da ‘Scotty’ aplikasyonu üzerinden kendilerini çağıracak yolcuları bekliyor. Çağrı geldiğinde kilometresi 1 TL’den taşıma gerçekleşiyor.

Projenin yapılma amacını trafikte harcanan zaman kaybını en aza indirmek olduğunu söyleyen projenin mimarı Tarkan Anlar, ‘Scotty’i şöyle anlattı: “Trafikte çok uzun zaman harcıyordum. Motorların insanları trafik çilesinden kurtaracağını düşündüm ve bunu motor kullanan bir kaç arkadaşıma söyledim. Türkiye’de neden olmasın dedik ve bunu iş haline getirdik.”

‘Yıldız Savaşları’

Anlar, sloganlarını Yıldız Savaşları Filmi’nden aldıklarını söyledi: “Scotter ile Yıldız Savaşları’ndaki Scotty karakterini birleştirdik. Sloganımız ‘Işınla bizi Scotty’. Ayrıca uygulamanın kullanımı oldukça kolay. Scotty uygulamasını telefona indirip gitmek istediğimiz yeri seçiyorsunuz. Size en yakın ‘Scott’ ile eşleşiyorsunuz. Eğer yolculuktan memnun kalmazsanız bunu uygulama üzerinden puanlayabiliyorsunuz. Yolculuğa başlarken açılış fiyatı 3 TL iken kilometre başına 1 TL ödeniyor. 9 kilometrelik bir yolculuk yapılacaksa ortalama 12 TL ücret ödeniyor.”

Haberin Devamı

Anlar, ‘Toplu taşıma için izin alınması gerekiyor, bu sorunu nasıl aştınız?’ sorusuna şu cevabı verdi: “İnsanlar bizi motor-taksi uygulaması olarak biliyor. Görünüşte öyle olabilir fakat biz farklı meslek gruplarından tüm motorseverleri bir araya getiriyoruz. Motosikletli arkadaşlarımızdan şuan için hiç bir komisyon almıyoruz. Sürücüler sadece kendi masraflarını çıkartıyorlar.” Ücret almadan proje nasıl yürüyor sorusunu şöyle açıkladı: “ABD’deki Silikon Vadisi’nden projemize 575 bin dolar yatırım aldık. Şu anda uygulamaya bağlı 5’i kadın 600 sürücü bulunuyor. Günlük bin civarı yolculuk yapılıyor. Şu an komisyon alınmıyor ancak ilerleyen süreçte komisyonu masaya yatıracağız.”

Haberin Devamı

Taksiciler Odası tepkili: Yasal değil

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Y. Yahya Uğur, uygulamanın gayr-i hukuki olduğunu söyledi: “Kişiler motorlarını hobi olarak kullanabilir. Fakat motorla yolcu taşımacılığı yapılamaz. İstanbul’da vatandaşın güvenli ulaşımından İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumludur. Biz de bunun çerçevesinde hizmet veriyoruz. Fakat bu uygulama kanunen yasak aynı zamanda da bir faciaya yol açabilir. İnsanlar kim olduğunu bilmediği insanların arkasına binmemeli. Bu sadece korsan yolcu taşımacılığı değil aynı zamanda çok da güvensiz. Kötü emelli bir kişi yüzünden vatandaşın başına bir şey geldiğinde, örneğin genç bir kızın ya da erkeğin başına bir şey geldiğinde bunun açıklaması nasıl yapılacak. Polise gittiği zaman insan kendisini savunamaz bile. ‘’