Gazete Vatan Logo

Mobil cihazlar da tehlike altında!

Mobil cihazlar da tehlike altında!

Sophos, çalışanların gizliliğini ve şirket için hassas verilerin korunmasını sağlarken aynı zamanda verimliliği artıran Sophos Mobile Control 6.0 kurumsal mobil yönetim çözümünü duyurdu. Sophos Mobile Control 6.0, aynı mobil cihaz üzerinde bireysel ve kurumsal e-posta, takvim ve kişi bilgilerinin bağımsız bir şekilde yer almasını ve yönetilmesini sağlıyor. Ayrıca mobil cihazla bulut depolama servisleri arasındaki veri aktarımının şifrelenmesi, Güvenli Kurumsal Tarayıcı ile kurumsal kaynaklara erişimin güvence altına alınması ve yaygın cihaz desteği Sophos Mobile Control 6.0 ile gelen özellikler arasında yer alıyor. Sunduğu ağ ve uç nokta güvenlik çözümleriyle bilgi sistemleri güvenliğinde dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alan Sophos, kurumsal mobil cihaz yönetim çözümü Sophos Mobile Control 6.0’ı duyurdu. Sophos Mobile Control 6.0, beraberinde gelen Sophos Secure Email çözümüyle aynı mobil cihaz üzerinde kişisel ve kurumsal bilgilerin birbirinden tamamen ayrı olarak güvenle bir arada yer alabilmesini sağlıyor. Ayrıca kurumsal verilerin korunmasına yönelik sunduğu yeteneklerle, bilgi teknolojileri yöneticilerinin basit ve kullanışlı bir arayüz üzerinden organizasyondaki tüm mobil cihazları denetim altında tutabilmesine yardımcı oluyor. Sophos Mobile Control 6.0 ile birlikte gelen Sophos Secure Email, mobil cihazlardan kaynaklanan kurumsal veri sızıntılarını önlemek üzere e-posta, takvim ve kişilerden oluşan hassas kurumsal bilgilerin mobil cihaz üzerinde tamamen izole edilmiş güvenli bir bölgede tutulmasını sağlıyor. Böylece kişisel ve kurumsal verileri birbirinden kesin çizgilerle ayırarak, kullanıcıların kişisel gizliliğini ihlal etmeden kurumsal verilerin güvenli bir şekilde yönetilebilmesini sağlıyor.

Buluta kaydedilen dosyalar da koruma altında

Haberin Devamı

iOS ve Android’in farklı sürümleriyle uyumlu olan Sophos Mobile Control 6.0’ın özellikleri arasında mobil cihazlarda çalışma ortamının güvenliğini artıran Sophos Secure Workspace adlı çözümler de yer alıyor. Böylece çalışanlar Corporate Browser ile şirket web sitelerine ve web kaynaklarına güvenle erişerek, paylaşılan dokümanlar üzerinde zaman ve mekandan bağımsız olarak birlikte çalışabiliyor. Sophos Mobile Control 6.0, ayrıca çalışanlara Dopbox, Google Drive, Microsoft OneDrive ve Egnyte gibi popüler bulut tabanlı depolama ortamlarında yer alan dosya ve belgeleri için farklı seviyelerde erişim yetkileri atama imkanı sunuyor. Mobil cihazlar ve bulut depolama servisleri arasındaki dosya aktarımı, Sophos SafeGuard ile şifrelenerek bilgi transferinin güvenliği garanti altına alınıyor. Dağınık iş gücüne sahip şirketlerde riski ortadan kaldırıyor Mobil platformları hedef alan zararlı yazılımlar çoğaldıkça, enfeksiyon bulaşmış mobil cihazları sorun çözülene kadar karantinaya almak kurumsal bilgi sistemleri yöneticileri için önemli bir ihtiyaç haline geliyor. Verizon’un yayınladığı 2015 Veri Sızıntıları Araştırma Raporuna göre, günümüzde saldırıların yüzde 95’ten fazlası kullanıcı cihazları üzerindeki kişisel verilerin ele geçirilmesi ve bu bilgilerin web uygulamalarına giriş için kullanılması yoluyla gerçekleştiriliyor. Mobil cihaz güvenliği, özellikle geniş bir coğrafyada dağınık iş gücüne sahip olmakla birlikte kaynak kullanımı konusunda hassas olan orta ölçekli şirketler için önemli bir sorun oluşturuyor. CompTIA’nın Eylül 2015’te birçok nesli bir arada barındıran işgücüne yönelik yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, küçük ve orta ölçekli şirketlerde “İşe Kendi Cihazını Getir” (BYOD) yaklaşımı yüzde 46’ya ulaşırken, büyük şirketlerde bu oran henüz yüzde 28 seviyesinde. Bu da özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler için mobil cihazların güvenle yönetimine dair çözüm ihtiyacını ön plana çıkarıyor.

Mobil cihazlar dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar kadar tehlike altında

Haberin Devamı

Sophos Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Son Kullanıcı Grubu Genel Müdürü Dan Schiappa, konunun önemine dair şu bilgileri paylaştı: “Günümüzde çalışanlar, farkında olmadan mobil cihazlarına yükledikleri zararlı yazılımlar aracılıyla şirket verilerini dışarıya sızdırma, hatta daha da kötüsü şirket ağına erişim için açık kapı bırakma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu cihazlar küçük de olsalar tıpkı diğer kurumsal sistemler gibi saldırıya açıklar ve dikkat edilmediğinde büyük zararlara neden olabiliyorlar. Bu nedenle mobil cihazlarda yönetim, zararlı yazılım önleme ve veri koruma çözümleri kullanmak, en az masaüstü bilgisayarlardaki kadar büyük bir ihtiyaç haline geldi. Kullanıcının veriye ulaşımı üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmadan ve verimliliği etkilemeden hassas verileri kontrol altına almak, bu ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmış kurumsal yönetim çözümlerine ihtiyaç duyuyor. Entegre güvenlik çözümüne sahip kurumsal mobil yönetim sistemleri, boyutu ne olursa olsun tüm organizasyonlar için bir zorunluluk halini alıyor.” Sophos Mobile Control 6.0, kötü amaçlı yazılım ve istenmeyen uygulamaların yanı sıra üreticinin izni dışında müdahale edilerek root ve jail break işlemi uygulanmış mobil cihazları da tespit edebiliyor. Bu gibi riskli durumlarda sistem cihazı ağdan izole ederek şüpheli erişimi engelleyebiliyor. Tüm bu işlemler arka planda, kullanıcıların verimliliğini etkilemeden ve hassas verilerin güvenliğini riske atmadan gerçekleştiriliyor.

Daha önce bağımsız bir antivirüs yazılım analizi sonucunda Sophos Mobile Control 5.5’in Android üzerindeki bilinen zararlı yazılımların tamamını tespit edebildiği kanıtlanmıştı.

Haberin Devamı