Gazete Vatan Logo

Mısır'da büyük gün!

Mısır’da “kıyamet günü” olarak ilan edilen dün, Mısır’ın 30 yıllık diktatörü Hüsnü Mübarek için gerçekten de kâbus gibi geçti. Başkent Kahire ve ülkenin en büyük ikinci şehri İskenderiye başta olmak üzere Mısır genelinde milyonlarca Mübarek muhalifi devlet başkanını istifaya çağırdı. 7.5 milyon nüfuslu Kahire’de, Tahrir (Özgürlük) Meydanı ve çevresinde 1 milyondan fazla Mısırlı toplandı. El Cezire televizyonu kalabalığın büyüklüğünü 2 milyon olarak verdi. Ordunun büyük mitingden önce sabah saatlerinde yaptığı, “Protestocuların talepleri meşrudur.

Mısır ordusu halkının üzerine ateş açmamıştır, açmayacaktır” açıklaması kalabalıklara daha da cesaret verdi. Askerler bu kararlarını broşürler halinde Tahrir Meydanı’nda toplanan Mısırlılar’a da dağıttı. Bu durum, halkın bir gün önce aynı meydanda açtığı, “Ordu kararını vermeli. Ya biz, ya Mübarek” pankartına isyancılar açısından olumlu bir yanıt olarak algılandı.

ABD pazarlıkta

Halk meydanlarda Mübarek’e “git” derken, 50 sivil toplum kuruluşu da ortak bildiri yayınlayarak devlet başkanını görevi bırakmaya çağırdı. Ancak Mübarek’e en ağır darbe en yakın müttefiki Amerika’dan geldi. Başkan Barack Obama, Mübarek ile görüşmesi için eski Mısır Büyükelçisi Frank Wisner’i bölgeye yolladı. New York Times gazetesi Wisner’in Mübarek’e “Demokrasiye yumuşak geçiş için telkinlerde bulunacağını” yazdı. AP ajansına konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili ise, “Mübarek’in bir kez daha aday olmamasını umuyoruz” diyerek Amerika’nın tavrını belli etti. ABD’nin Mısır Büyükelçisi de aylar sonra ilk kez muhalefetin Mübarek’in yerine getirmek istediği Nobel Barış Ödüllü eski BM Silah Denetçisi Muhammed El Baradey ile görüştü. AFP ajansı bu gelişmeyi, “ABD, Mübarek sonrasına hazırlanıyor” şeklinde duyurdu.

İsrail’e göre bu iş bitti

Mısır’daki rejim değişikliğinden en büyük endişeyi duyan İsrail ise ilk kez Mısır’da Mübarek döneminin kapandığını kabul eden açıklamalar yaptı. Başbakan Benjamin Netanyahu, “Hüsnü Mübarek ile çok yakın bir işbirliiğimiz vardı” dedi. Netanyahu’nun “var” yerine “vardı” ifadesini kullanması İsrail basını tarafından “Netanyahu artık Mübarek sonrasını düşünüyor” şeklinde yorumlandı. Protestocular, Mübarek gidene kadar meydanı terk etmeyeceklerini belirterek meydanda çadırlarla kamp kurdu.

Ve Mübarek konuştu

Tüm bunlar olurken sosyal paylaşım sitesi Twitter’da Hüsnü Mübarek’in Bahreyn’e kaçtığı yönünde bir dedikodu yayıldı. Hatta Bahreyn Havalimanı’nda Mübarek ve ailesini taşıyan uçağın gelişi için hazırlık yapıldığı iddia edildi. Mübarek bu spekiülasyonlar yayılırken ABD’den gelen baskıya boyun eğdi ve yeni bir hamle yaptı. Mısır lideri, “Bir sonraki seçimlerde aday olmuyorum. Eylül ayındaki başkanlık seçimlerine kadar görevimin başında kalıp halkımın talep ettiği reformlar için çalışacağım” dedi. Ancak Mübarek’in 7 ay sonra görevi bırakma sözü vermesinin milyonların sokağa döküldüğü Mısır’da halkı tatmin etmesi beklenmiyor.

