Gazete Vatan Logo

Minicik bedenleri AB’yi insafa getirdi

Çıktıkları umuda yolculuktan geriye kıyıya vurmuş minik cesetleri kalan Kobanili iki kardeş, sonunda Avrupa Birliği’nin vicdanına dokundu. Dünyayı ayağa kaldıran fotoğrafların ardından AB ülkeleri, ilk aşamada 160 bin mülteciyi alma kararı verdi

Minicik bedenleri AB’yi insafa getirdi

Bodrum’da kıyıya vurmuş cesetleri tüm dünyayı ayağa kaldıran 3 yaşındaki Aylan ile 5 yaşındaki Galip, Avrupa’nın mülteci krizine bakışını değiştirdi. Fotoğrafların Avrupa kamuoyunda tepki yaratması, Avrupa Birliği liderlerini krizin çözümüne ilişkin harekete geçirdi. Lüksemburg’da yarın başlayacak ve 2 gün sürecek AB zirvesi öncesinde İtalya, Almanya ve Fransa dışişleri bakanları, birliği harekete geçmeye çağırmıştı. AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Twitter’dan yayınladığı mesajında “Göçmen krizinde birlikte hareket etme aciliyeti var” dedi.

Tüm ülkeler paylaşacak

İngiliz Daily Mail gazetesi ise, Avrupa Birliği’nin belirlediği göçmen kotalarına ilişkin listesini ele geçirdi. Plana göre AB üyesi ülkeler ilk etapta 160 bin mülteciyi nüfusları ve ekonomik zenginlikleriyle orantılı şekilde paylaşacak. Listeye göre en fazla mülteci alan ülke Almanya olacak. 34 bin göçmeni kabul edecek olan Almanya’yı 26 bin mülteciyle Fransa takip edecek. Listede yer almayan tek ülke olan İngiltere’nin de yakın zamanda mülteciler konusunda harekete geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Zorunlu kota getirilmeli’

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile göçmen krizinin çözümüne ilişkin birtakım önlemler hazırladıklarını açıkladı. Hollande öneriler arasında önerilerin 14 Eylül’de AB üyesi ülkelerin içişleri bakanları arasında gerçekleşecek toplantıda ele alınacağını ifade etti.

FOTOĞRAFLARI ÇEKEN DHA MUHABİRİ:

‘O an kanım dondu’

DHA Bodrum Muhabiri Nilüfer Demir, haberi yaparken yaşadıklarını anlattı. “3 yaşındaki Aylan Kurdi’yi gördüğümde gerçekten kanım dondu. O an yapabileceğim bir şey yoktu. Yapabileceğim tek şey; yerde yatan cansız bedeniyle Aylan’ın çığlığını duyurabilmekti. Ben de bunu ancak deklanşöre basarak yapabileceğime inandım ve o anın fotoğrafını çektim. 100 metre ilerisinde ağabeyi Galip yerde yatıyordu. Daha sonra onun yanına gittim. Hiçbirinin üzerinde can yeleği, kolluk, onları suyun üzerinde tutabilecek bir şey yoktu. Bu da olayın dramatikliğini ortaya koyuyordu.“

Haberin Devamı

En fazla göçmeni Almanya alacak

İşte Daily Mail’in yayınladığı listeye göre AB ülkelerine getirilen göçmen kotalar - Avusturya: 4 bin 847 - Belçika: 5 bin 365 - Bulgaristan: 2 bin 313 - Hırvatistan: 3 bin 200 - Güney Kıbrıs: 722 - Çek Cumhuriyeti: 5 bin 513 - Estonya: 3 bin 256 - Finlandiya: 3 bin 182 - Fransa: 26 bin 215 - Almanya: 34 bin 77 - Yunanistan: Kamplar tahliye edilince belirlenecek - Macaristan: Kamplar tahliye edilince belirlenecek - İtalya: Kamplar tahliye edilince belirlenecek - Letonya: 2 bin 239 - Litvanya: 2 bin 146 - Lüksemburg: bin 573 - Malta: bin 277 - Hollanda: 8 bin 47 - Polonya: 10 bin 434 - Portekiz: 7 bin 197 - Romanya: 6 bin 937 - Slovakya: 3 bin 293 - Slovenya: 2 bin 128 - İspanya: 16 bin 835 - İsveç: 5 bin 402

Türkiye’ye 2 milyon Suriyeli sığındı

Bu yıl itibarıyla en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke Türkiye, en büyük göç kaynağı ise Suriye oldu. Türkiye, 2 milyon Suriyeli ve Iraklı sığınmacının ihtiyaçlarını karşılamak için 6 milyar dolara yakın harcama yaptı. Türk karasularında yakalanan göçmenlerin sayısı geçen yıl 15 binken, sadece bu yılın 8 ayında 40 bine ulaştı.

Haberin Devamı

‘Ellerimden kayıp gittiler’

Umut yolculuğunda ölen 8’i çocuk 12 kişinin otopsileri tamamlandı ve cenazeleri teslim almaları için yakınları çağrıldı. Minik oğulları Aylan ve Galip ile eşi Zahim Kurdi’nin cenazelerini teslim almaya gelen Abdullah Kurdi, morgun önünde gözyaşlarına boğuldu. 40 yaşındaki Kurdi, “Sonuç olarak yaşadığımız yerde savaş var. Savaştan kaçıp geldik. Burada bütün dünyanın bizi görmesini istiyoruz. Biz felaketi yaşamış olabiliriz. Bir sonraki felaketin yaşanmaması için önlemler alınmalı. Bu acılar son olsun. Çocuklarım ve eşim ellerimden kayıp gitti” dedi. Eşini ve çocuklarını memleketi Kobani’de toprağa vereceğini söyleyen Abdullah Kurdi, “Ablam Kanada’da. Kanada yetkilileri beni aradı. Çocuklarımın ve eşimin buraya gömülmesini isteyip istemediğimi sordular. Kabul etmedim. Eşim ve çocuklarımı Kobani’ye defnedeceğim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kanada reddetmese yaşıyor olacaklardı!

Kanada basınında çıkan haberlere göre Suriye’nin Kobani Kasabası’nda yaşayan Kurdi ailesi, çatışmaların patlak vermesinin ardından Türkiye’ye sığındı. Baba Abdullah Kurdi, bu yıl başlarında ailesiyle 20 yıldır Kanada’da yaşayan kız kardeşi Teema’nın yanına gitmeye karar verdi. Vancouver kentinde kuaförlük yapan Teema Kurdi, kardeşi ve 2 yeğeni için ‘G5’ adı verilen özel sponsorlu mültecilik başvurusunda bulundu. Başvurunun kabul edilmesi için yaşadığı Port Moody-Coquitlam bölgesi vekillerinden Fin Donnelly’den yardım istedi. Donnelly de Kurdi’den aldığı başvuru dosyasını Vatandaşlık ve Göç Bakanı Chris Alexander’a iletti. Bakan Alexander Donnelly’ye durumla ilgileneceğini söyledi, ancak sığınma başvurusu haziranda reddedildi. Bunun üzerine Kurdi ailesi, Avrupa’ya kaçak giriş yapmaya karar verdi. Bu da aile için sonun başlangıcı oldu.

Cameron çok etkilendi!

Aylan’ın fotoğrafını birinci sayfasında kullanan İngiliz bulvar gazetesi The Sun, fotoğrafın üzerine, “Bay Cameron, yaz bitti. Şimdi Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana karşılaştığı en büyük krizle mücadele zamanı” diye yazdı. Önceki gün mülteciler için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek yeni yardım taleplerine rest çeken Cameron da, dün yaptığı açıklamada, “Aylan’ın fotoğrafı beni çok etkiledi. İngiltere ahlaki sorumluluğunu yerine getirecek” dedi.

AYLAN DÜNYAYI SARSTI

‘Avrupa’nın öldüğü sahil!’

Bodrum açıklarında kardeşi ve annesiyle birlikte hayatını kaybeden 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi’nin sahile vuran cansız bedenini gösteren fotoğraf dün dünya basında bir numaralı haber oldu. Başta ABD, Kanada, İngiltere, Fransa ve Almanya olmak üzere Batılı ülkelerin hemen hemen hepsinde gazeteler Aylan’ın fotoğrafını birinci sayfalarında kullandı. En çarpıcı manşeti ise İtalyan La Stampa gazetesi, “Avrupa’nın öldüğü sahil” başlığıyla attı.