Gazete Vatan Logo

Mini seçimde AKP ve CHP kârlı çıktı

30 belediyeden 9’u el değiştirdi. AKP; CHP, MHP ve DP’den 1 belediyeyi aldı. CHP sahip olduğu belediyelerden sadece birini kaptırdığı AKP’den 3 belediyeyi aldı

7 ilçe ve 22 beldede yapılan mini seçimde oy dağılımı şöyle

Toplam Seçmen: 88.360

Kullanılan Oy: 76.731

Geçerli Oy: 73 384

PARTİ ADI ALDIĞI OY ORANI

AKP 30.936 %42.1

MHP 12.392 %17

SP 11.686 %16

CHP 10.519 %14.3

ANAP 1.393 %2

DTP 830 %1.1

DP 4.384 % 6

BAĞIMSIZ 664 % 1

PAZAR günü 30 belediye başkanlığı için tekrarlanan mini seçimden AKP ve CHP kârlı çıktı. AKP 10 belediyeye sahip olarak girdiği seçimlerden 12 belediye başkanlığına sahip olarak çıkarken, CHP ise başkanlık sayısını 7’den 10’a yükseltti. Yerel seçimlerin en başarılı partisi olarak ifade edilen MHP ise, seçimlerde, sahip olduğu 4 belediye başkanlığından ikisini korumayı başarabildi.

9 belediye el değiştirdi

* Aydın Koçarlı- AKP’deydi CHP’ye geçti.

* Isparta Ş.Karaaağaç- MHP’den AKP’ye geçti.

* Adana Yumurtalık-Kaldırım: MHP’deydi, DP’ye geçti.

* Denizli Çal-Selcen: AKP’deydi CHP’ye geçti.

* Kütahya-Fırdan: DP’deydi AKP’ye geçti.

* Muğla-Seki: AKP’deydi CHP’ye geçti.

* Ordu-Aslancami: DSP’deydi CHP’ye geçti. (DSP’li belediye başkanı Mehmet Güney seçim sonrası yaşamını yitirmişti)

* Şanlıurfa-Ayran: CHP’deydi, AKP’ye geçti.

* Trabzon Gürbulak: Bağımsız Bülent Topçu kazanmıştı, AKP’ye geçti.

Yozgat’ta ikinci kez iptal

29 Mart’ta nüfus tartışması nedeniyle sandık kurulamayan Aksaray Camili’de Belediye Başkanlığı’nı AKP’li Hayrullah Şahan kazanırken, Yozgat-Gülşehri’nde de, 29 Mart’ta olduğu gibi bu seçimler de çıkan kavga sonucu 403 oyun yırtılması nedeniyle, bu kez de iptal edildi.

AKP artırdı

Seçimlerin tekrarlandığı belediye başkanlıklarından 10’una sahip olan AKP, Aydın-Koçarlı, Denizli-Selcen, Muğla-Seki olmak üzere 3 belediyesini CHP’ye kaptırmasına rağmen, 7 belediyede başkanlığını koruyup, CHP, MHP ve DP’den de birer belediye başkanlığının kendi saflarına katılmasını sağladı.

AKP, bu seçimlerde Isparta Şarkikaraağaç’ı MHP, Kütahya Fırdan’ı DP, Şanlıurfa Ayran’ı da CHP’nin elinden aldı.

29 Mart’ta Bağımsız Bülent Topçu’nun başkan seçildiği Trabzon-Gürbulak ile 29 Mart’ta seçim yapılmayan Aksaray-Camili’de de ipi göğüslemeyi başaran AKP, böylece 10 belediyeye sahip olarak girdiği yenileme seçimlerinden 12 belediye başkanlığına sahip olarak çıktı.

CHP 10’a çıktı

CHP ise, 7 belediyeye sahip olarak girdiği seçimlerden, 10 belediyeye sahip olarak çıktı. 29 Mart’ta kazandığı 6 belediye başkanlığını bu seçimde de koruyan CHP, sadece Şanlıurfa Ayran belediye başkanlığını elinde tutmayı başaramadı ve AKP’ye kaptırdı. CHP elinde tutamadığı tek belediyeye karşılık, AKP’den 3, DSP’den de 1 belediye başkanlığı aldı.

MHP 2 belediyeyi kaybetti

29 Mart seçimlerinde aldığı sonuçla genel seçimler için umutlanan MHP ise, yenileme seçimlerinde umduğunu bulamadı. Seçimlere Çankırı-Yapraklı, Isparta-Şarkikaraağaç, Adana-Kaldırım ve Sakarya-Kurudere olmak üzere 4 belediyeye sahip olarak giren MHP, sandıkta 2 belediyesini bıraktı. Şarkikaraağaç’ı AKP’ye, Kaldırım’ı da DP’ye kaptıran MHP, Yapraklı ve Kurudere’de ise belediye başkanlıklarını korudu.

19 yerde sonuç değişmedi

AKP 7, MHP 2, CHP 6, DP 2, DTP ve ANAP da 1’er belediye başkanlıklarını korudular. 29 Mart seçim sonucunun korunduğu belediyelerin partilere göre dağılımı şöye:

AKP: Elazığ-Ağın, Sakarya-Akyazı, Yozgat-Kadışehri, Gaziantep-Salkım, Giresun-Duroğlu, Gümüşhane-Tekke, Konya-Engili.

CHP: Çorum-Macitözü, Adıyaman-Çakırhüyük, Afyonkarahisar -Özburun, Aksaray-Sultanhanı, Kayseri-Dadaloğlu, Niğde-Kızılca

MHP: Çankırı-Yapraklı, Sakarya-Kurudere

DP: Aydın-Bağarası, Kırşehir-Köseli,

DTP: Mardin-Girmeli

ANAP: Muğla-Yalı

Haberin Devamı