Gazete Vatan Logo

Moody’s’e hükümetten ilk tepki geldi!

KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatife düşürmesinin, not değişikliği anlamına gelmediğini söyledi ve "Esas olan piyasanın ne dediğidir" dedi.

Moody’s’e hükümetten ilk tepki geldi!

Uluslararası Yatırım Zirvesi’nin ikinci gününde açılış konuşması yapan Yılmaz, "Uzun vadeli yatırımcı, büyük ölçekli yatırımcı ülkenin bugünkü durumuna bakmaz gelecek perspektifini dikkate alır. Türkiye geleceğe ilişkin belirsizliği en alt sınırlara indirdi" dedi.



Yılmaz, kalkınma planları hakkında bilgi vererek, 2014-2018 döneminde Türkiye’ye 94 milyar dolarlık uluslararası yatırımı sağlamayı hedeflediklerini söyledi ve "Yerli ve yabancı yatırımcı arasında hiçbir fark göz etmiyoruz. Teşvik sistemimizi de aynı şekilde işliyor" dedi.

"NOTUN DEĞİŞMESİ ANLAMINA GELMİYOR"

Bakan Yılmaz konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Moody’s’in Türkiye’nin notunu negatife çevirmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Yılmaz, "Görünümün değişmesi notun değişmesi anlamına gelmiyor, bunu tespit etmek lazım. Diğer taraftan da kredi derecelendire kuruluşlarının kredibiliteri de çok sağlam değil, onu da vurgulamamız gerekiyor" diyerek şunları söyledi:

"Özellikle küresel kriz zamanında bir çok kredi derecelendirme kuruluşunun hiç de güven vermeyen bir noktaya gittiğini gördük. Eğer bu kredi derecelendirme kuruluşları çok sağlam değerlendirmeler yapsalardı küresel krizi zaten yaşamazdık. Çok yüksek notlar verdikleri ülkelerin, kuruluşların nasıl bir akıbete uğradığını o süreçte hep birlikte gördük. O süreçte kredi derecelendirme kuruluşları oldukça yıprandı ve imajları bozuldu. Belki onun etkisi ile kriz sonrasında ihtiyatlı bir yaklaşımları da olabilir. Türkiye olarak hiçbir zaman böyle olumlu bir hava görmedik. Hep piyasa kredi derecelendirme kuruluşlarının önünde gitti ve onlar piyasayı kabullenmek zorunda kaldılar. Bu sefer de ben yine aynısı olacak diye inanıyorum. Önemli olan sizin doğru politikalar izlemenizdir, sağlıklı politikalar izlemenizdir. Siyasi istikrarınızı devam ettirmeniz, güveni devam ettirmenizdir. Son seçimlerle Türkiye’de siyasi istikrar bir kez daha teyit edilmiş oldu. Bunun normalde kredi notlarına, kredi görünümlerine olumlu yansıması gerekir, aksi beklenmez. Belirsizliğin azalması, öngörülebilirliğin artması, geleceğin görülmesi kredi notlarına da olumlu yansımalı diye düşünüyorum. Bu değerlendirmelere detaylı bir bakmak gerekir. Ama esas olan piyasanın ne dediğidir. Az önce Körfez’den bir çok yatırımcının katıldığı bir toplantıdan ayrıldım. Buradan da şunu görüyoruz; Türkiye ekonomisi istikrarı bir şekilde yoluna devam ediyor. Güven ortamımız var. Özellikle son dönemde halkımızın desteğiyle teyit edilmiş bir istikrarımız söz konusu. Bu ortamda ben piyasanın gerekli cevabı vereceğine inanıyorum. Önümüzde ki dönemde Türkiye büyümeye, istihdama devam edecek. Kredi derecelendire kuruluşlarında er veya geç piyasayı takip edecektir diye düşünüyorum."

"DARALMA SÖZ KONUSU"

Bakan Yılmaz, "Dış ticaret açığı beklenenden yüksek geldi, ne düşünüyorsunuz?" şeklinde ki soruyla ilgili şunları söyledi:

"Bu yıl geçen yıla göre daralma söz konusu; cari açık rakamlarında ve dış ticaret rakamlarında. Dediğiniz husus geçerli değil. Aksine geçen yıla göre ihracatımızda daha büyük canlanma var ve dış dengelerimiz bu yıl geçen yıla göre inşallah daha iyi gerçekleşecek. Kurdaki yukarı yönlü hareketliliğin de burada önemli bir etkisi var. Makro ihtiyati dediğimizi tedbirlerinde burada etkisi var. "

KANAL İSTANBUL

Bakan Yılmaz, Kanal İstanbul projesi hakkında da açıklama yaparak, "Bu konuda oldukça önemli çalışmalar yapıldı, teknik alt yapılar geliştirildi. Yatırım programımızda da geçen yıl ilişkilendirmiştik. Bu tabi çok yönlü bir proje, Ulaştırma Bakanlığımız, çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, ilgili bakanlıklarımız bu konuda ilgili çalışmaları yapıyorlar. İnşallah çok geç bir tarihe kalmadan bu projemizin gerçekleştiğini hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı