Gazete Vatan Logo

Moldovyalı nakliyeci yerlinin pazarını çaldı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği, ihracat artarken, taşıma sayımız neden artmıyor' diye araştırınca, Moldovyalı nakliyeci gerçeğiyle karşılaştı

Limitsiz ucuz mazotla Türkiye'ye giriş yapan Moldovyalı nakliyeciler, Türk nakliye sektörünün kabusu oldu. Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) yaptığı araştırma, Türkiye'nin ihracatı artarken, taşıma sayısının neden aynı oranda artmadığını ortaya çıkardı. Özellikle AB ülkelerine yönelik taşıma pazarında Türk nakliyecilerin önünü kesen yabancı uyruklu nakliyecilere yönelik talep artışı, UND yetkinlerini de düşündürüyor.

UND'nin araştırmasına göre, bu yıl Ocak-Ekim ayında Hollanda'ya yapılan ihracat oranı yüzde 17.9 artarken, taşıma sayısı sadece yüzde 2 artü. İngiltere'ye ihracat da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 artarken, taşıma sayısında yüzde 1 azalma olduğu ortaya çıktı. Yine aynı şekilde Rusya'ya ihracat artış oranı yüzde 27.5 olarak gerçekleşirken, taşıma sayısındaki artış yüzde 16'da kaldı. Bunun nedenini araştıran UND yetkilileri, sektörde cirit atan yabancı uyruklu nakliyeci gerçeğiyle karşılaştı. Araştırmaya göre, vize kolaylığı, vergi indirimi ve ucuz akaryakıt avantajıyla, daha ucuza taşıma yapan Moldovyah, Bulgar ve Makedon nakliyeciler, Türk nakliyecilere rakip oldu. Türk nakliyecisinden farklı olarak yanlarında limitsiz ucuz mazot getirme avantajına sahip olan yabancı uyruklu nakliyeciler, Türk nakliyecilere göre neredeyse bin euro daha ucuza taşıma yapıyor. Örneğin Türkiye-Almanya hatü için Türk nakliyeciler 3 bin euro fiyat biçerken, Moldovyah nakliyeciler 2 bin euro istiyor.


"TIR'lara da taksi gibi özel plaka uygulansın"
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, geçtiğimiz hafta Ankara'ya giderek, "Sektörde arz fazlası var. Bunun için TIR'lara da taksi plakası gibi özel plaka uygulansın" önerisinde bulundu. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerine hazırladığı çalışmayı sunan Nuhoğlu, bu sayede nakliye sektöründeki arz fazlasının önüne geçilebileceğini ifade etti.

Haberin Devamı