Gazete Vatan Logo
Magazin Misafirlerimize iyi anılar bırakıyoruz

Misafirlerimize iyi anılar bırakıyoruz

Misafirlerimize iyi anılar bırakıyoruz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en büyük turizm grubu Merit International, yaptığı yatırımlar ile adanın turizmini daha kalite hale getirmek için çabalıyor. Merit International’ın Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, iyi otelciliğin müşteri ile birebir temastan geçtiğine inanıyor. Arar ile Merit Hotelleri’nin Kıbrıs’ta yarattığı farkları konuştuk.

Merit Hotel’in Kıbrıs’ta turizm açısından nasıl bir kapı açtığını düşünüyorsunuz?

Merit son on yıla kadar daha çok gemisini Türkiye’ye çevirmiş, şehir ve resort hotelciliği açısından deneyimli ilk Türk şirketlerinden biri oldu. İstanbul Laleli Merit Antik, Mersin Merit şehir otelleriydi. Antalya’da Merit otelleri resort ve dış turizme yönelikti. Bodrum’daki ise iç turizme yönelikti. Ankara ise devlete ve başkentin protokolünü ağırlayan bir oteldi. Bunları analiz edince hep farklı farklı kollar olduğunu görüyorsunuz. Kıbrıs’ta değişik bir çerçeveden bakıyoruz. O da öncelikle Türkiye olmak üzere, Ortadoğu turistine otelcilik yapmaya başladık. Farklılık bizim için önemli. Şu andaki otellerimizde karşılaştığımız durum SPA ve yiyecek-içecek alanlarında büyük farkındalıklar kazandırdığımız. Bunlar Kıbrıs’ın vazgeçilmezleri. Kıbrıs’ın destinasyon olmasında önem teşkil eden unsurlar. Ortadoğulu turistin gelmesini de sağlayan unsurlar olduğu için dikkat ettik. Ada ülkelerinin kaderi turizmdir. Kuzey Kıbrıs’da turizm yapmaya mecburuz. O zaman en iyisini yapmamız lazımki insanlar bizi tercih etsin.

Haberin Devamı

Hayalperest değil gerçekçi düşünerek mi turizm yapıyorsunuz?

Evet, Ortadoğulu turisti çekmeye çalıştık ve bunu başardık. Şu anda bir tek boş oda yok. Bu güzel bir olay.

‘AÇIK BÜFEDE KİŞİYE ÖZEL HİZMET VAR’

Her şey dahil otellerde yemekler hep aynı tattadır ve hizmet aynı çizgide ilerler. Siz ise bunlara tamamen karşı çıkıp daha özel ayrıntılar mı sunmaya çalışıyorsunuz?

Biz açık büfede kişiye özel hizmet veriyoruz. Misafirin elinde tabakla yemek için gezindiğini görmüyorsunuz. Hiçbir zaman bir sıcak yemeği gidip de tencereden almıyor. Etinizin pişim derecesini kendiniz belirliyorsunuz. Bu farklılık yaratmak. Sabahları taze süt, yumurta ve o an yapılan köy ekmeği var. Bunu organize etmek de önemli. Tüm sağlık hizmetlerimizden sorunlu arkadaşımız ve bahçe şefimiz bir sera yarattı. Orada her sabah ne çıktıysa mutfakta kullanılıyor. Satın alma müdürlüğü kimi zaman bir bahçeyi kiralıyor ve oradan taze portakal geliyor. Portakal suyumuz da en tazesi oluyor. Bu adanın ekonomisine katkıdır, hem de sağlıktır.

Haberin Devamı

Yerli turistte beklentiler ne yönde değişmiş durumda?

Yerli turist anlamında eskiye nazaran rakamsal olarak bizim otellerde azalma var. Ortadoğu’da yaptığımız Merit tanıtımı o kadar efsaneleşti ki oda vermekte zorlandığımız oluyor. Çünkü doluluk yüzdemiz çok fazla. Eskiden Türkiye pazarına bir hafta sonu için yüzde 70 ayırıyorsak, şimdi 60’a indirdik. Geri kalan ise Ortadoğu müşterisi ile doluyor. Yerli turistin kalitesinde bir fark görmüyorum. Bize gelenler genelde aynı insanlardır. Geçenlerde bir masada kutlama vardı, nedeni ise müşterimizin 50’nci gelişi olduğundan. Bazı misafirlerin bornozlarında isim ve soyadları yazar. Merit’i evi olarak görüyorlar. İnsanlar buradan bıkmıyor, her sezon yenilik sunuyoruz.

Haberin Devamı

‘KONGRE TURİZMİNE YATIRIM YAPACAĞIZ’

Merit Otel için bir sonraki adım nedir?

Merit Royal Premium ve Merit Crystal Cove’un büyütmelerini yapıyoruz, oda yetmediği için. Her ikisinde de 250 odalı bir büyütme yapacağız. Şu an ihale ile kazandığımız arsada tarihi eser çıktı. Onun davaları devam ediyor. İkinci hedefimiz kongre turizmine gireceğiz. Bununla ilgili 1100 yataklı bir otel ve büyük bir kongre merkezi düşünüyoruz. Royal otelimiz 14 yaşından aşağı çocuk almıyor. Bu Kıbrıs için bir ilktir. Crystal Cove ise sadece çocuğa yönelik bir otel ve altında kocaman bir çocuk alanı var. Anne sütü ile beslenen bir bebekten, 14 yaşındaki bir çocuğa kadar olan tüm evrelerinin oyunları burada var. Onlar için yüzme havuzları, hayvan sevgileri için ponyler var. Çocukları 7 gün boyunca eğlendirecek alan yarattık. Çocuk gelişimi uzmanları, psikologlar, çocuklar için diyet uzmanları hazır bulunuyor. 28 kişilik özel bir kadro... Yakında bir dalış okulu da kuruyoruz. Bu konuda bir uzmanı da transfer ettik. Bu bizim için bir artı. Su sporlarımız gelişecek.

Haberin Devamı

Sizin favori tatil adresleriniz neler?

Gemi tatilini çok seviyorum. Fransa sahilleri, Venedik en sevdiğim lokasyonlar. Mesela oralarda da garsonların tavrına dikkat ederim. Garsonun eli benim için çok önemlidir. Temizliği, manikürü… Bunlar benim hastalıklarım. Bir zaman kafayı takmıştım, garsonlar elini yıkıyor mu diye. Bir turizmcinin mutlaka kendi otelinin bir üst segmentinde yaşaması lazım. Yaptığım tatillerde hiçbir zaman kendi otelimin seviyesinde kalmam, bir üst seviyede olmalıyım. Mesela odalardan alınan bardaklar, benim için önemli. Çünkü bir anıdır bizden müşterilere...

‘BALİ’DEN ÖZEL EĞİTİMLİ MASÖRLER ÇALIŞIYOR’

Hotel içindeki eğlence önemli olsa gerek… Her gece otelin iki farklı yerinde canlı müzik vardır. Bunlardan biri de ünlü sanatçılardır. Cenk Eren, Gökhan Tepe, Hakan Altun dönüşümlü olarak her hafta sahneye çıkıyor. Arada Kürşat Başar’ı da izleyebiliyorlar. Yabancılar için de Lübnan’dan özel olarak her ay bir sanatçı geliyor.

Merit Otel’lerin en kuvvetli yönü nedir?

Yiyecek içecek… SPA ise muazzam. Masörleri Bali’den özel olarak seçiyoruz. Ağız kokuları, mantar kontrollerine dikkat ederiz. Masör ve garsonun ter kokmasına tahammül edemem. Yiyecek içecek de ise doğru yemek bizim için önemli. Bir gün önceden kalan yemekler asla ertesi güne sunulmaz. Açık büfe hizmetini ala cart gibi vermek zorundasınız. Balık, Osmanlı, Fransız, İtalyan, Steak gibi altı tane özel restoran var. Misafir memnuniyeti ya da memnuniyetsizliğine bir yönetici her zaman dikkat etmeli. Ben bizzat müşterileri aradığımı bilirim.