Gazete Vatan Logo

Mısır’a uçamayan Rus rotayı Antalya’ya kırdı

Mısır’a uçak seferleri durunca Rus turistler rotayı Antalya’ya çevirdi. Mısır’a rezervasyonu olan Ruslar, Antalya’ya yönlendiriliyor. Ancak turizmciler bu ilginin kısa süreceğini belirtiyor.

Mısır’a uçamayan Rus rotayı Antalya’ya kırdı

Mısır’dan kalkan Rus yolcu uçağının düşmesi ve Rusya’dan Mısır’a tüm uçak seferlerinin durdurulmasının ardından Rus turistler rotayı Antalya’ya çevirdi. Tur operatörlerinin Mısır yerine Türkiye, Tayland, Hindistan gibi alternatifler sunduğu Rus turistlerin tercihi Kemer’den yana oldu.

İptal ya da Antalya

Mısır’a rezervasyon yapan ancak uçak seferlerinin iptal edilmesi nedeniyle Kemer’e yönelen 34 yaşındaki Aleksander Yasimenko, bütün acentelerin Mısır rezervasyonlarını iptal ettiği için Kemer’e zorunlu olarak geldiklerini söyledi. Moskova’dan gelen 26 yaşındaki Dariya Makarova, “Mısır tatilimiz iptal oldu. Karşımıza iki seçenek sunuldu. ‘Tatilinizi iptal edebilirsiniz ya da Türkiye’ye gidebilirsiniz’ denildi. Biz de Kemer’e gelmeyi tercih ettik. Geldiğimiz için de pişman değiliz” diye konuştu.

25 yaşındaki Ludmila Rahovskaya da “Daha önce Türkiye’de tatil yaptık. Kemer’i çok seviyoruz. Bize birkaç seçenek daha sundular Tayland, Hindistan gibi sıcak bölgeler. Ama biz Kemer’i çok iyi bildiğimiz ve sevdiğimiz için tercih ettik” dedi.

Haberin Devamı

İklimleri farklı

TUROB Başkanı Timur Bayındır, “Rusya’nın aldığı karar sonrasında, Türkiye’ye müşteri kayması olacağını sanmıyorum. Rusya bu kararı güvenlik sorunu nedeniyle aldı. Türkiye için de maalesef son dönemde güvenlik konusunda soru işareti yaratan durumlar var. Ayrıca Antalya ile Sharm El Sheikh aynı tarzda destinasyonlar değil. İklim benzemiyor. Sharm El Sheikh’te kışın da denize girebilirsiniz” diye konuştu.

Kısa vadede katkı sağlar

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Rusya’nın Mısır’a uçak seferlerini durdurma kararının Antalya turizmine kısa vadede bir katkısının olacağını belirtti. Bununla ilgili uzun vadede büyük bir beklentiye girilmemesi gerektiğini ifade eden Ayık, yaşanan durumun geçici olduğunu dile getirdi. Ayık, Rusya’nın Mısır’a uçuş yasağının daha önceden rezervasyon yaptırmış, tatilini satın almış kişilerin ve yakın zamanda tatile çıkacak Rus turistin bir kısmını Türkiye’ye yönlendirebileceğini söyledi. Ayık, şöyle konuştu: “Satın alınan paketler bir yerlere yönlendiriliyor.

Haberin Devamı

Bunların içinde Türkiye ön plana çıkıyor ama bu durumun ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Mısır daha ucuz bir destinasyon. Kışın oraya daha sıcak olduğu için gidiliyor.”

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman da Mısır’daki tatil paketlerinin Türkiye’ye göre daha düşük olduğuna vurgulayarak, dolayısıyla Mısır’a gidecek turistin çekilebilmesi için Türkiye’deki konaklama sektörünün fiyat konusunda biraz fedakârlık yapması gerektiğini söyledi.

3 milyon Rus

2014 yılında Mısır’ı ziyaret eden toplam turist sayının yüzde 31’ini Ruslar oluşturuyor. 2014’te Rusya’dan 3 milyon 160 bin turist Mısır’ı ziyaret etti. Geçen yıl Mısır ekonomisine Rus turistlerin katkısı 1.9 milyar dolar olarak açıklanmıştı.