Gazete Vatan Logo

Mışıl mışıl dalmak için 10 neden!

Herkesin kendine göre bir uyku ortalaması var. Ancak New York Times’taki bir makale uyku saati vücudumuzu tepeden tırnağa etkiliyor. Azw uykunun kötü sonuçları ise aşağıda…

- Az uykunun en sinsi etkilerinden biri öğrenme, hafıza, yargı, problem çözme gibi zihinsel süreçleri içermesi. Uyku sırasında öğrenme ve bellek ile ilgili beyinde kodlanmış bölgeler yenileniyor.

- Pittsburgh Üniversitesi uzmanlarına göre yetersiz uykudan etkilenen organlar arasında, kalp, akciğer, böbrekler başta geliyor.

- ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü uykusuzluğun hemen hemen her dokuyu etkilediğini söylüyor ve kronik hastalıkları da tetiklediğini ekliyor.

- Az uyuyonlar daha çok abur cubur tüketip daha çok yemek yiyor ve kilo alıyor.

- Beyindeki leptin hormonu vücuda yeterli yiyeceği tükettiği sinyalini verir. Ancak uykusuz beyindeki Ghrelin hormonu iştahı uyandırır.

- Kişinin sirkadiyen ritim ve uyku bozulduğu zaman metabolizma yavaşlar.

- Vücudun glikoz işleme yeteneğini olumsuz etkiler. Bunun sonucunda Tip 2 diyabete neden olabilir.

- Yetersiz uyku hipertansiyonu olan kişilerin kan basıncında günlük yükselmelere yol açıyor.

- Koroner artek ve kalp hastalığı ile bağlantılı olan faktörleri yükseltir. Kalp kireçlenmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

- Cleveland Case Western Reserve Üniversitesi araştırmacıları ise ‘Gece 6 saatten az uyurum’ diyenlerde potansiyel olarak kanserli kolorektal polip riskinin arttığını saptadı. (Kalın bağırsak polipleri)

- Çocuklarda yetersiz uyku hormonal kesintilere neden oluyor. Derin uyku sırasında harekete geçen ve büyümeyi etkileyen hormonlar çocukların kas kütlesini ve bağışıklığını etkiliyor.

- Uyku sırasında vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı hücresel hormonları üreten stokinler yavaşlıyor. Kısa uyuyanlar soğuk algınlığı ve grip gibi günlük enfeksiyonlara daha duyarlı oluyor.