Gazete Vatan Logo

Modern dünyanın yeni 7 harikası

Dünyanın farklı coğrafyalarında öylesine oteller, havaalanları, işlevsel pek çok yapı inşa ediliyor ki neredeyse sanat tarihi kitaplarında okuduğumuz 7 harikanın üzerine yenilerini eklemek üzereyiz.

Modern dünyanın yeni 7 harikası

Pekin Havaalanı Çin / Pekin

1980’lerde ünlü İngiliz mimar Norman Foster tarafından ejderhaya benzetilerek tasarlanan havaalanı, şimdilerde Zaha Hadid ve ekibi tarafından kocaman bir denizyıldızından esinlenilerek restore ediliyor. 1 kilometrekarelik bir alanı kaplayacak olan yeni havalimanı, dünyanın en büyük terminali olma özelliğine sahip.



Crossrail İngiltere / London

İngiltere’nin başkentinde milyonlarca insanın doğu-batı yönünde ulaşımını sağlayacak ve trafiği rahatlatacak olan proje, Avrupa’nın en büyük altyapı projesi olma özelliği taşıyor. Proje, mevcut kanallar üzerinden değil, yeraltında yepyeni tüneller açarak ilerliyor.



Çernobil Yalıtım Sistemi / UKRAYNA

Çernobil Nükleer Santrali Faciasından sonra koca bir betona gömülen atıkların sızıntısını engelleyecek olan yeni kemer, dünyanın en zor inşaatı olma özelliğini taşıyor.

Abraj Kudai Otel Suudi Arabistan / Mekke

Mekkeyi bir vinç cumhuriyetine çevirecek projelerden biri olan Abraj Kudai Otel, tamamlandığında dünyanın en büyük oteli olacak. Aynı zamanda dünyanın en büyük dört yapısı içinde bulunan otelin içinde 10 bin oda olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Büyük FFR Stadı Fransa / Paris

Fransız Rugby Federasyonu’nun Rugby karşılaşmalarını izlemeye gelen büyük kalabalıklar için inşa edilen bu stat 82 bin kişilik kapasitesiyle, yeni nesil sivil mimari ile inşa edilen en görkemli stat olma niteliğine sahip.



Kingdom Kulesi Suudi Arabistan / Cidde

Dubai’yi ziyaret edenlerin uğramadan geçmediği 828 metre uzunluğundaki Burj Khalifa kulesinin mimarı Adrian Smith, şimdilerde bu rekor uzunluktaki binayı geçecek bir yapı tasarladı. 200 metre uzunluğunda olacak yapı, dünyanın en uzun yapısı olma unvanını taşıyor.



Macao köprüsü Hong Kong / Zhuhai

Hong Kong, Macau ve Zhuhai'yi birbirine bağlayacak olan köprü, tamamlandığında 50 kilometre uzunluğunda, dünyanın deniz üzerinde inşa edilen en uzun köprüsü niteliğinde olacak.