Gazete Vatan Logo

Mısır'dan şok Türkiye kararı!

Sadece Kahire'de...

Mısır yönetimi, sınır kapılarından vize alma kolaylığını Türk vatandaşları için tek taraflı iptal etti

Mısır yönetiimi, devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde uygulamaya koyulan sınırda vize alma kolaylığı sağlayan prosüdürü, Türk vatandaşları için tek taraflı iptal etti.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mısır yönetimi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 50'ye yakın ülke için uygulanan sınır kapılarından vize alma prosüdürünü Türk vatandaşları için tek taraflı iptal etti.

Başta Türkiye'den olmak üzere çeşitli ülkelerden Mısır'a gelmek isteyen Türk vatandaşları, pasaportlarında vize olmadığı için uçağa kabul edilmedi. Mısır daha önce de Suriye, Filistin ve Yemen vatandaşları için sınırdan vize alma kolaylığını tek taraflı kaldırmıştı.

SADECE KAHİRE'DE UYGULAMA BAŞLADI

Mısır yönetimi, son çıkan olaylar sonrası sınır kapılarında vize alabilme prosedürünü Türk vatandaşları için sadece Kahire’de uygulamaya başladı.

THY’nin Mısır’da uçtuğu Hurgada, Şarm el Şeyh ve İskenderiye kentlerine gidecek Türk vatandaşları için yeni alınan karara göre, sınır kapılarında vize verilmeyeceği bildirildi.

THY Basın Müşvirliğinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

" Türk Hava Yolları, Mısır’da dört istasyona uçmaktadır. Bunlar Kahire, Hurgada, Şarm el Şeyh ve İskenderiye’dir. Bu istasyonlardan sadece Kahire için sınır kapısında vize verilmektedir. Diğerleri için Mısır’da sınır kapılarında vize verilmeyecektir. Buna göre bu kentlere gidecek olan TC vatandaşları Türkiye’deki Mısır Konsolosluklarından vize almmak zorundadır" dediler.


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN YALANLAMA

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının Mısır'a girişlerindeki vize uygulamasında herhangi bir değişikliğin olmadığını belirtti.

AA muhabirinin Mısır Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, havaalanında vize alma uygulamasının, turizmi canlandırmak için kafilelere yönelik bir işlem olduğu, ülkeye ferdi giriş yapanların ise Mısır büyükelçilikleri ve konsolosluklarından vize almaları gerektiği kaydedildi.

Yetkililer, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasında herhangi bir değişiklik olmadığını ve Mısır makamlarından konuyla ilgili resmi açıklama yapılmadığını da sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'ne ait Twitter hesabından yapılan açıklamada, Mısır yönetiminin, 20-45 yaş arası Türk vatandaşlarına İskenderiye, Hurgada ve Şarm Eş-Şeyh kentlerinde tek giriş pul vize uygulamasını 26 Temmuz itibari ile durdurduğu ifade edilmişti.


Kahire Büyükelçiliği'nden vize açıklaması

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği, Mısır yönetiminin, 20-45 yaş arası Türk vatandaşlarına İskenderiye, Hurgada ve Şarm Eş-Şeyh kentlerinde tek giriş pul vize uygulamasını 26 Temmuz itibari ile durdurduğunu açıkladı.

Büyükelçiliğin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Mevcut vize uygulamasına göre, 20-45 yaş grubu Türk vatandaşlarının Mısır'a seyahatleri öncesinde dış temsilciliklerden vize alması gerekiyordu. Mısır, tek yanlı bir kolaylık göstererek 20-45 yaş grubu Türk vatandaşlarına havalimanında tek giriş pul vize ita ediyordu. Mısır, İskenderiye, Hurgada ve Şarm eş-Şeyh kentleri için 20-45 yaş grubu Türk vatandaşlarına tek giriş pul vize itasını 26.07.2013'te durdurdu. Uygulama Kahire Havaalanı'nda ise devam etmekte" denildi.

Mısır'ın Türk vatandaşlarına bazı kentlerde tek girişli vize uygulamasını kaldırması, başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerden Mısır'a gelmek isteyen Türk vatandaşlarının havaalanlarından geri çevrilmesine yol açtı.

Öte yandan Yusuf M. isimli bir Türk vatandaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Mısır vizesi olmadığı gerekçesi ile uçağa alınmadığını ileri sürdü.

Kendisi gibi birçok kişinin de havaalanından geri çevrildiğini anlatan Yusuf M, "Önceden tek girişli vize ile giriyorduk. Kahire uçağına alınmadık. Havayolu görevlileri bize, Mısır'ın sınır kapısından vize uygulamasını kaldırdığını ve vize almaksızın ülkeye girmemizin mümkün olmadığını söyledi" diye konuştu.

Haberin Devamı