Gazete Vatan Logo

Miyop çocukların sayısı artıyor

Uzmanlar, son 50 yılda bilgisayar kullanımının artması ve kapalı alanlarda eğitim verilmesi nedeniyle çocuklarda görülen miyop vakalarının hızla arttığını vurguluyor.

Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde çocuklar ve gençler arasında görülen miyop vakalarında hızlı bir artış olduğu belirlendi. Ulster Üniversitesi’nce yürütülen araştırmada İngiltere’de 1960’larda 12-13 yaş arası çocuklarda miyop görülme oranı yüzde 10’lardayken, günümüzde bu oranın yüzde 25’e kadar çıktığı ortaya çıktı.

Uzmanlar, çocuklarda görülen miyop vakalarındaki artışta gündelik yaşamın giderek daha fazla kapalı mekanlarda geçmesinin ve bilgisayar kullanımının etkili olduğunu belirtiyor.

Başta Çin olmak üzere, Doğu Asya ülkelerindeki yoğun eğitim sistemlerinin çocuklardaki miyopluk oranını yüzde 90’lara kadar çıkarttığı vurgulanıyor.

Profesör Chris Hammond, akademik kariyerle bağlantılı olarak eğitim süresindeki uzamanın, miyopluk riskini yüzde 50 daha artırdığını kaydetti. Hammond, günümüzde 50 yaş civarındaki kişilerin, ebeveynlerine oranla miyop olma ihtimalinin 2 kat arttığına dikkati çekiyor. Bu oran 20’li yaşlarda ise yüzde 40’ların üzerinde seyrediyor.

Haberin Devamı

Telefon da etkiliyor

İngiliz Kiropraktik Derneği’nin yürüttüğü son araştırma, cep telefonu ve bilgisayar kullanımının 30 yaşının altındaki kişilerin yüzde 45’inde bel ya da boyun ağrısına yol açtığı belirlenmişti. Araştırmacılar, cep telefonuyla ilgilenirken uzun süre boynu eğik tutmanın, artan bel ve boyun ağrılarının kaynağı olduğunu vurguluyor.

‘Yalancı miyobu tetikler’
- İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Hüseyin Tetik: Miyop, gözün yapısal bozukluğundan ya da gözümüzü yanlış kullanmaktan kaynaklanır. Örneğin uzun süre yakından kitap okumak, ders çalışmak buna örnektir ve ‘yalancı miyop’ adıyla bilinir. Özellikle öğrencilerde çok sık gözlemlenir. Bunun nedeni ise gözün yapısından dolayı yakını görmek istediğimizde gözü miyoplaştırırız. Uzun süre böyle hareket ettiğinde göz yalancı miyop rahatsızlığına yakalanır. Mantık olarak tablet ya da cep telefonlarını da çocuklar uzun süre gözlerine yakın olarak kullanırsa yalancı miyop olabilirler.

Haberin Devamı