Gazete Vatan Logo

Mısır Çarsısı’nda bin bir çeşit iftariyelik var!

Ramazan ayı deyince iftar ve sahur alışverişi için ilk akla gelen adreslerden biri Mısır Çarşısı oluyor. Kahvaltılıktan baharata, hurmadan kahveye her şeyi bulabileceğiniz çarşıda turistik fiyatlara aldanmayın. Hem hesaplı hem de doğal ürünler bulabileceğiniz adresleri sizin için gezdim.

Mısır Çarsısı’nda bin bir çeşit iftariyelik var!

Ben çocukken sadece Ramazan’da pide çıkarırdı fırınlar. Tüm sene burnumda pide kokusu ile dolaşır, arada en olur olmaz rayihalar birbirine karıştığında “Ramazan pidesi” koktu diye tutturur, annem her ne kadar mutfakta ayrı ayrı kullandığı ekmek, salatalık, maydanoz, çörek otu filan karışınca bana öyle geldiğini anlatmaya çalışsa da ikna olmaz, komşuların kapılarını çalıp Ramazan pideleri olup olmadığını sorardım. Şimdilerde her daim bulunuyor ama ne hikmetse sair zamanlar tek tük alınıyor da Ramazan geldiği vakit kuyrukta beklemek bile ayrı bir keyif oluyor. Ez cümle, Ramazan’da pide olmazsa sofraların tadı tuzu yok.

Her tür baharat

Elbette oruç tutanların özellikle pul biber gibi çok susatan baharatları temkinli, kullanması gerek ay boyunca. Ama iftar sofraları da baharatsız düşünülemez. Görüntüsü bile yeter. Mısır Çarşısı’na girdiğim an baharatların kokusu ruhumu, renkleri gözümü şenlendiriyor. Hele bir de yine çarşıda bulabileceğiniz küçük bakır baharatlıkların içine konduğunda sofralar nasıl da zenginleşiyor. Size çok yönlü kullanım için bir pratik fikir benden, eğer bakır kahve fincanlarından alırsanız Ramazan boyu sofrada baharatlık, sonrasında kahve keyfi için kullanabilirsiniz. Hiç koku kalır mı diye endişe etmeyin, kahveye hafiften baharat rayihası çok da güzel lezzet katıyor. Bu arada bakırların Çin işi değil, halis muhlis Antep el dövmesi olmasına ve kalayına dikkat edin.

Haberin Devamı

Pilva yaparken safranı sakın unutmayın

Pilavlara safranı ihmal etmeyin. Gramı 20-80 lirası safranın ama iyi bir mahsülden 3 tel atınca, koca tencere pilavın tüm lezzetini katlar, unutmayın.

En güzel kahvaltılıklar burada

Rahmetli dedemden gördüğüm, sahurda hafif yenecek. Peynir, zeytin biraz da pide, yanında da bir yumurta, çay da varsa, tamamdır o sofra. Bir de pilav ve hoşaf ikilisi, sahur vaktinin sevgilisi. Eh dedem eski toprak, hiç kilo almadan uzun bir ömür yaşadı ama artık devir değişti, pirinç yerine bulgur hatta siyez bulguru tercih etmek daha iyisi. Peynir, zeytinin Mısır Çarşısı’nda alası var. Cankurtaran’da zeytin 32, beyaz peynir 52 lira. Deri tulum 68, Kars Gravyer 72 lira. Eh azıcık pastırma-sucuk da almalı. Ama aşırıya kaçılmamalı, hem susatır hem cebi boşaltır. Kuş gönü pastırmanın kilosu 172, sucuk kilo 92 lira. Çarşı’nın, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin olduğu açık hava tarafına geçerseniz Dorukoğlu’nda Ezine peynirin kilosu 25, kahvenin kilosu da 45 lira. Mehmet Efendi’nin önünde hep kuyruk, pazar boyu kokusu dört bir yanda. Bala gelince; Organik karakovan balı güzel ama kilosu 280 lira. 110 liralık ballara, kovanlarda arılar hemen bal yapsın diye mum konuyor.

Haberin Devamı

Her keseye göre hurma var

Sofraların baş tacı... Oruç bozmak deyince su ve hurma gelir aklıma. Bu arada her dem çakı gibi 90’larını bulan dedemden öğrendiğim bir ipucu daha size... Orucu bozacaksın ama hızla tabağın dibine dayanmayacaksın. Dedem bir lokma su ile hurma yer, az çorba içer sonra ara verirdi. Yemeğe, namaz, dua vesaire sonra yeniden dönerdi... Hurma deyip geçme, her derde devası, bin bir çeşidi var. Mısır Çarşısı’nda da şubesi olan, 80 yaşını devirmiş, Eminönü’nün Hurma erbabı amcanın Eminönü Meydanı Asmaaltı Mahallesi Tahmis sokaktaki “Şen Baharat”ına gidin. Hurma çeşitleri ile tanışın. 10 liraya da var, 100 liraya da... Kudüs’ten Cezayir’e, Mekke’den Medine’ye, her topraktan hurma birarada... Bağdat Hurması: 15, Yaş Tunus hurması: 20, Medine Amber rengi hurma:70-80, Kudüs Hurması: 70 liradan başlıyor. Kral Hurma: 80 lira, Acve-Peygamber Hurması: Peygamber efendimizin diktiği ve çekirdeğinde adının yazılı olduğu rivayet olunan bu hurma 100-120 lira arası.

Haberin Devamı

Kuru yemiş-lokum ve cevizli sucuk

Vallahi çok yemek hem kilo aldırır hem sıcaklarda iyice susatır. Antep fıstığı zaten ateş almış kilosu 120 liralara çıkmış. Gelişi 80 liradanmış esnaf da şikayetçi. Ama şu ara tartışıldığı gibi ithali de yazık günahtır. Antep fıstığı milli değerimiz ve öyle kalmalı. Önlem olarak, üretimi artırmak için devlet desteğine ilişkin yollar aranmalı. Leblebi-üzüm favorim ama kilosu olmuş 45 lira, 3 sene evvelki yazıma baktım da o vakitler 10 lira...

Haberin Devamı

Mısır Çarşısı’nda kuru yemiş fiyatlarına dikkat... Ben lokum ve kuru yemiş için Ebcin’e uğradım. Kalite-fiyat dengesi iyi. Ceviz-badem kilosu 90 lira. Baktım bazı dükkanlarda 160 lira etiket var. Lokumun şekerli değil balla yapılanını alın. Az ama sağlıklı yemek en iyisi. Kahve yanına 1 bilemediğin 2 parça lokum yeter de artar adem evladına. Sonra şekerler fırlıyor 210’a. Şeker katkısız kaliteli lokum kilosu 98 lira. İçine şeker katıldı mı fiyat düşüyor ama sağlık da elden gidiyor. Cevizli sucuk 44 lira.

Güllaçtan vazgeçemeyenlere

Gitmişken cevizli güllaç aldım. Eminönü Osmanlıoğlu Tatlıcısı’nın güllacına bayıldım. Az şekerli, bol cevizli... Kilo 35 lira. Tüm fıstıklı tatlılar ateş pahası. Fıstıklı dürüm veya Halep hurma alırsanız 95 lira. Tulumba her daim kurtarıcı tatlımız 12 lira.