Gazete Vatan Logo

Mortgage yıl sonu başlıyor

Kira öder gibi ev sahibi olma imkanı verecek mortgage sistemi ile ilgili teknik altyapının Haziran ayında tamamlanacağını söyleyen SPK Başkanı Cansızlar, IMF, Dünya Bankası ve yabancı bir fondan karşılıksız teknik yardım aldıklarını ve sistemin yıl sonunda çalışmaya başlayacağını belirtti

Mortgage için hazırlıklar hızlanırken Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, kira öder gibi ev sahibi olma imkanı veren sistem için tasarının onaylanmasını beklemeden ikincil mevzuat hazırlıklarına başladıkla rını açıkladı. Cansızlar, mortgage taslağım Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e gönderdiklerini hatırlatarak, burada ideal bir mortgage sisteminin nasıl çalışacağına ilişkin modeli kurduklarını kaydetti.

Haziran ayında altyapı hazır olacak
Taslağın kanunlaşma sürecinde tartışılacağına ve bu süreçte ilaveler olabileceğine dikkat çeken Cansızlar, ancak kendilerinin bu süreci beklemeden ikincil mevzuat konusundaki çalışmalar yoğunlaştırdıklarını açıkladı. Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve bazı ülkelerin oluşturduğu bir fondan, karşılıksız teknik yardım sağladıklarını, bu kapsamda 4 uzmanın kendileri ile birlikte çalıştığını söyleyen Cansızlar, "Haziran ayında ikincil düzenlemelerle ilgili teknik altyapıyı da bitirmiş olacağız. 2005'in sonuna doğru sistem çalışmaya başlar diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Hazine biraz olsun garanti vermeli
Bankaların vade yapısının 3 ayla sınırlı olduğu, bunun mortgage sistemine nasıl yansıyacağına ilişkin olarak da Cansızlar, bu sistemin sadece bankalar odaklı olmadığını hatırlatarak, "Vadelerin kısa olduğu bu dönemde bankalar tabii ki 15-20 senelik vadede kredi veremez" diye konuştu. Bu bakımdan, bankalar üzerindeki yük ve riskin kalkması için, ikincil piyasalarda işlem yapacak bir finans kuruluşu kurulmasını önerdiklerini anlatan Cansızlar, ikinci olarak da Hazine'nin biraz olsun garanti vermesini gündeme getirdiklerim kaydetti. Sistemin işleyişi için vergi teşviği istediklerini de kaydeden Cansızlar, bunun sadece içerden değil dışarıdan da fonların girmesine yardıma olacağını kaydetti.

Koruma fonu 20 bin euroya çıkarılıyor
SPK Başkanı, el konan bankalar nedeniyle mağdur olan küçük yatırımcıların durumlarına ilişkin son kararın hükümete ait olduğunu hatırlattı. Cansızlar, Yatırımcıyı Koruma Fonu'nun kapsamının genişletileceğini açıkladı. Fonun, diğer sermaye piyasası araçlarını da kapsama alması ile ilgili çalışmalar yapacaklarını söyleyen SPK Başkanı, Fonun miktarının ise AB ile uyumlu olarak 20 bin euro olacağını sözlerine ekledi.

Vakıfbank konutta vadeyi 20 yıla uzatarak fark attı
Türkiye 2005'in ikinci yarısından itibaren mortgage yani kira öder gibi ev alma dönemine geçmeye hazırlanırken, Vakıfbank önemli bir hamle yaptı ve konut kredisinde vadeyi rekor seviyeye, 20 yıla çıkardı. Konut kredisinde bir süredir başlayan yarışta ilk olarak Garanti Bankası vadeyi 10 yıla uzatmış, daha sonra HSBC ve Koç Bank'ın vadeyi 12 yıla uzatma kararı gelmişti. Şimdi Vakıfbank'ın 20 yıllık konut kredisi vermeye başlaması ile, taslak hazırlıkları süren mortgage sistemine de kademeli bir geçiş sağlanmış olacak.

Vakıfbank'tan yapılan açıklamaya göre, Banka, kamuoyunda "kira öder gibi ev sahibi olma" olarak bilinen "mortgage" gibi uzun vadeli konut kredisi uygulamaya başladı. Açıklamada, konut kredilerinde vade 20 yıla çıkarılırken 1-36 ay vadede faiz oranının da aylık yüzde 1,80'e indirildiği, 20 yıl vadede aylık faiz oranını ise yüzde 2 olarak belirlediği ifade edildi. Vakıfbank'ın uzun zamandır üzerinde çalıştığı 20 yıl vadeli konut kredisi uygulamasını hayata geçirdiği belirtilen açıklamada, isteyen herkesi konut sahibi yapmayı hedefledikleri kaydedildi.

10 yılın üzerindeki vadeler de yaş sınırı
10 yılın üzerindeki vadelerdeki konut yasının 25,10 yıldan daha düşük vadelerde ise 30 yaşla sınırlandırıldığı bildirilen açıklamada, şöyle denildi: "Konut kredileriyle birlikte otomobil kredilerinde de indirime giden Vakıfbank'ın kredi imkanlarından yararlanmak isteyenlerin herhangi bir Vakıfbank Şubesi'ne başvurmaları halinde kredi talepleri bir gün içinde sonuçlandırılacak."

Değişken faiz şart ama üst sınır belirlenebilir
Mortgage sisteminde üzerinde en çok tartışılan konulardan biri değişken faiz uygulaması. Bu uygulama, krediyi veren kuruluşa faizlerin yükseldiği dönemlerde mortgage faizini de bu paralelde artırma yetkisi veriyor. Bu, tüketiciye negatif yansıyacak gibi görülse de, bankaların riskini azalttığı için faizlerin düşmesini beraberinde getiriyor. SPK Başkanı değişken faiz uygulanmasının şart olduğunu vurguladı ve 'Aksi halde sistem çalışmaz" dedi. Cansızlar, Sanayi Bakanlığı ya da Merkez Bankası kanalıyla, değişken faiz olduğu durumlarda bir üst limitin de belirlenebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı