Gazete Vatan Logo

''Türkiye konut piyasası balona karşı dayanıklı''

Moody's Türkiye'nin mortgage teminatlı tahvillerinin makro risklere karşı duyarlı olduğunu belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in yatırımcı hizmetleri birimi, yeni yayımladığı raporunda Türk bankalarının sağlam mortgage koşulları ve elverişli demografi sayesinde mortgage teminatlı tahvillerin çoğu makro riske karşı dayanıklı olduğunu ifade etti.

Raporda Türkiye’nin para politikası ve makro ihtiyati tedbirlerin yardımıyla konut piyasasında oluşabilecek bir balona korunduğunu belirtildi. Teminatlı tahvillere yönelik sağlam yasaların yatırımcılara ek bir kredi koruması sağladığı da belirtilen raporda, Türk teminatlı tahvillerinin daha geniş tabanlı risklere karşı hassas olduğu uyarısı da yer aldı.

Bu durumun teminatlı varlıkların kredi risklerinden kaynaklanmayacağı ifade edilse de, iç siyasi ve jeopolitik riskler ve Batılı ülkelere göre yüksek olan borç gelir rasyosu bu tehlikelere örnek gösterildi.

Moody’s’in kıdemli Başkan Yardımcısı ve raporun yazarı Jose de Leon “Hali hazırdaki mortgage düzenlemeleri ve Türk bankalarının kredi uygulamaları, mortgage piyasasının gelişmesine yarar sağlarken, bir yandan da konut balonu ihtimalini kontrol altına tuttu. Düşük faiz oranlarının mortgage maliyetlerini baskılayarak konut talebini artırdığı Euro Bölgesi’ne karşılık Türkiye mortgage talebini kontrol etmek için faiz oranlarını yüksek tuttu” dedi.

Haberin Devamı