Gazete Vatan Logo

Mossad-CIA virüsü İran'ı vurdu

Mossad-CIA virüsü olan Stuxnet adlı bilgisayar virüsü, İran’ın nükleer programını vurdu

İran’ın nükleer programına bir Rus uzmanın bilgisayarından sızan Stuxnet adlı bilgisayar virüsü, İran’daki Buşehr nükleer santralinde tüm faaliyetlerin durmasına sebep oldu.

Batı dünyası, İsrail ve istihbarat örgütleri yıllardan beri İran’ın nükleer programını durdurmak için ellerindeki tüm imkanları kullanıyordu. Yıllardır verilen bu mücadelede sonuç bir bilgisayar virüsü ile alındı. Önce gizlice sonradan açıktan açığa yürüttüğü nükleer program dün zorunlu olarak durdurulmak zorunda kaldı. Bunun sebebi ise Stuxnet adlı bilgisayar virüsü. Rusya tarafından inşa edilen İran’ın faaliyetteki tek nükleer santrali Buşehr’de görevli bir Rus uzmanın bilgisayarından kaynaklandığı belirtilen virüs, İran’ın nükleer programıyla bağlantılı 30 bin bilgisayara bulaşınca İran yönetimi devlet sırlarını ülke dışına çıkarmaya programlanan ve nükleer santraldeki Siemens marka araçları kontrol altına alan bu virüs karşısında çaresiz kalarak santrali devre dışı bıraktı. Durum böyle olunca akıllara virüsün kim tarafından ve nasıl yayıldığı sorusu geldi.

Özel olarak tasarlanmış

İsrail istihbaratıyla bağlantılı Debka sitesinin iddiasına göre Stuxnet, Amerikan istihbaratı CIA ile İsrail istihbaratı MOSSAD’ın ortak üretimi. İki gizli servisin siber savaş birimleri tarafından üretildiği sanılan virüsün sadece İran’ı ve İran‘ın nükleer programıyla bağlantılı bilgisayarları hedef alması da bu olasılığı güçlendiriyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un “Siber Savaş” Biriminin başında bulunan Amiral Bernard Mccollough, “Stuxnet’in tarihte görülen en komplike ve en güçlü virüs” olduğunu söyledi. Gazetecilerin, “Peki bu virüsün sizinle alakası var mı?” sorularını ise yanıtsız bıraktı. Virüsü bilgisayarlardan temizlemek için günlerdir büyük mücadele veren İranlı uzmanlar ise Stoxnet virüsünün Buşehr nükleer santralin çalışmasını engellemek için özel olarak dizayn edildiğini açıkladı.

Virüs saldırısı sonucu tüm faaliyetleri duran Buşehr Nükleer Santrali’ndeki saldırıyla ilgili Devlet Başkanı Ahmedinecad’ın çok kızdığı belirtiliyor.

Haberin Devamı