Gazete Vatan Logo

Mimarlar yarışacak bu görüntü yok olacak

Mimarlar yarışacak bu görüntü yok olacak

TOKİ ve Emlak Konut GYO, 7 bölgenin mimarlarını kapsayan bir yarışma açıyor. Haziran’da başlayacak yarışmanın sonuçlarına göre projelerde Anadolu mimarisi yaygınlaştırılacak.

Tek tip konut inşa ettiği eleştirilerine maruz kalan ve bu kapsamda ilk olarak kendi bünyesinde tasarım ekibi oluşturarak yöresel mimariye yönelen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Emlak Konut GYO ile birlikte mimari konusuna ağırlık vermeye hazırlanıyor.

TOKİ ve Emlak Konut GYO, Türkiye genelinde bir mimari yarışma düzenleyerek, 7 bölgenin mimarlarından ‘Geleceğin Türkiye’sini’ hayal etmelerini isteyecek ve yarışma sonunda çıkan sonuçları kendi projelerinde uygulamaya başlayacak. Yarışma, Haziran’da yapılacak. Ayrıca Emlak Konut GYO, Türk mimarisini yansıtacak bir konsept hazırlığı da yapıyor.

7 bölgenin mimarları

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, TOKİ’nin yeni başkanı Mehmet Ergün Turan ile önümüzdeki dönem için bu projeyi hazırladıklarını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’nin 7 bölgesinde çalışan yerel mimarlardan bir arsa alanı üzerinde hayallerinde projeyi gerçekleştirmelerini isteyeceğiz. Ortaya çıkan sonuçlardan, kendi projelerimizde dikkate almamız gereken ne varsa alacağız ve bu mimari özellikleri kullanacağız.”

Yenişehir’in % 55’i yeşil alana ayrıldı

İSTANBUL’un kuzeyinde inşa edilecek yaklaşık 1 milyon nüfuslu Yenişehir projesinde detaylar netleşmeye başladı. Üçüncü havalimanını arazisini de kapsayarak

Kemerburgaz’dan başlayıp Başakşehir’i ve Kayabaşı’nı içine alarak Küçükçekmece’ye kadar uzanacak Yenişehir projesinin master plan çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Masterplan yapılıyor

40 bin hektar büyüklüğündeki Yenişehir alanı hakkında açıklamalarda bulunan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Şu anda masterplan çalışması yapılıyor. Masterplanın ardından imar planları yapılacak ve daha sonra uygulamaya geçilecek. Bu projenin koordinasyonunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütüyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TOKİ ve Emlak Konut GYO da ilgili alanda görevlerini yapıyor. Çalışmalar ileri aşamaya geldi. Emsali 1 olarak planlıyoruz. Yeşil alan, terk ve sosyal donatı alanları proje alanının yüzde 50-55’ini oluşturacak. Kendi kendine yeten ekolojik bir şehir yaratmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

3 büyük alan

Yenişehir olarak belirlenen rezerv alan 3 büyük proje alanından oluşuyor. Bunun 9 bin hektarını havaalanı, 25 bin 100 hektarlık alanını proje alanı ve 4 bin 400 hektarlık alanı da diğer proje alanı oluşturuyor.
Bu alanda 3’üncü havalimanı başta olmak üzere, konut üniteleri, kamusal alanlar, spor merkezleri, üniversiteler, teknoloji üssü gibi birimlerin inşa edilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı