Gazete Vatan Logo

Milyonerler sıfırı tüketti

Küresel finansal kriz, her kesimden insanı mağdur ederken, ABD'li milyonerleri bile devlete muhtaç etti

Amerikan Vergi Dairesi'ne işsizlik yardımı için başvuran yaklaşık 3 bin milyoner, toplam 18.6 milyon dolar yardım aldı.

Tüm dünyada milyonlarca insanın işini ve evini kaybettiği, şirketleri iflasa sürekleyen ekonomik kriz, ABD'li milyonerleri de devlete muhtaç etti. Amerikan Gelir İdaresi (IRS), 2008'de patlak veren global ekonomik krizden bu yana işsizlik yardımı alan milyonlarca ABD'li arasında yaklaşık 3 bin milyonerin de bulunduğunu açıkladı. Geçmiş yıllardaki vergi beyanlarında 1 milyon dolar ve üzeri kazanç beyan eden 2 bin 840 kişinin kriz döneminde zora girerek işlerini kaybettiği ve toplamda 18.6 milyon dolar işsizlik yardımı aldığı belirtildi.

HAFTALIK 300 $ ALIYORLAR

İşsizlik başvurusunda bulunan yaklaşık 3 bin milyonerden 806'sının daha önce beyan ettiği gelirin 2 milyon dolar ve üzeri olduğu belirtilirken, 17'sinin ise geçtiğimiz yıllarda 10 milyon dolar ve üzeri gelir beyanında bulunduğu kaydedildi. Ekonomistler, 7 haneli gelire sahip insanların işsizlik yardımı için başvuru yapmalarını sürpriz şekilde karşılarken, American Enterprise Institute danışmanlarından Alan Viard, "Her türlü gelir grubundaki insanlar işini kaybedebilir ve zor duruma düşerek yardım talebinde bulunabilir. Ancak söz konusu başvuru sayısı benim beklediğimden de fazla çıktı" dedi. Viard, işsizlik yardımına başvuran kişilere ilk 26 hafta ödemelerin eyaletler tarafından yapıldığını belirtirken, haftalık ödenen miktarın ortalama 300 dolar olduğunu kaydetti. IRS'ten yapılan açıklamada 2008'deki vergi beyanında yıllık 500 bin ila 1 milyon dolar arasında kazanç gösteren işsiz sayısının ise 8 bin 11 olduğu kaydedildi. Söz konusu kişilere yapılan toplam yardım miktarının ise 52.8 milyon doları bulduğu açıklandı.

2008'DE 9.5 MİLYON İŞSİZE 43.7 MİLYAR DOLAR ÖDENDİ

İşsizlik yardımı alanların sayısının 2007'de 8.8 milyon olduğu ABD'de yapılan yardım miktarı toplamda 29.4 milyar doları bulmuştu. 2008'de ise bir önceki yıla göre yardım alanların sayısı yüzde 7.6 artarak 9.5 milyon kişiye ulaşırken, toplam işsizlik yardımı tutarı da 43.7 milyar doları buldu. IRS, 2009 yılına ilişkin işsizlik yardım sayısı ve tutarını henüz açıklamadı.

BANK OF AMERICA 23 EYALETTE HACİZLERİ DONDURDU

Krizle birlikte mortgage kredilerini ödeyemeyenlerin varlıklarına haciz koyan ABD'li finans şirketlerine tepkilerin büyümesi üzerine Bank of America geri adım attı. Banka, 23 eyalette haciz işlemlerini durduğunu açıklarken, JPMorgan ve Ally Financial da daha önce icraya başvurmayı durduğunu açıklamıştı. ABD'de geçen yıl 1 milyon konuta el konulurken, bu yıl rakamın 1.2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı