Gazete Vatan Logo

Mortgage’a kimler geçsin, kim konut kredisinde kalsın?

Konut kredisi bulunanların mortgage’a otomatikman geçmemek için en geç 5 Haziran günü dilekçe vermeleri gerekiyor.

Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü, Reklam Kurulu Başkanı Özcan Pektaş kimlerin mortgage’a geçmesinin kimlerin ise geçmemesinin doğru olacağını VATAN’a anlattı. Pektaş, “Bağlı kredi alan yani örneğin bir konut firması üzerinden onun anlaştığı bankadan kredi alan kişiler 5 yıllık garanti ile korunuyor. 5 yıl boyunca evlerinde oluşabilecek bir zarar bankanın sigortası altında oluyor. Tüketici, konut kredisine geçerse bu süre 1 yıla inecek” dedi. Konut kredisi kullananlar açısından ikili bir yol ayrımı olduğunu kaydeden Pektaş şu bilgileri verdi:

5 yıl garanti var

“14 Haziran 2003 ile 6 Mart 2007 tarihleri arasında konut kredisi kullanan tüketicilerin nasıl kredi kullandığı önemli. Konut kredisi kullanmış olanlarla ilgili ikili bir yol ayrımı var. Bunlardan bir tanesi normal kredi kullananlar. İkincisi bağlı krediler. Bağlı olmayan yani bireysel olarak alınmış kredilerde bankanın hiçbir sorumluluğu yok. Burada sorumluluk, konut alınan inşaat şirketinde. Bağlı kredi ile almışsanız bu durumda bankaların sorumluluğu var. Bu süre konut kredisinde kalınırsa 5 yıl. Mortgage’ta bu süre bir yıla indi ve verilen kredi miktarı ile sınırlandı. Bağlı kredi kullanmış olanların eski sistemde kalması daha mantıklı.”

% 2 ceza olmayacak

Tüketici açısından bakıldığında mortgage’ın olumlu tarafının BSMV muafiyeti olduğunu kaydeden Pektaş, “Mortgage yasasının çıktığı tarih olan 6 Mart’tan önce kredi kullanıp mortgage’a geçenler veya eski sistemde kalmayı tercih edenler yüzde 2 erken kapatma cezası ödemeyecek. Erken ödeme 6 Mart’tan sonra alınan sabit faizli kredilerde var. Değişken faizli kredilerde de yüzde 2’lik erken ödeme cezası olmayacak” şeklinde konuştu.

Mortgage’ta ipoteğin kısa sürede paraya çevrilmesinin tüketici açısından risk olduğunu belirten Özcan Pektaş, “Bankalar alacaklarını kısa sürede nakite çevirebilecek. Bu, iyi niyetli tüketiciler açısından risk. Kötü niyetli tüketiciler açısından ise çok doğru yapıldı” dedi.

UCB mortgage için 1 milyar $ getirecek

BNP Paribas kuruluşlarından UCB, Türk Ekonomi Bankası (TEB) çatısı altında “TEB UCB Mortgage Danışmanlığı” adı ile Türkiye’de faaliyete başladı. TEB UCB Mortgage Danışmanlığı Genel Müdürü Michel Thebault 3 yıl içinde 70 tutsat uzmanı ile 1 milyar YTL’yi aşan üretime ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Thebault, 1 milyar YTL’lik üretim hedefinin, yüzde 1,5 pazar payı anlamına geldiğini ifade ederek, “Türkiye’de 22 milyar YTL olan konut kredisi hacmi, 3 yıl içinde 60-80 milyar YTL’ye ulaşacaktır” dedi.

Yüzde 20 ev alabilir

TEB UCB Mortgage Danışmanlığı’nın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan UCB Başkan Yardımcısı Bernard Michel ise UCB’nin yatırım yapacağı ülkeler arasında Türkiye ve Hindistan’ın öne çıktığını, her iki ülkenin kendileri için büyük potansiyel vaat ettiğini kaydetti.

Tutsat danışmanlığının gelişmeye açık olduğunu belirten Michel Thebault, Türkiye nüfusunun yüzde 20’sinin konut kredisi ile ev alabilme gücüne sahip olduğunu söyledi. Thebault, Türkiye’nin 4 önemli bölgesinde 8-10 şube ile yayılmayı ve uluslararası müşterilere hizmet alanında lider olmayı hedeflediklerini kaydetti.

Haberin Devamı