Gazete Vatan Logo

Minik kuş çakıldı!

Minik kuş çakıldı!

Twitter, borsa yatırımcısını üzdü. Şirket, geçen yıl 645 milyon $ zarar etti, kullanıcı sayısındaki artış beklentiyi karşılamadı. Twitter’ın hisseleri tepetaklak oldu, piyasa değeri 6.5 milyar $ eridi.

Milyonların elinden bırakmadığı sosyal medya ağı Twitter, yatırımcısını üzdü. Kasım 2013’teNew York Borsası’na açılan ve 1.5 ayda piyasa değeri yüzde 170 artışla 40 milyar dolara dayanan Twitter, bu kez çakıldı. Halka açıldıktan sonra ilk bilançosunu yayınlayan Twitter, yüksek zarar ve beklentilerin altında kalan kullanıcı sayısıyla hayal kırıklığı yarattı.



Bilanço sonrası şirketin hisseleri tepetaklak oldu. Çarşamba günü Twitter hisseleri yüzde 17.2 düştü. Kan kaybı dün de devam etti. New York Borsası’nın açılışında hisseler yüzde 22.5 geriledi. Twitter’ın piyasa değeri 2 günde 34.3 milyar dolardan 27.5 milyar dolara kadar indi.

Büyüme hızı durdu

Sosyal paylaşım sitesi, 2013’ün son çeyreğinde 511.5 milyon dolar zarar açıkladı.

Beklentiler şirketin 253.5 milyon olan zarar edeceği yönündeydi. Twitter’ın 2013 yılı toplamındaki zararı 645 milyon doları buldu. 2012 zararı 79 milyon dolardı. Twitter en büyük darbeyi kullanıcı sayısında yedi.



Geliri katlandı ama...

Popüler sosyal paylaşım aktif kullanıcı sayısını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artırarak 241 milyona çıkarmasına karşın, 249 milyonluk beklentinin gerisinde kaldı. Şirke dördüncü çeyrekte 9 milyon yeni kullanıcı kazandı. Önceki dönemlerde bu rakam 16 milyondu.

Kullanıcının ana sayfasında geçen twett’lerin bulunduğu alan olan zaman akışlarına (timelines) bakış son çeyrekte hüsran oldu. Dördüncü çeyrekte 174 milyar bakış beklenirken, bu sayı 148 milyar adette kaldı.

Twitter’in bilançosundaki tek olumlu nokta satış gelirleri olarak dikkati çekti. Şirket gelirini ikiye katlayarak 317 milyon dolardan 664 milyon dolara yükseltti.

Halka arzla Twitter’ın kurucuları Dick Costello, Evan Williams, Biz Stone ve Jack Dorsey, milyonlarca doların sahibi oldu.