Gazete Vatan Logo

Moody's doların kulağına kar suyu kaçırdı, 1.5 milyon eşiği hızlı aşıldı

Standard&Poor's'un sürpriz not artırımı ile düzelen moralleri Moody's "Maxi devalüasyon" uyarısı ile bozdu

Standard&Poor's'un sürpriz not artırımı ile düzelen moralleri Moody's "Maxi devalüasyon" uyarısı ile bozdu. Döviz piyasası tetiklendi, dolar bugün valörlü işlemlerde 1 milyon 515 bin liradan alıcı buldu Moody's'in Türkiye için devalüasyon uyarısı yapmasının ardından Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetmeye başladı.

Cari açık rakamlarını bugüne kadar tedirgin edici bulan ancak fiyatlara çok fazla yansıtmayan piyasa artık cari açığı daha yüksek bir tehdit olarak görmeye başladı. Cari açık ile ilgili alarm seviyesinin artmasında Moody's'ten gelen uyarı tetikleyici görev yapü. Dün 1 milyon 480 bin liradan başlayan işlemler kısa sürede 1.5 milyon sınırına geldi. Bu kritik noktada satış olsa da satışların alıcılar tarafından karşılanması üzerine dolar bugün valörlü işlemlerde fiyatını 1 milyon 515 bin liraya kadar yükseltti.

İlk işarte rakıydı
Bankacılar piyasada doların 1 milyon 520-530 bin lira seviyesi öncesi gevşemesini beklemediklerini, doların fiyatının halen ucuz olduğunu söylüyor. Merkez Bankası kurlarına göre dolar yılbaşından bu yana yüzde 6.33 artü. Lira yaklaşık 3 yıldır uygulanan dalgalı kur rejimi süresince ise yüzde 53.92 oranında değer kaybetti.

Bankacılar dolara olan talebin normal olduğunu belirtirken "Herkes bir işaret bekliyordu. Sinyali Moody's verdi" diyor. Bir bankacı önceki hafta Mey İçki'nin sürpriz biçimde piyasaya girerek 130 milyon dolarlık alım yapmasının kurlar üzerinde yarattığı baskıyı hatırlatarak "O haftasonu aslında bir kırmızı alarmdı. Mesajı alan aldı, almayan satmaya devam etti. Ancak piyasada sancı tarafının artık eskisi kadar güçlü olmadığı kesin" diye konuştu.

Yazarımız Ali Ağaoğlu doları yorumladı
1 .520'yi aşarsa 1 .572 seviyesine kadar gidebilir
Geçen hafta bu köşede; 1.450 - 1.480 (YTL bazında) arasında daralan bant içinde hareket eden dolar kurunun; önümüzdeki 7-10 gün içinde yeni bir trend oluşturacağından bahsetmiştim. Yine aynı yazıda, 1.2385 seviyesinin üzerinde bir kapanış olmadığı takdirde, paritede bir düzeltme hareketinin başlayacağına değinmiştim.

Geçen hafta sonuna doğru Moody's'den ve TCMB'den gelen haberlerden (!) sonra piyasadaki not artırımının yarattığı olumlu hava gölgelendi. Özellikle faiz indirimi beklentisinde olan piyasalar, bono tarafında pozisyonlarını almış bekliyorlardı. Ancak indirim yerine, Merkez Bankası'ndan gelen "artırım" dahi olabileceği yönünde yorumlardan (!) sonra bono tarafında belirsizlik artmaya başladı...

Bir sonraki iyimser haberle ilgili beklenti (faiz indirimi veya AB konusundaki netleşme) Eylül ortası veya sonuna ertelenmiş gibi görünüyor. Bu sürenin uzunluğunu göz önüne alan piyasa katılımcıları, bonoda daha çok satıcı yönünde hareket etmeye başladılar. Bono satan bazı katılımcıların; döviz pozisyonlarının bir kısmını kapatmak istemeleri ve dövizden para kazanma istekleri alım getirdi. Paritenin de etkisiyle (1.2320'den 1.2240'a kadar gerüedi) düne 1.481 seviyesinden başlayan dolar kurları (bu yazı yazıldığı sıralarda) 1.5105 alım seviyelerine kadar yükseldi.

Teknik olarak önümüzdeki günlerde dolar kurlarında bir parça daha yukarı doğru hareket görülebilir. Bu hareket aynı zamanda dolar euro paritesindeki hareketlerle desteklenecek gibi görünüyor. 1.2385 üzerinde kapanış yapamayan parite, önümüzdeki bir-iki günde 1.2125-75 aralığına kadar sarkabilir.

Dün başlayan hareket, ilk aşamada 1.515 - 1.520 seviyelerine kadar gidecek gibi görünüyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 1.557 - 1.572 aralığına kadar gidebilir. Ancak ilk seviyede, piyasa katılımcılarının nasıl davranacağına bakmak gerek. Eğer ilk seviye hızlı aşılırsa, ikinci seviye test edilebilir.

Kurlardaki bu hareket bono faizlerini de etkileyecektir. Gösterge niteliğindeki 22 Şubat 2006 vadeli bononun 25.70 seviyelerinde olan bileşik faizin; 26.20 -26.50 seviyelerini test etmesi beklenebilir.

Kurlardaki bu hareketlerin yeni bir trend olmadığını, bir tür düzeltme hareketi olduğunu düşünüyorum. Kurlardaki ve faizdeki hareketler sınırlı olacaktır.

Haberin Devamı