Ördek borsası

Haberin Devamı

1992 yılında Pasifik Okyanusu’nda bir yük gemisi fırtına yüzünden battı. Hong Kong’dan demir alan gemi, Washington Tacoma’daki “The First Years Inc” şirketine Çin malı binlerce ördek götürüyordu.

Ama bu ördekler, ömrünü Çin lokantalarında “cilalı ördek” olarak bitirenlerden değildi.

Bebelerin banyoda bıcı bıcı yaparken oynadığı Vak Vak kardeşlerin cinsinden, plastik ördeklerdi. Öldürmeyen Allah öldürmüyor, gemi batınca denizin dibini boylayıp kırılan konteynerlerden kurtulan ördekler su yüzüne fırlayıp, Pasifik Okyanusu’nda devasa bir Vak Vak filosu oluşturdu.

Kaderini akıntılara bırakan filo, bir süre sonra ikiye ayrıldı. Vak Vak kardeşlerin bir bölümü Endonezya ve Avustralya açıklarından dolandı, Cape Horn’u aşarak Atlas Okyanusu’na güneyden vardı.

Bir bölümü ise, Pasifik Okyanusu’nu Kuzey’den dolaşmayı tercih etmişti, Alaska’yı Rusya’dan ayıran Bering Boğazı’nı geçtiler, Kuzey Kutbu’nu dolandılar ve Atlas Okyanusu’na bu güzergâhtan vasıl oldular.

Kuzey ve güney denizlerinden dünya turu yapan ördek filolarından ilk kez 2000 yılında, Curtis Ebbesmeyer adlı Amerikalı okyanus bilimcisinin haberi oldu. Çünkü filo arada fire veriyor, bazen Afrika sahillerine, bazen Avustralya kumlarına, kiminin azıcık rengi uçmuş, kimi ilk günkü gibi gıcır bir Vak Vak kardeş vuruyor, ama “ucuz mal dayanıksızdır” şemasına inat, asla telef olmuyorlardı!

***

Batan geminin ördeklerini, başka plastik ördeklerle karıştırmak olanaksızdı, çünkü hepsinin üstünde “The First Years” kabartması rahatlıkla okunuyordu.

Okyanus bilgini Ebbesmeyer, ördek filosuyla tamamen bilimsel nedenlerle ilgileniyor, çünkü dünya denizindeki akıntılar hakkında değerli bilgiler topluyordu. Tacoma’daki ithalatçı firmayla nasıl bir anlaşma yaptı bilinmez, tamamen duygusal olsa gerek, “The First Years Inc” 2003 yılından beri gazete ilanıyla dünya gezgini ördeklerini aramaya başladı. Batan geminin malı her ördeği getirene 100 dolar ödeniyordu.

Ne var ki dünya (tuhaflık) koleksiyoncularının cömertliğine erişemediler. Ördeğin, pardon örneğin Hollanda gazetelerine ilan veren koleksiyoncular nezdinde, bu Vak Vak’ların tanesi 400 euro’ya alıcı bulmaya başladı...

Bu yıl haziran sonunda, İngiltere kıyıları muazzam bir çıkarmaya sahne oldu ve kazazede banyo ördekleri filosu, Büyük Britanya İmparatorluğu’nu Atlas Okyanusu cenahından vurdu.

Vak Vak filosu, kırmızı, yeşil, mavi ve sarı ördekleriyle tam 30 bin parçadan oluşuyordu. İngilizler sevinçten çıldırdı, ama bolluk, ördek borsasını düşürmedi. Tam tersine, Avrupa’nın dört bir yanından talep yağıyor; ördek birim fiatları dayandı mı 740 euro’ya? Alın size yeme de yanında yüzdür kabilinden bir pazar! Üstelik arz sınırlı, mal dayanıklı: Tam 15 buçuk yıldır dünya denizlerinde yüzmüş, 27 bin kilometrelik yol katetmiş, tuzlu suda pişip güneş altında haşlanmış, ama kuyruğu dik tutmayı başarmış olmak kolay mı?

“Dünya denizleri gezgini Vak Vak filosu”na ilişkin haberleri önce sevgili arkadaşım Donatella Piatti’den dinledim, sonra bana ilettiği Corriere della Serra gazetesinden izledim.

İtalyanca “paperelle” diye anılan Çin yapımı oyuncak ördekler, artık plastik değerleriyle orantısız ölçüde kıymete bindi, para ediyor.

Dünya borsalarında niye değer kazandığı bilinmediği gibi, niye değer kaybettiği de anlaşılamayan kağıt “papeller” gibi sanal bir piyasaları var. Ne var ki “paperelle”ler, hiç olmazsa elle tutulur birer gerçeklik. Üstelik sallanır, ama batmazlar. Oysa borsa papelleri batınca, dünya sarsılıyor, en çok da Türkiye sallanıyor.

Acaba ekonomi mi kağıttan ördekler üretti, yoksa ördekler mi kağıt üstünde denizlere açılmıştı?

DİĞER YENİ YAZILAR