Gazete Vatan Logo

Mısır’da en kritik gün!

Onbirinci gününe giren Mısır'daki eylemlerde en büyük gösteri bugün yapılıyor. Tankların ablukaya aldığı Tahrir Meydanı'nda Mübarek yandaşları ile eylemciler arasında çatışma çıktı. İskenderiye'deki gösterilerde ise eylemciler aralarına sızmış sivil polisleri yakaladı. Öte yandan 'Mübarek istifa etti' ve 'Yürüyüş başladı' söylentileri heyecan dalgası yarattı.

Mısır’da onbirinci gününe giren eylemlerde bugün en kritik gün. İki gün önce Hüsnü Mübarek taraftarlarının da meydanlara inmesiyle iş savaşın eşiğine gelen ülkede bugün Cuma namazı sonrasında büyük bir gösteri düzenleniyor. İki gün önce Hüsnü Mübarek taraftarlarının da meydanlara inmesiyle iş savaşın eşiğine gelen ülkede bugün Cuma namazı sonrasında büyük bir gösteri düzenleniyor.

'Gitme günü' adı verilen eylemlerde Cumhurbaşkanı Mübarek üzerindeki baskının iyice artırılması hedefleniyor. Ajanslar, meydanda toplananların sayısının 1 milyona yaklaştığı haberlerini veriyor. Cuma namazından sonra meydanda toplanan kalabalık Mübarek aleyhine sloganları atıyor. Sakin başlayan gösteride, şu sıralarda eylemcilerle Mübarek yandaşları arasında çatışma yaşanıyor.



Gösteri öncesinde ve gösteri sırasında çok sıkı güvenlik önlemleri alınıyor. Yiyecek ve su takviyesiyle meydana gelen göstericilerin kimlikleri askerler tarafından kontrol edildi. Tahrir Meydanı'nın çevresi ise tank ve zırhlı araçlarla takviye edilmiş askerler tarafından kuşatılmış durumda.

BRADEY VE MUSA MEYDANDA

El Cezire televizyonu, muhalif lider Muhammed El Baradey ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da Tahrir meydanına geldiğini duyurdu.

Tahrir Meydanı'nda dün akşamki çatışmalarda yaralanan ve güvenlik sebebiyle dışarı çıkartılamayan yüzlerce yaralı, güvenli bir şekilde hastanelere gönderilmeye başlandı.

SAVUNMA BAKANI MEYDANDA

Diğer taraftan Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tentavi de meydana gelenler arasındydı. Toplananlara seslenen Tentavi, Mübarek'e atfen, "Size seçimde aday olmayacağını söyledi" dedi.



CASUS AVI

İskenderiye’deki gösteriler sırasında eylemciler, sivil polis ya da istihbarat ajanı olduklarından şüphe ettikleri bazı kişileri aramak istedi. Bu kişilerle yaşanan arbede sonrasında bazı kişilerin üzerinden polis ya da istihbarat kimliği çıktı.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN DEVLET BAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI

Muhalefetin "Veda Cuması" hazırlığı sürerken, İslamcı örgüt Müslüman Kardeşler, “devlet başkanlığı için aday çıkarmaya hevesli olmadıklarını” belirtti.

El Cezire televizyonunun haberine göre, Mısır'ın en büyük muhalif hareketi Müslüman Kardeşler'in üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, "Mübarek rejiminin bitmesinin ardından müzakereye hazırız. Devlet başkanlığı adaylığına veya bir koalisyon hükümetinin parçası olmaya hevesli değiliz” dedi ve hükümetin örgütle “flört ettiğini” ifade etti.

El Beltagi, siyasi reformları görüşmeye davet eden hükümet temsilcilerinin, yasaklı örgütün parti olarak tanınacağı işaretini verdiğini söyledi.

Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Bedi ise Mübarek'in iktidardan gitmesinden sonra Devlet Başkan Yardımcısı Süleyman ile diyaloğa hazır olduklarını bildirdi.

