Gazete Vatan Logo

Motive edici ofis için 10 öneri!

Motive edici bir ofise sahip olmak için neler yapabilirsiniz?

Kuşak değişimleri, kurumsal yapılanmanın iş hayatında yaygınlaşması, işveren ve çalışan profillerinin dönüşümü ve çalışma hayatının teknoloji ile iç içe ve hızlı ilerleyişi gibi etkenler, çalışma hayatındaki fiziksel koşulları farklı bir yöne taşıyor.
Türkmenistan Awaza Uluslararası Kongre Merkezi, Vodafone Red Academy, Polimeks İnşaat Aşkabat İdari Binası, Ülker Sports Arena içinde yer alan Turkcell Lounge, Philip Morris Seyahat Perakende Satış A.Ş. İstanbul Ofisi, Turkcell Kurumsal Müşteri Deneyim Merkezi, Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş. İstanbul, Ankara Satış Ofisleri, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. Levent ve Ümraniye Ofisleri gibi birçok projeyi hayata geçiren mimaristudio’nun kurucularından Yüksek Mimar Önder Kul, ofislerine enerji, verimlilik ve sağlık katmak isteyen işverenler ve yöneticiler için yararlı önerilerde bulundu;
1. Ofisinizi teknolojiye entegre edin
Çalışanlar, kendilerine ayrılan özel çalışma alanı dışında, ofis içinde farklı noktalarda teknoloji ile iç içe bir ilişki içinde olabilmelidir. Bu, binanın işletmesi ile ilgili detaylardan, toplantı odalarında kullanılan teknolojiye, ortak kullanım alanlarındaki olanaklardan, kişi özelindeki çalışma koşullarına kadar dikkatle ele alınmalıdır.
2. Mobil dünyaya adapte olun
Çalışma alanlarının tüm alt ve üst yapısının mobil dünyanın gerektirdiği hızlı değişimlere uygun şekilde çözümlenmesi gerekir. Çalışanların ofisin geneli içinde fiziksel şartlar bakımından esnek ve rahat çalışma koşullarına sahip olması önemlidir.
3. Buluşma noktaları ile sosyal yaşamı destekleyin
Artık ofisler sadece bir çalışma alanı değil, aynı zamanda sosyal ilişkilerin güçlendirildiği mekanlara dönüştü. Çalışanların yemek yediği alanlardan dinlenmek için kullandığı bölümlere kadar tüm mekanlar çalışma alanlarına entegre olmalı; renk, mekan kurgusu, malzeme seçimleri ve olanakları ile günlük hayattaki mekanlardan kopartılmadan ele alınmalıdır.
4. Özgür hissetmelerini sağlayın
Mesai saatleri içindeki rutin disiplinli çalışmanın yanında, çalışanlara ofis içinde serbest hareket alanı sağlayacak olanaklar sunulmalıdır. Yaratılacak alanlar, kendi özel çalışma alanının yanında dinlenme, serbest çalışma, toplantı gibi imkanları sağlamalıdır. Mobil çalışma hayatının bir parçası olan serbestlik, kurumsal çatı altında da hayata geçirilmelidir.
5. Yeşil motivasyonun anahtar rengidir
Çalışma alanları, sosyal mekanlar ve daha bir çok noktada, çalışanı yeşil ile bir arada tutmak, görsel ve zihinsel olarak motivasyonu olumlu yönde etkileyecektir. Yeşil bu anlamda mutlaka iç mimari tasarımın bir parçası olarak ele alınmalıdır.
6. Çok iş için çok oyun gerekir
Çalışma alanları düşünülürken fiziksel koşulların el verdiği bölüm ya da bölümlerde bazı spor ve oyun faaliyetlerini hayata geçirebilmek kısa molalarda çalışanları olumlu yönde etkileyecektir.
7. Ofisinize sanatın tutkusunu katın
Çalışanların sanat dallarına teşvik edilmesi adına kurumsal yapı içinde organize edilecek kurslar ve bu faaliyetlerin sonunda ortaya çıkartılan eserlerin ofis içinde belirli bölümlerde sergilenmesi, çalışma alanlarına özel bir ruh katacaktır.
8. Keyifli ve kaliteli alışveriş mekanları yaratın
Fiziksel koşulların uygun olduğu ofis binalarında, bina yönetiminin denetimi ve izni ile belirli satış noktaları açılması binanın yaşanılırlığını artırır. Bu standlarda kitaptan organik ürünlere kadar sunulacak çeşitlilik, zamanını verimli kullanmak isteyen çalışanlar için güzel bir fırsat yaratır.
9. İdeal ışık ideal çalışma ortamı demektir
Gün ışığının insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkileri, çalışma alanlarında en öncelikli olarak irdelenmesi gereken koşullardan birisidir. İdeal aydınlık seviyesinin elde edilmesinin yanında, günün farklı saatlerinde, farklı ışık ve renk şiddetinin kullanılması hatta farklı iş dallarına göre bu hesapların bağımsız olarak yapılması, uygun ışık kalitesinin düşünülmesi gerekir.
10. Taze hava verimli ofislerin olmazsa olmazıdır
Mekanın fiziksel tasarımına paralel olarak, çalışma alanının potansiyel gelecekteki kullanıcı sayısındaki konfor şartlarını sağlayacak şekilde taze hava koşullarının sağlanması önemlidir. Taze hava, sağlık koşulu olmasının yanında, aydınlatma kararlarında olduğu gibi psikolojik olarak da çalışanı etkileyecek alt yapısal önemli bir konudur.

Haberin Devamı