Mısır liderinin bu süre içinde kendi görüşlerinde olan ve önceki gün başkan yardımcılığına getirdiği Ömer süleyman’ı başkanlığa hazırlaması bekleniyor.

İsyan Twitter’da

HalaGorani: ABD’de yaşayan bir Mısırlı bana “Mübarek gitmeli. O, Mısırlı değil” dedi.

fuTuRe_sHOck: Bugün, Mısır’da yağma yapan insanların sivil polis oldukları açıklandı.

Reda: Bin Ali=Mübarek=Bouteflika= Kaddafi= Esad= Abdallah II= Sırada kim var?

Nolanjazeera: Tahrir Meydanı’na çıkan bir yoldan gidiyorum ve burası insan kaynıyor.

Jew4palestine: Mübarek, Siyonist görüş için Mısır’ın gururunu sattı.

AmgadRezk: Buradaki Mısırlılar ülkelerine dönüp yardım etmek istiyorlar.

Eowyn9: Günün fıkrası: Mübarek bir yere gitmeyecek, çünkü onu isteyen ülke yok!

Türklerle birlikte yabancılar da geliyor

Mısır’daki Türk vatandaşlarının tahliyesi amacıyla Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’nın çalışmaları sürüyor. Bugüne kadar THY tarafından tahliye için tahsis edilen charter uçaklarının sayısı 8’e yükseltildi. Başbakan Erdoğan, Tunus ve Mısır’daki olayları en başından itibaren çok büyük dikkatle izlediklerini belirterek, oralardaki Türk vatandaşlarının güvenliği ve Türkiye’ye transferi konusunda çalıştıklarını söyledi. Erdoğan, Mısır’dan 1.500 vatandaşın ülkeye geldiğini dile getirdi.

Türkiye, Mısır’daki Türk vatandaşlarının yanı sıra başta Amerikalılar olmak üzere diğer yabancıların da tahliyesini sağlıyor. Mısır’dan ayrılan 330 Amerikan vatandaşı, kiralanan iki özel uçakla Kahire’den İstanbul’a geldi. ABD İstanbul başkonsolosluğu görevlileri, vatandaşlarını karşılamak üzere Atatürk Havalimanı’nda üzerinde ABD bayrağı olan bir stant oluşturdu. Mısır’da Ericsson firmasında çalışan 90 İsveç vatandaşı da eş ve çocuklarıyla birlikte ülkelerine gitmek üzere İstanbul’a geldi. Dün, Kahire’den İstanbul’a sabah erken saatlerde varan THY’nin charter uçağı ile 158 Türk vatandaşının yanı sıra; 23 Boşnak, 7 Azeri, 4 Kosovalı, 1 Makedon, 4 Malezyalı, 8 Amerikalı, 3 Alman ve 2 Hintli olmak üzere toplam 210 kişinin tahliyesi de gerçekleştirildi.

OBAMA YÖNETİMİNİN, MISIR CUMHURBAŞKANI MÜBAREK’TEN SEÇİMLERDE TEKRAR ADAY OLMAYACAĞINI AÇIKLAMASINI İSTEDİĞİ BELİRTİLDİ

Obama yönetiminin, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’ten seçimlerde tekrar aday olmayacağını açıklamasını istediği belirtildi.

CNN’in haberine göre, Obama yönetiminden üst düzey yetkili, kanala yaptığı açıklamada, Obama yönetiminin Mübarek’e seçimlerde tekrar aday olmaması yönünde "en üst düzeyde"haber gönderdiğini söylediği belirtildi.

Yetkili, ABD’nin Mübarek’ten seçimlerde tekrar aday olmayacağını halk önünde açıklamasını beklediğini belirttiği kaydedildi.

New York Times da mesajın özel temsilci Frank Wisner tarafından iletildiğini yazdı.

Haberin Devamı