Gazete Vatan Logo

Mısır'da sivil itaatsizlik

Tunus'un ardından Mısır'da karıştı, çıkan olaylarda 3 gösterici öldü, 60 kişi yaralandı

TUNUS’un ardından Mısır da karıştı. Başta başkent Kahire olmak üzere İskenderiye, Asyut, Suez ve Ariş kentlerinde binlerce kişinin katıldığı ’sivil itaatsizlik’ gösterilerinde çıkan olaylarda, üç kişi öldü, 60 kişi yaralandı, 100’den fazla gösterici gözaltına alındı.

Kahire’de polisle çatıştılar

Kahire’de meclis binasına girmek isteyen 3 bine yakın gösterici ile polis arasında çatışma çıktı. Polisin, göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile göstericilere müdahale etmesi üzerine, bazı göstericiler de polise taş ve soplarla karşılık verdi. Olaylarda aralarında polislerinde bulunduğu 60 kişinin yaralandı. Tanıklar, Kahire, İskenderiye ve Ariş kentlerinde 100 üzerinde göstericinin, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını iddia etti. Kahire ile Ayn Şems üniversitelerinde öğrenciler, “Hürriyet istiyoruz,Hüsnü dışarı” diye sloganlar attı. İskenderiye’de, yaklaşık 20 bin kişi protesto gösterilerine katıldı.

Kahire’de bir, Suez’de 2 sivil öldü

Mısır’ın çeşitli kentlerinde güvenlik güçleriyle göstericiler arasındaki çatışmalarda 3 kişi öldü. Bir hastane yetkilisi, Suez kentindeki gösterilerde çıkan olayların ardından 2 kişinin cesedinin hastaneye getirildiğini, bu kişilerin plastik mermi nedeniyle öldüğünü söyledi. Mısır televizyonu, Kahire’deki gösteriler sırasında bir güvenlik görevlisinin öldüğünü duyurdu.

Twitter’a erişim engelleniyor

El Ariş kentinde düzenlenen gösterilere, yerel halk olan Bedeviler de destek verdi. Polis ile Be-deviler arasında gerginlik yaşandı. Bazı protestocular, meclise girinceye kadar gösterileri sürdüreceklerini söylediler.
Devlet Başkanı Mübarek aleyhinde binlerce kişinin gösteri yaptığı Mısır’da, mikro-blog sitesi Twitter’a erişim engelleniyor. Twitter ile birlikte sosyalleşme sitesi Facebook, Tunus Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin iktidardan düşmesi ve ülkeyi terk etmesine yol açan halk isyanı sırasında önemli rol oynamıştı.

Haberin Devamı