Müslüman Kardeşler örgütü üyeleri, Mübarek karşıtı gösterilere katılıyor ancak gösterilerin organize edilmesinde herhangi bir rolleri olmadığını savunuyor.

Örgüt dün hükümetin görüşme davetini reddetmişti.

Protestoların 11'inci gününe girdiği Mısır'da sokaklar Çarşamba gününden bu yana muhaliflerle Mübarek taraftarları arasındaki çatışmalara sahne oluyor. İki grup arasındaki çatışmalarda resmi rakamlara göre 13 kişi öldü, 1200 kişi yaralandı. BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, şu ana kadarki gösterilerde ölenlerin sayısının 300'ün üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.



GÜVENLİK MÜSTEŞARLIĞI'NA FÜZELİ SALDIRI

Başkent Kahire'deki eylemler devam ederken, Mısır'ın kuzeyindeki El Eriş kentinde Güvenlik Müsteşarlığı binasına füze atıldığı bildirildi.

Görgü tanıkları, RPG roketinin, Gazze Şeridi sınırı yakınındaki kentte bulunan binaya bir tanktan atıldığını öne sürdü.

Camları kırılan binada yangın çıktığı bildirilirken, ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

MÜBAREK İSTİFA MI ETTİ?

El Cezire, Tahrir Meydanı'nı dolduran milyonlarca kişinin bir anda sevinç çığlıkları atmaya başladığını gösterdi.
Önce sebebi anlaşılmayan bu sevincin, Hüsnü Mübarek'in istifa ettiği iddiasından kaynaklandığı öğrenildi.
Ancak Mısır'dan gelişmeleri aktaran muhabirler, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını bildiriyorlar.

YÜRÜYÜŞ BAŞLADI İDDİASI

Tahrir Meydanı'nı dolduran kalabalıktan yavaş yavaş kopmalar ve ayrılmalar olduğu bildirilirken, meydanda Başkanlık Sarayı'na yürüyüşün başlaması için çağrıların yapıldığı duyuluyor.
Ancak basın mensupları yürüyüşün başlayıp başlamadığı konusunda kesin bir bilgi alamıyor.

Eski Ticaret Bakanı'na şok!

Mısır haber ajansı MENA, Mısır eski Ticaret Bakanı Mohamed Rachid'e seyahat yasağı konulduğu ve malvarlığınının dondurulduğunu bildirdi.



Mübarek taraftarları toplanıyor

El Cezire televizyonu 200 kadar Hüsnü Mübarek taraftarının, Talat Harb kontrol noktasında toplandığını bildirdi.
Twitter üzerinden konuyla ilgili mesaj gönderen journalist@bb_aisha, kalabalağın 100 kişi kadar olduğunu, birinin diğerlerinden molotof kokteyli istediğini yazdı.
Şimdiye kadar sakin geçen protestolarda, Talat Harb kontrol noktasında Mübarek karşıtlarıyla Mübarek yandaşlarının birbirlerine taşlı saldırıya başladığı öğrenildi.

Şimdi de 6 Ekim Köprüsü'ndeler

El Cezire muhabiri, Hüsnü Mübarek yanlısı 500 kadar kişinin Tahrir Meydanı'na çıkan 6 Ekim Köprüsü üzerinde toplanıp, aşağıdaki Mübarek karşıtlarına sloganlar attıklarını, ancak hemen o noktaya doğru harekete geçen 2 tankı görünce, geri çekilip dağıldıklarını bildirdi.

Ordu güçleri araya giriyor

El Cezire televizyonu, Talat Harb kontrol noktasında birbirlerine taşlarla saldıran iki grubun arasına girip, çatışmaları durdurmak için Mısır Ordusu'na bağlı güçlerin harekete geçtiğini duyurdu.

İskenderiye "git" diye inliyor

Mısır'ın ikinci büyük kenti olan İskenderiye'de de Kahire'yle aynı görüntülerin yaşandığı bildiriliyor. Farklı dinlerden onbinlerce insanın birlikte dua ettiği İskenderiye ve Kahire'de, namaz kılan Müslümanların etrafında çember oluşturan diğer dinlerden vatandaşlarının onları koruma altına aldığı görülüyor.

