Gazete Vatan Logo

Mısır'da isyan günü

Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık dikta rejimini devirmek isteyen onbinlerce kişi dün cuma namazından sonra meydanlara indi

Mısır'da isyan günü

Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık dikta rejimini devirmek isteyen onbinlerce kişi dün cuma namazından sonra meydanlara indi

İnternet ve cep telefonunun tamamen bloke edildiği Mısır’da başkentte patlayan isyan diger şehirlere de dalga dalga yayıldı

Polisin sert müdahalesi sonucu biri kadın 18 gösterici hayatını kaybetti.

Olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi

SOKAĞA inen ordu alkışlarla karşılandı. Hüsnü Mübarek geceyarısı TV’ye çıkıp ‘Hükümeti kovdum. Reform için çalışacağım’ dedi


Tunus’tan sonra sivil isyan ateşinin yandığı Mısır’da hafta başından beri devam eden gösteriler dün doruk noktasına ulaştı. Muhalefetin, “Cuma namazından sonra devrim” sloganıyla Mısırlılar’ı meydanlara davet etmesinin ardından Hüsnü Mübarek rejimi kendini korumak amacıyla çareyi halkın tüm iletişim kanallarını kesmekte buldu. Bir göstericinin polis tarafından öldürülüş anını içeren görüntünün AP ajansı tarafından yayınlanmasının ardından Mübarek düğmeye bastı ve ülke genelinde 20 milyon kullanıcının internet bağlantısı kesildi.

Mısırlı’ya iletişim yasak!

Mısır rejimi bununla da yetinmedi. Önce SMS, daha sonra tüm cep telefonu hizmetine son verildi. Vodafone Mısır, “Hükümet istediğinde hizmete son vermek zorundayız” açıklamasını yaptı. Ardından sabit telefonlar sustu. Böylece Mısırlılar’ın birbirleriyle iletişim kurma şansı kalmadı. Cuma namazı öncesinde gösterilerin merkezi olan Tahrir Meydanı’ndaki camiler polis ablukası altına alındı ve camilerin kapısına kilit vuruldu. Eylemlere ilk kez tam katılım sözü veren Müslüman Kardeşler örgütünün 8 lideri evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı.

Hristiyanlar’dan destek

Alman haber ajansı DPA, polise “gerektiğinde gerçek kurşunla ateş etme yetkisinin” verildiğini duyurdu. Buna rağmen onbinlerce Mısırlı, Kahire’deki 4 bin camide kılınan namazın hemen ardından meydanlara doğru yürüyüşe geçti. Mısırlı Hristiyanlar da, “Müslüman kardeşlerimizi polisten biz koruyacağız” diyerek isyan hareketine katıldı. Kahire’nin yanısıra direnişin merkezi halinde gelen Süveyş ve İskenderiye kentlerinde dev gösteriler düzenlendi. Gösterileri canlı yayınlayan Arap haber kanalı El Cezire Mısır yönetimini kızdırınca sinyali bloke edildi. Ancak Katar merkezli kanal uydu frekansını değiştirerek yayınını sertleştirdi.

Mübarek: Hükümeti görevden aldım

Polis, önceki gün Viyana’dan dönen muhalif lider Muhammed El Baradey’in namaz kıldığı camiden çıkışına izin vermedi ve burada çatışmalar yaşandı. Valilik binaları, polis araçları, iktidar partisi genel markezi merkezi ateşe verildi. İskenderiye, Asvan, Süveyş, Mansura, Luksor, Port Said ve Dimyat’a da yayılan gösterilerde 18 kişi hayatını kaybetti. Kahire, İskenderiye ve Süveyş’te sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İlk kez orduya ait askeri araçlar şehirlere girdi. Halk orduyu alkışlarla karşıladı. Mübarek akşam saatlerinde ulusa sesleniş konuşması yaptı: “Her zaman yoksul Mısırlılar’ın yanındayım. Halkımın özgürlükler ve reform istediğini biliyorum. Ancak bunlar şiddetle gerçekleşecek şeyler değil. Demokrasinin yanında olacağım. Kamu binalarını ateşe vererek iyi bir geleceğe ulaşamayız. Hükümeti görevden aldım. Reform ve daha fazla özgürlük için çok hızlı bir şekilde çalışacağım.”

El Cezire bürosuna baskın

İsyan hareketini canlı yayınlayan Arap haber kanalı El Cezire Mısır rejiminin hedefi oldu. Sinyali bloke edilince frenaksını değiştiren kanal rejim aleyhindeki yayınını daha da sertleştirdi. Sonunda Mısır polisi kanalın Kahire bürosuna baskın düzenledi. Yayını durduruldu.

BBC muhabirine dayak

Kahire’deki gösterileri izleyen BBC muhabiri ve 4 Fransız gazeteci gözaltına alındı. Başı sarılı olarak yayına çıkan BBC muhabiri Essad Savey, “Önce fotoğraf makinemi aldılar. Ardından beni demirle dövdüler. Daha sonra da vücuduma elektrik verdiler” dedi.

Savunma Bakanı ABD’de

Mübarek, ABD’den destek alabilmek amacıyla Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi’yi, Genelkurmay Başkanı Korg. Sami Eran ile Washington’a yolladı. Tantavi’nin Beyaz Saray ve Pentagon yetkililerini, “Sakın göstericileri desteklemeyin. Bu kişileri durduramazsak rejim düşer” diye uyardığı belirtildi.

Haberin Devamı