Gazete Vatan Logo

Mobil internette rekor artış

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, internet kullanımının geçen yıla oranla çok artış gösterdiğini belirterek, "Sabit internet kullanım miktarı bir önceki yıla göre yüzde 46.9 oranında, mobil internet kullanım miktarı yüzde 88 oranında artış gösterdi.

Mobil internette rekor artış

4.5 G’nin hizmete başlaması ile veri indirme ve yüklemede 10 kat daha fazla hız artışının üretime yansımasıyla önümüzdeki süreçte milli gelire katkısını daha iyi göreceğiz" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, Tekirdağ’ın Ergene İlçesi’ndeki Avrupa Serbest Bölge’de (ASB) faaliyet gösteren teknoloji firmalarının yerli baz istasyonları üretimi protokol törene katıldı. Törene Sayan’ın yanı sıra, ASB yüklenici firması Şahinler Holding Yönetim Kurulu başkanı Kemal Şahin ile davetliler katıldı. İnternet kullanımının arttıkça indirilen ve yüklenen verinin de arttığını anlatan Ömer Fatih Sayan, "Sabit internet kullanım miktarı bir önceki yıla göre yüzde 46.9 oranında, mobil internet kullanım miktarı yüzde 88 oranında artış göstermektedir. Bu artış eğilimi hız kesmeden devam etmektedir. Geniş bant erişimde meydana gelen yüzde 10’luk artış, milli gelirlerinde yüzde 1 ila yüzde 2’lik artışa neden olmaktadır. Türkiye’de bu etki, yüzde 1.6 düzeyindedir. 4.5 G’nin hizmete başlaması ile veri indirme ve yüklemede 10 kat daha fazla hız artışının üretime yansımasıyla önümüzdeki süreçte milli gelire katkısını daha iyi göreceğiz" dedi.

Halen dünya nüfusundan daha fazla sayıda mobil abonelik bulunduğunu dile getiren Sayan, "Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin verilerine göre, 2000 ile 2015 yılları arasında internet kullanıcı penetrasyonu 7 kat arttığını ve dünya nüfusuna oranı yüzde 6.5’ten yüzde 43’e çıktı. Türkiye’de son 5 yıl içinde geniş bant internet abonesi 14.3 milyondan, bugün 51.6 milyona yükseldi. Biraz daha geriye gittiğimizde, 13 yıl önce geniş bant internet abonesi yalnızca 20 bin iken, şu an mobil abone sayısı 73.8 milyondur" ifadelerini kullandı.

Avrupa Serbest Bölge’de faaliyet gösteren teknoloji firmaları Fleks ve Huawei arasında baz istasyonu yapılması için protokol imzalandı. Törenin ardından baz istasyonu üretim tesisinde kurdele kesilerek açılışı yapıldı.

Haberin Devamı