Gazete Vatan Logo

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor!Tazminat nasıl arttırılır?

İşçilere düzenli olarak verilen tüm nakdî ve aynı yardımlar kıdem tazminat hesabında kullanılıyor. Kıdem tazminatı giydirilmiş ücret üzerinden hesaplanıyor. Çalışanlar yardımları da isteyerek tazminatlarını artırabilir.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor!Tazminat nasıl arttırılır?

Çalışma hayatında en çok tartışılan konulardan birisi kıdem tazminatı. Yasalar çalışanlar için önemli bir güvence olarak bu sistemi kurmuş ama belli şartlar da koymuş. En önemlisi de en az 1 yıl çalışmış olmak ve kendi isteği dışında (belli şartlar hariç) işten ayrılmak gerekiyor. Peki kıdem tazminatı hesabı nasıl yapılıyor? Mevcut durumda kıdem tazminatı hesaplanırken şu formül uygulanıyor: Çalışılan süre X brüt maaş (Tavan: 6.017 TL)= Ödenecek tazminat. Burada ortaya çıkan miktardan damga vergisi dışında hiçbir kesinti yapılamıyor.

BRÜT MAAŞA DİKKAT

Tazminatın kaç lira olacağını aslında çalışılan yıl kadar formüldeki 'brüt maaş' belirliyor. Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre brüt maaş bordronuzda yazan miktar olarak bilinse de bunu artırmak mümkün. Çünkü brüt maaş sadece maaşınızdan değil, size düzenli olarak yapılan tüm ödemelerden oluşuyor. Burada ödemelerin ya da yardımların devamlılık arz etmesi, kesin olması, işyerinde kullanılmak üzere verilmemiş olması gerekiyor. Örneğin, işveren, her yıl düzenli olarak Ramazan kolisi veriyorsa; bu da kıdem tazminatına esas ücrete dahil edilir. Yine düzenli ödenen primler, telifler ikramiyeler hesaba katılır. Yapılan ödemeler eklenince alacağınız tazminat da yükseliyor. Bu yüzden hesaplama yapılırken bu ödemelerin de eklenip eklenmediğini mutlaka kontrol edin.

Haberin Devamı

GERÇEK ÜCRETİ YAZDIRIN

Kıdem tazminatı sizin için Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilen prime esas kazancınız üzerinden hesaplanıyor. O yüzden size ödenen maaş değil bildirilen maaş önem kazanıyor. Gerçek maaşı gizleyip asgari ücretten gösteren işverenler devletten prim ve vergi kaçırırken sizin de tazminatınızı yok ediyor. Çünkü ileride ayrılacağınız zaman bildirilen maaş üzerinden tazminatınız resmi olarak hesaplanıyor. O yüzden gerçek maaşın gizlenmesine razı olmamak da tazminatı artırıcı rol oynuyor.

BUNLARI MUTLAKA EKLETTİRİN

Yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk zammı, temettü, havlu ve sabun yardımı, taşıt yardımı, yıpranma tazminatı, nitelik zammı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı, bayram harçlığı.

Haberin Devamı

ÖRNEK HESAPLAMA

10 yıl çalışan bir işçinin kıdem tazminatı

Brüt ücret: 3.000 TL

Yılda iki maaş bayram ikramiyesi: 6.000 TL

Aylık yemek parası: 300 TL

Giydirilmiş ücret: 3.800 TL

Tazminat (DV hariç): 38.000 TL

Ek ödemesiz tazminat: 30.000 TL

Kazanç: 8.000 TL