Gazete Vatan Logo

Moody’s etkisi: Aman sen de

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s sürpriz bir şekilde Türkiye’nin notunu Ba1’den Ba2’ye düşürdü. Bu karara piyasa tepkisi son derece sınırlı olurken, dolar sadece 1 kuruş arttı. Borsa kan kaybetmedi.

Moody’s etkisi: Aman sen de

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘Ba1’den ‘Ba2’ye düşürdü ve not görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirdi. Moody’s’ten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun ‘Ba1’dan ‘Ba2’ye revize edildiği bildirildi.

Kredi notunun aşağı çekilmesinde, Türkiye’nin not görünümünün geçen yıl ‘negatif’e çevrilmesinde rol oynayan iki temel gelişmenin belirleyici olduğu kaydedilen açıklamada, bunlar özetle ‘kurumların direncindeki süregelen kayıp’ ve ‘dış şok riskinin yüksek borç ve siyasi riskler nedeniyle artması’ olarak sıralandı.

Moody’s, açıklamasında kurumların direncindeki düşüşe, ‘parasal politikanın etkinliğindeki ilave aşınma ve temel yapısal reformların uygulanmasındaki ek gecikmeleri’ örnek gösterdi.

Açıklamada, dış şok riskinin de yüksek cari açık ve dış borçların yanı sıra artan siyasi riskler ve küresel faiz oranları nedeniyle yükseldiği öne sürüldü.

Ayrıca açıklamada, Türkiye’nin not görünümünün ‘negatif’ten ‘durağan’a çevrilmesinde ülkenin mali ve ekonomik gücünün etkili olduğunu belirtildi.

Haberin Devamı

Türkiye % 4 büyür

Moody’s açıklamasında, ekonomik değerlendirmelere de yer verdi. Türkiye’nin dinamik bir ekonomiye sahip olduğu belirtilen açıklamada, “Moody’s Türkiye’nin potansiyel büyüme oranının, hükümetin yüzde 5 büyüme beklentisine karşın yüzde 3.5-4 olduğunu öngörüyor” ifadesi kullanıldı.

Ülkenin mali gücünün benzer ekonomilere göre daha iyi durumda olduğuna işaret edilen açıklamada, Türkiye’de kamu borcu-gayrisafi yurt içi hasıla oranının 2017 sonunda yüzde 28 olarak gerçekleşeceği tahmininde bulunuldu. Bu oranın ‘Ba1’ notuna sahip diğer ülkelerde ortalama yüzde 46 civarında seyrettiği ifade edildi. Moody’s ve S&P, Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin 2 basamak, Fitch bir kademe altında değerlendiriyor.

Dikkate alınmadı

Türkiye’nin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize eden Moody’s’den aslında artırım bekleyen piyasalar için bu süpriz karar panik havası estirmedi. Ekonomistler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin kredi notu açıklamasının piyasa tarafından beklenen bir gelişme olmadığını belirtseler de tepki de çok sınırlı kaldı.
QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, “Olağan değerlendirme tarihi dışında aniden böyle bir not indirimine gitmiş olmaları bana da garip geldi. Türkiye’nin yumuşak karnı olan sebepler var. Ancak yine de Türkiye’nin notu önceki seviyesinde korunabilirdi. Not indirimlerinin etkisinin çok sınırlı olmasını beklerim. Hatta kimi zaman piyasa ‘Aman sen de’ diyerek not değişikliğini hiç dikkate almayabilir” dedi. DNG Danışmanlık’tan Fatih Keresteci de Türkiye’nin 2016 sonunda yatırım yapılabilir notunu kaybettiğini ve piyasalarda çok sert bir etki yarattığını söyleyerek, “Bu nedenle kararın piyasalar üzerinde büyük bir negatif etkisinin olacağını tahmin etmiyorum. Ama yeniden yatırım yapılabilir notu almak gittikçe uzaklaşıyor” diye konuştu.
‘Sıkılaşma şart değil’
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Cumhuyire Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) kararını desteklediklerini ancak metinde yer alan ‘sıkılaştırma’ kelimesine katılmadığını söyledi. Zeybekci, “Merkez Bankamızın parasal sıkılaştırmaya yönelik söylemine ihtiyaç kalmadan, ekonominin önüne yeni daraltmalar getirmeden, enflasyonla mücadelede olumlu noktalara geleceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı