Gazete Vatan Logo

Milyonların yüzü güldü! Destek verildi, borçlar silindi

2018’de atılan adımlar ekonomiyi rahatlattı. Milyonlarca asgari ücretliye, işverene, devlete prim borcu olan esnafa ve emekliye ekstra destek sağlandı. Ödenmemiş destek primi borçları terkin edilerek, 296 bin emeklinin 1.3 milyar liralık borcu silindi.

Milyonların yüzü güldü! Destek verildi, borçlar silindi

Hükümet, 2018 yılında milyonlarca asgari ücretlinin, işverenin, devlete prim borcu olan esnafın, emeklinin yüzünü güldürdü. Toplam 9.6 milyon çalışan için 1 milyon 681 bin işyerine 5.9 milyar liralık asgari ücret desteği verildi. Sigorta prim borçlarına yapılandırma imkânıyla yaklaşık 1 milyon 600 bin kişinin 48.7 milyar liralık borcu yapılandırıldı. Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılara ihya hakkı verilerek bu kapsamda 1 milyonun üzerindeki Bağ- Kurlu'nun 33 milyar liralık borcunun takibinden vazgeçildi. Yine aynı kapsamdaki ödenmemiş destek primi borçları terkin edilerek, 296 bin emeklinin 1.3 milyar liralık borcu silindi.

BEŞ ADIMDA BÜYÜK DESTEK

Prim borçlarına yapılandırma, ihya hakkı, sigortalılıkların dondurulması, ödenmeyen destek primi borçlarının silinmesi, GSS prim borç aslını ödeyenlere ait fer'i alacaklarından vazgeçilmesi milyonlarca aileye nefes aldırdı. Bağ-Kur'lu vatandaşların Mayıs 2018 öncesine ait prim borçları ve bunlara ilişkin hizmet süreleri dondurulurken, bu sürelere ilişkin prim borçları da takip listesinden çıkarıldı.

Haberin Devamı

60 AYA KADAR TAKSİT

Nisan ayı ve öncesine ait genel sağlık sigortası borcu olan sigortalılar için ödeme süresi 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzatıldı. En az 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olup belgesini süresinde veren ancak zor durumda olduğu için ödeyemeyen ticari, zirai ve mesleki kazanç sahiplerine 12 ayı geçmeyen borçlarını yasal faiz oranından daha düşük oranlarda 60 aya kadar vade ile ödeyebilme imkânı sağlandı. Taksitlendirmede teminat gösterme ve verme şartları kolaylaştırıldı.

5.9 MİLYARLIK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

Hükümet, iki yıl önce başlatılan asgari ücret desteğini bu yıl da sürdürdü. Ağustosa kadar aylık ortalama 835 milyon lira olmak üzere 5.9 milyar liralık destek sağlandı. Bölgesel istihdam teşviki kapsamında ilave 6 puan prim indirimi imkânından yararlanma süresi ile işbaşı eğitimi tamamlayanların istihdama kazandırılması amacıyla sunulan prim teşvikinde eğitime başlama süresi 31 Aralık tarihine kadar uzatıldı. Sigorta primi teşvik ve desteklerde 1 yıl olan yasaklılık halini ilk tespitte 1 aya düşürüldü. Özel sektör işverenlerine geriye yönelik olarak sigorta primi teşvik ve desteklerden yararlanma imkânı sağlandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Sigorta prim borçlarına yapılandırma imkânı getirdik. Kapsama giren borçların faizini silerek Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncelleme yaptık. Güncellenen borçların peşin ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ını sildik. Bugüne kadar 1 milyon 571 bin 957 başvuru sonucu 48.7 milyar lira yapılandırılarak 6.6 milyar lira tahsilat gerçekleşti" dedi. (Sabah)

Haberin Devamı