Gazete Vatan Logo

Mısır'a 26 milyar dolarlık yatırım

Mısır ile Suudi Arabistan, Almanya, BAE, İtalya ve Çin şirketleri arasında 26,2 milyar dolarlık yatırım öngören anlaşmalar için mutabakat zaptı imzalandı.

Mısır ile Suudi Arabistan, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İtalya ve Çin şirketleri arasında 26,2 milyar dolarlık yatırım öngören anlaşmalar için mutabakat zaptı imzalandığı belirtildi.

Mısır Elektrik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen "Geleceğin Mısır'ı" başlıklı ekonomi kongresi çerçevesinde, enerji alanında Alman "Siemens" şirketiyle 10 milyar dolar değerinde, yatırım anlaşması için mutabakat zaptı imzalandı.

Mutabakat zaptının Mısır adına "Mısır Elektrik Şirketi" Başkanı Cabir Dusuki, Alman "Siemens" şirketi adına da Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Davis tarafından, şirketin CEO'su Joe Kaeser ve Elektrik Bakanı Yardımcısı Usame Asran'ın huzurunda imzalandığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, BAE'den "Masdar" şirketiyle de güneş ve rüzgar enerjisi santralleri kurulmasını öngören yaklaşık 2.4 milyar dolarlık yatırım anlaşması için mutabakat zaptı imzalandığı ifade edildi.

Mısır Ekonomi Bakanı Muhammed Şakir'in yaptığı açıklamaya göre, 2 ila 4 bin megavat arasında enerji üretebilecek santral kurulmasını hedefleyen 7 milyar dolarlık yatırım için de Suudi Arabistan'ın "ACWA Power" şirketiyle mutabakat zaptı imzalandı.

Bu arada Mısır Petrol Bakanı Şerif İsmail, kongre çerçevesinde İtalyan enerji şirketi "Eni" ile 5 milyar dolar değerinde yatırım yapılması için mutabakat zaptı imzalandığını belirtti.

Çin State Grid şirketi ile Mısır Elektrik Şirketi arasında çeşitli alanlardaki projelerin uygulanması için 1,8 milyar dolar değerinde anlaşma imzalandı.

Suudi Arabistan ile enerji sektöründe işbirliği

Haberin Devamı

Suudi Arabistan Maliye Bakanı İbrahim el-Assaf, ülkesinin Mısır ile enerji sektöründe işbirliği anlaşmaları yapacağını açıkladı.

Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen "Geleceğin Mısır'ı" başlıklı ekonomi kongresinde konuşan Assaf, "Enerji sektöründe Mısır ile işbirliği anlaşmaları imzalayacağız" dedi.

Mısır'daki ekonomik reform planlarının uygulanmasının önemine işaret eden Assaf, Mısır'ın istikrarı ve iyileşme yolunda ilerlemesinin sadece bu ülke değil bölge ve tüm dünya için büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Assaf, özellikle Mısır ekonomisindeki istikrarın, bölgenin istikrarına da katkıda bulunacağına dikkati çekti.

Mısır hükümetinin yeni yatırım ortamı oluşturmak için harcadığı çabaların, ülkesini burada daha fazla yatırım yapmaya ittiğini dile getiren Suudi Bakan, içinden geçtiği zor döneme rağmen ekonomi alanında reformlar gerçekleştirmek için harcadığı çabadan dolayı Mısır'ı övdü.

Suudi Arabistan ile Mısır arasında tarihten gelen güçlü ilişkilerin olduğunu dile getiren Assaf, Suudi Arabistan'ın Mısır'daki en büyük yatırımcı ülke olduğunu dile getirdi.

Abu Dabi şirketinden 2 milyar dolarlık yatırım

Haberin Devamı

Bu çerçevede Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Abu Dabi emirliğinde "Bin Butti Grup" adıyla özel yatırım yapan bir holding de Mısır'daki bazı önemli sektörlere yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yapma niyeti taşıdıklarını belirtti.

Grup tarafından yapılan yazılı açıklamada, sağlık, sarraflık, para transferi, atık yönetimi ve yenilenebilir enerji alanlarındaki sektörlerin yatırım için öne çıktığı ifade edildi.

Bin Butti Grup İcra Direktörü Nebil Abdurrahman da Mısır'da yatırımı önemsediklerini ve bu ülkenin gelecek vaat eden ekonomik bir piyasaya sahip olduğunu kaydetti.

Mısır'da dün başlayan "Geleceğin Mısır'ı" başlıklı ekonomi kongresi ile ülkeye uluslararası yabancı yatırımların çekilmesi planlanıyor. Yarın sona ermesi beklenen kongreden 35 milyar dolarlık bir gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı