Gazete Vatan Logo
Magazin Miniklerin güneş banyosu kabusa dönüşmesin!

Miniklerin güneş banyosu kabusa dönüşmesin!

Emsey Hospital'dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülten Karasu çocukların güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıda kalmaması gerektiğini söyleyerek yapılması gerekenleri anlattı.

Bir insanın tüm yaşamı boyunca aldığı Ultraviyole ışınlarının yarısından fazlası çocukluk dönemine aittir. Çünkü, dışarıda geçirilen süre bu dönemde maksimumdur. Küçük çocukların derileri, güneş ışınlarını tolere edemeyecek kadar hassastır. Güneş ışınları sudan ve kumdan yansıyarak, kişileri gölgede bile yakabilir. Hayatında bir kere su toplamış güneş yanığı olan bir kişinin cilt kanserine yakalanma riski, yanığı olmayanlara göre iki kat fazladır.

Güneş çarpması!

Çocuğun uzun süre güneşe maruz kalması deride kızarıklık, acı hissi, fazla etkilenmiş bölgelerde ciltte su toplanması, baş ağrısı, kusma, ateşe yol açabilir. Bu durumda acilen doktora başvurun. Güneş çarpmalarında çocuğun cildi soğuk ve nemli ise, gölge bir yere yatırılıp bacaklarının yüksekte tutulması gerekiyor. Deri kırmızı bir renk almış, sıcak ve kuru ise, soğuk su altında tutulduktan sonra çocuğun serin bir yere yatırılıp ateşi düşünceye kadar soğuk suya batırılmış bir bezle vücuda kompres uygulanmalı.

Haberin Devamı

Güneş Raşitizm’i önlüyor

D vitamini eksikliğinde Raşitizm hastalığı gelişir. Raşitizmli bebeklerin bıngıldağı geç kapanır, dişlerini geç çıkar, oturması ve yürümesi gecikir.

Güneşten korumak için yapılması gerekenler

- Bebekler ve küçük çocuklar, saat 11.00 ile 15.00 arasında direkt güneşe çıkarılmamalı. 6 aylıktan küçük çocuklar gölgede tutulmalı.

- Tatile çıkıldığında, suya dayanıklı en az 30 koruma faktörlü bir koruyucu krem kullanılmalı.

- Güneş banyoları, iki dakika ile başlamalı ve bu süre, 25-30 dakikayı geçmemeli. Daha büyük çocuklarda 45 dakikayı aşmamalı.

- Su kaybını önlemek amacıyla yeterli miktarda su içmeleri sağlanmalı.

- Bebeklerin ve çocukların başları şapka ile korunmalı.

- Çocuk, günde 30 dakikadan fazla dışarıda kalacaksa, koruyucu krem kullanılmalı.

- Çocuklar, terletmeyecek ve güneşe karşı koruma sağlayacak şekilde giydirilmeli. Beyaz renkte kollu bir tişört ve şapka bu anlamda uygundur.

Haberin Devamı

- Bulutlu havalar önemsenmeli, çünkü güneş ışınlarının yüzde 70’i bulutları geçer.

- Kum ve suyun güneş ışınlarını yansıttığını unutulmamalıdır. Gölgede bile cilt yanıkları olabilir.

- Çocukların gözleri, UV korumalı bir gözlükle güneşten korunmalı. Uzun yıllar UV ışınlarına maruz kalmak, katarakt riskini arttırır.

- Güneşte en çok yanaklar, burun ve omuzlar yandığı için, özellikle bu bölgelerin korunmasına özen gösterilmeli.

- Güneş kremleri, UVA ve UVB filtrelerini içeren, emilimi kolay, cildi nemlendiren, suya ve terlemeye dayanıklı, kokusuz ve renksiz, etki süresi uzun ve kullanımı kolay olmalıdır.

- Güneşten koruyucu ürünler, güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulanmalı.