Gazete Vatan Logo

Mina faciası üzerine iki ülke arasındaki gerginlik sürüyor

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği, İran Dışişleri Bakanlığının Mina'da meydana gelen ve çok sayıda hacının vefat ettiği kazayla ilgili olarak yurt dışında bulunan İran büyükelçiliklerinde taziye defteri açmasına ilişkin açıklama yaptı.

Mina faciası üzerine iki ülke arasındaki gerginlik sürüyor

Büyükelçilik açıklamasında, Suudi Arabistan Krallığı Hükümetinin başta Kral Selman Bin Abdülaziz olmak üzere tüm ilgili yetkilileriyle hac ve umre ibadetlerini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçilere yönelik gerekli hizmetleri en iyi şekilde sunmak amacıyla büyük çaba gösterdiği ifade edilerek buna rağmen, İran'ın yapmakta olduğu propaganda aracılığıyla Suudi Arabistan Krallığı'nın itibarını lekelemeye çalıştığı ve hacı adaylarının ibadetlerini kolay ve rahat bir şekilde yerine getirmeleri için Suudi Arabistan'ın sunduğu hizmetlerin hiçe sayılmasını amaçladığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "İran'ın halihazırda yaymaya çalıştığı söz konusu propaganda, dünya ve İran kamuoyuna, Suudi Arabistan Krallığı'nın hacı adaylarına sunduğu hizmetlerin yeterli olmadığını göstermeyi ve Suudi Arabistan'ı zedelemeyi hedeflemektedir.

Suudi Arabistan Krallığı Hükümeti, kazada aralarında İran vatandaşlarının da bulunduğu hacılarından vefatından dolayı büyük üzüntü duymaktadır. Kral Selman Bin Abdülaziz, meydana gelen bu olayın ilk anlarından itibaren bu tür olaylarda yapılması gereken gerekli tüm icraatların yerine getirilmesi hususunda talimat vermiştir. Ayrıca hükümet yaralı ve şehit düşen hacıların yakınlarına ve aralarında İran hükümetinin de bulunduğu diğer hükümetlere gerekli tüm kolaylıkları sağlamıştır. Bu çerçevede İran uyruklu yaralıların sağlık durumu hakkında bilgi almak ve vefat edenlerin kimliklerinin belirlenmesi amacıyla İran Sağlık Bakanı ve İran Kızılayı Başkanı ile beraberindeki heyetin Suudi Arabistan'da misafir edilmeleri uygun görülmüştür."

Haberin Devamı

Suudi Arabistan Hükümetinin aynı amaçla ülkeye gelmek isteyen tüm İranlı yetkililere olumlu cevap verdiği vurgulanan açıklamada, vefat eden İran vatandaşlarının cenazelerini taşımak için İran'ın göndermek istediği uçağa giriş izni de verildiğinin altı çizildi.