Gazete Vatan Logo

Moskova'dan Ukrayna'ya karşı diplomasi hamlesi

Moskova yönetimi, Fransa ve Almanya'yı Ukrayna'ya karşı diplomatik girişim yapmaya çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna parlamentosunun dün aldığı kararın ardından Fransa ve Almanya'yı Kiev'e karşı diplomatik girişim yapmaya çağırdıklarını bildirdi.

Gabon Dışişleri Bakanı Emmanuel İssoze Ngondet ile Moskova'da görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, Ukrayna parlamentosunun Donetsk ve Luhansk'ı içine alan doğudaki Donbas bölgesine verilmesi öngörülen "özel statü" ile ilgili kararını Minsk anlaşmasının ihlali olarak değerlendirdi ve Almanya ile Fransa'dan diplomatik girişim yapmalarını istedi.

Ukrayna parlamentosunda alınan kararda, "işgal edilen bölgeler" olarak tanımlanan ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelere özel statü verilmesi için bölgenin özgürleşmesi ve yöneticilerin Ukrayna yasalarına göre düzenlenecek seçimlerle iş başına gelmesi şart koşuluyor.

Rusya Dışişleri Bakanı, kararın 15 Şubat'ta taraflar arasında varılan ateşkesi de içeren Minsk anlaşmasını ciddi şekilde ihlal ettiğini belirtti.

Lavrov, "Ukrayna parlamentosu kararından, özel statüye ilişkin kanunun ancak bölgedeki yöneticiler Kiev'in kabul ettiği kişiler olduğu zaman yürürlüğe gireceği anlamı çıkıyor" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'u Kiev yönetimine karşı üç taraflı diplomatik girişim yapmaya çağırdığını belirten Lavrov, bu girişimin Kiev yönetiminin Minsk anlaşmasına uymasını sağlayacağını umduğunu söyledi.

Haberin Devamı