Namazın büyük bir sakinlik içerisinde sona ermesinin hemen ardından meydandaki herkes "Git, git" sloganları atarak, Başkan Mübarek'e bugünün "Gidiş Günü" olduğunu hatırlattı.



Dünyadan destek yağıyor

AFP haber ajansının haberine göre, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Batı'dan Mısırlı göstericilere destek yağıyor.
Mısır Elçiliklerinin önünde toplanan insanların, Devlet Başkanı Mübarek'in çekilmesi için gösteri yaptıkları bildirildi.

Malezya'da da Amerika Elçiliğinin önünde gösteri yapıp, Amerika'nın Mübarek'e baskı yapmasını isteyen protestocuları polisin su sıkarak dağıtmaya çalıştığı belirtildi.

Çifte güvenlik

Alana girişte askerlerin kimlik kontrolü yaptığı Tahrir Meydanı'nda, protestocuların da kendi "güvenlik" güçlerini kurduğu ve askerlerin ardından, sivillerin de alana girmek isteyenleri aradığı ve kimliklerini kontrol ettiği öğrenildi.

Tahrir'de yine lider yok

Cuma namazının ardından, Tahrir Meydanı'ndaki yüzbinlerin ne yapacağı merak konusu. Kimileri meydandan 11 kilometre uzaktaki Başkanlık Sarayı'na yürüneceğini söylüyor, kimileri de, göstericilerin Tahrir'de kalacağını iddia ediyor.

Göstericilerin arasında açık bir lider olmaksızın 11 kilometrelik yürüyüş için organize olamayacakları haber ajanslarının ortak kanısı ve gösterinin bugün de Tahrir Meydanıyla sınırlı kalacağı fikri öne çıkıyor.

Mısır'dan Katar'a uyarı

Mısır’ın, ülkenin içişlerine karışmaması konusunda Katar’ı uyardığı iddia edildi.

Filistin’deki yerel haber ajanslarından Ma’an, Mısır hükümetinin Katar Dışişleri Bakanlığına bir mektup gönderdiğini ve mektupta, Katar’dan Mısır’ın iç meselelerine karışılmaması ve provokasyonlara son verilmesinin istendiğini bildirdi.

Haberde, Mısır’ın Katar’a gönderdiği mesajın çok açık ve net olduğu belirtildi.



Ma’an’ın sorusuna cevap veren Mısırlı kaynaklar da Katar ve bu ülke merkezli El Cezire kanalını suçlayarak, kanalın "diğer bazı ülkelerde de yaptığı gibi", olayları kendi isteğine göre yansıttığını öne sürdü.

Mısır hükümeti, El Cezire’nin bürosunu kapatmış, bazı muhabirlerini de tutuklamıştı. El Cezire yine de Mısır’dan yayınlarını sürdürüyor.

Ma’an, yine Mısırlı kaynaklara dayanarak, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in bir daha başkanlığa aday olmayacağını açıklamasının ardından, Mübarek yandaşlarının sokaklara daha fazla dökülmeye başladığını da kaydetti.
Mısır’da bugünkü cuma namazından sonra büyük gösteriler düzenlenmesi planlanıyor. Mısır basını, gösterilere "Çekip gitme cuması" adını verdi.

KUDÜS’TE İSRAİL POLİSİ GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALDI

Öte yandan, Mısır’daki cuma gösterilerine paralel olarak, Kudüs’te de namaz sonrasında Mübarek karşıtı gösteri düzenlenebileceği endişesiyle, İsrail polisi, Eski Kent ile Haremüşşerif çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
Haremüşşerif’te cuma namazına girişlerde 50 yaş altındakilere yasak getirildi, ayrıca cumaya geleceklerin İsrail kimliklerine sahip olmaları istendi.
Mısır’daki gösteriler nedeniyle Haremüşerif’e girişlere uzunca bir süredir ilk kez kısıtlama getirilmiş bulunuyor.

Haberin Devamı