Gazete Vatan Logo

Mobil abonesi 16 milyona yaklaştı, kâr rekoru kırdı

Türk Telekom’un ikinci çeyrekte mobil abone sayısı 15.8 milyona yükseldi. TL’nin değerlenmesinin de etkisiyle grubun net kârı 801 milyon liraya çıktı, rekora ulaştı

Türk Telekom, Türk Lirası’nın değer kazanmasının da olumlu katkısıyla yılın ikinci çeyreğinde 801 milyon lira net kâr elde ederek, rekora imza attı. Beklentiler grubun 724 milyon lira kâr etmesi yönündeydi.

Türk Telekom, 2014 yılı ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Şirket mobilde 493 bin net abone kazanımı ile 15.8 milyon aboneye ulaştı. Yılın ilk yarısında mobil numara taşımada 2013’ün tamamında gerçekleşen rakamın üzerinde bir kazanım sağladı ve 1.1 milyon net abone elde edildi. Ayrıca genişbantta 18 bin net abone kazanımı kaydedildi. Operasyonel olmayan etkiler göz ardı edildiğinde konsolide gelirlerdeki büyüme yüzde 4.5 olarak gerçekleşti. Konsolide bazda Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK), 1.2 milyar TL olarak korunurken, FAVÖK marjı yüzde 38’e yükseldi.

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, grubun ikinci çeyrekte de başarılı sonuçlar elde ettiğini belirterek, “Bu çeyrekte, şirketimizi iştirakleri ile birlikte daha hızlı entegrasyona uyumlu hale getirmek ve daha fazla verimlilik elde etmek amacıyla yapılan yönetim değişiklikleri öne çıktı. Güçlü operasyonel verimlilikleri etkin bir biçimde uygulamaya devam ettikçe, yüksek kaliteli gelirlere her zamankinden de fazla odaklanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aslan, şu bilgileri verdi: “2014’ün 2’nci çeyreğinde konsolide gelirlerimiz yüzde 1.3 azalarak 3.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelirlerdeki bu azalma geçen yıl ortalarında mobil sonlandırma ücretlerinde meydana gelen düşüşten kaynaklandı ve mobil gelirlerimizi olumsuz etkiledi. Mobil sonlandırma ücretlerindeki azalmayı hariç tutarsak gelirlerimiz yüzde 1.5 arttı.”

Kişi başına gelir yüzde 5 arttı

Gelir büyümesinin ana itici güçlerinden biri olan mobil operasyonlarımızda 2014’ün 2’nci çeyreğinde yıldan yıla yüzde 5 büyüme gerçekleştiğini belirten Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, şunları kaydetti:

“Mobil sonlandırma ücretlerindeki indirim kaynaklı inorganik düşüşü hariç tutarsak, büyüme yüzde 14 olarak gerçekleşti. 2014’ün ilk çeyreğinde net müşteri kazanımında elde ettiğimiz çok güçlü rakamlar ikinci çeyrekte elde edilen net 493 bin müşteri ile etkileyici bir şekilde devam etti. Ayrıca karma Kullanıcı Başına Ortalama Gelir geçen çeyrekten bu yana yüzde 5 artarak 21.7 TL seviyesine ulaştı.”

Haberin Devamı