Gazete Vatan Logo

Milyarderim ama ekonomi uçarım

Hurley, Güney Öztürk’le yaptığı röportajda Iphone’unu çıkararak, kullandığı aplikasyonları anlattı

Youtube’u kuran ve 2006’da Google’a 1.7 milyar dolara satan 34 yaşındaki Amerikalı Chad Hurley’i, iki çocuğu ve eşiyle tatil için geldiği Türkiye’de bulduk. Hurley’i randevu almak için cebinden aradığımda uzun uzun çaldıktan sonra telesekretere bağlandı. Kendisine mail attığımda ise cevabı anında geldi ve birkaç saat içinde buluştuk. Saçı, sakalı ve gözlükleriyle oldukça “cool” görünen Hurley ile “sıkıcı” olmayan bir röportaj yapmaya çalıştım. Tatil havasına çoktan giren Hurley de sanırım bunu istiyordu

Youtube’u sattığına pişman mısın?

Hayır değilim. Personel ve işletim giderlerim çok artmıştı. Satmasaydım, çalışanları zora sokardım. Google iyi bir müşteri idi. Tam zamanında sattım. Evet fiyatı şimdi kat kat iyi ama asla pişman değilim.

Yeni bir icadın olacak mı?

Olmaz mı daha yaşım 34. Kalan yıllarımı boş geçirmeyeceğim herhalde. Avos adlı bir şirketim var. Delicious.com adlı site üzerinde çalışıyorum.

O eski değil mi?

Birkaç yıllık. Ama geliştiriyoruz. Bookmark’larını yanı çok sık kullandığın siteleri herkesin girip görmesini sağlayan yeni bir sosyal ağ. Burada favorin olan bir web sitesini herkesle paylaşabiliyorsun. Yani bir teknoloji haberini, sevdiğin bir makaleyi işaretleyip, linkini paylaşabiliyorsun. Örneğin internette bir teknoloji ya da spesifik bir film aradığında, bu isimle işaretlenmiş sayfalar önüne şak diye gelecek.

Facebook ve twitter’ın yerini ne alacak?

Delicious.com alacak diyebilirsin. (Chad’in dediği gibi, site birkaç yıllık ve benim gördüğüm kadarıyla twitter ve facebook’un gerisinde, hatta demode. Ama herhalde yenilikler yapılıyor ki, ısrarla bu sitenin internetin yeni yıldızı olacağını söylüyor.)

Youtube’u kurmak nereden aklına geldi?

Newton’ın kafasına elma düşer de yerçekimini bulur ya onun gibi... Benim de kafama elma düştü. Aslında biz basit bir web sayfası yapalım insanlar video paylaşsın diye yola çıktık. Bu kadar tutacağını bilmiyordum. Ama basit fikirler. İşte en çok onlar tutuyor.

Youtube adı nasıl çıktı?

Benden... Daha önce PayPal şirketinin (PDA kullanıcılarının internetten para transferi yapmasını sağlayan şirket) logosonu da ben tasarlamıştım. Genelde kolayca hafızada kalabilen, söylemesi basit, şeker gibi birşey olsun isterim. Oradan buradan fikirleri birleştirip you-tube adını buldum, tuttu.

Genç ve milyonersin, paranı nasıl harcıyorsun?

Türkiye’ye gelerek yiyorum gördüğün gibi. (Gülüyor) Basit bir insanım. Milyarder olduktan sonra hayatımı değiştirmedim. Öyle süper yat, fantastik malikane ya da uçak, jet gibi zevklerim yok. Uçak seyahatlerimi bile ekonomi sınıfında yapan insanlardanım. Sırf karbon salınımının azaltılmasına katkı olsun diye...

Arabanda şoför de mi yok?

Hayır işe giderken kendim kullanırım. Şoförüm yok. Kahvemi de ofisin oradaki Peets Coffee’de içerim, bazen de Starbucks’a uğrarım.

Araba merakın varmış, ona ne demeli?

Evet var.

Kaç tane?

Bir tane (Gülüyor) O konuya girmek istemiyorum, benim özelim. (Chad Hurley’in 2010’da Formula 1’de yarışmaya hak kazanan Amerikan F1 takımının ana sponsoru olduğunu hatırlatayım)

Peki senin sektörünün diğer ünlü simalarınla arkadaşlığın var mı?

Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg’i sadece “merhaba merhaba” tanırım. Konferanslarda bazen yolda sabahları görürüz birbirimizi o kadar. Zaten San Francisco Silicon Vadisi dediğin yer çok da büyük değil. Ama herkesin işi başından aşkın. Gece birlikte takıldığımız falan yoktur.

Hobilerin nedir?

Video oyunlarını severim, ancak çok zaman alıyor, artık bıraktım. Yıllarca bilgisayar başında çalıştığımdan artık biraz uzak kalmak istiyorum. Yeni hobim, fitness gördüğün gibi. (Kolunu sıkıp, kaslarını gösteriyor.) Ayrıca dışarı çıkar koşarım.

Diğer zengin işadamları gibi golfe terfi etmeyecek misin?

Düşünüyorum, ama daha var, biraz yaşım ilerlesin!

Hiç “ah şu adamın yerinde olsaydım” dediğin biri var mı? Siyasetçi, artist, sanatçı vs.

Ünlü bir Amerikan futbolcusu olmayı isteyebilirdim.

Microsoft mu, Apple mı?

Apple! Laptop’um da Apple!

Iphone mu, Android mi?

Iphone!

Lady Gaga mı, Metallica mı?

Lady Gaga!

Fringe mi, Lost mu?

Lost! Ama seyrederken kayboldum.

Criminal Minds mı, Grey’s Anatomy mi?

Grey’s Anatomy. Ama çok iyi bir dizi izleyicisi değilim.

Üzerinde taşıdığın teknolojileri gösterir misin?

(Masaya sadece bir iphone çıkarıp koyuyor)

Neden iphone?

Çok hızlı, user friendly, bir el hareketiyle herşeyi yapabileceğin olağanüstü bir makine. Androit telefonum vardı ama, bu çıktıktan sonra bıraktım.

En çok kullandığın 3 aplikasyonu sayar mısın?

En çok, email apps’i, twitter’i, pandora’yı ise müzik için kullanıyorum. Bir de kindle’i...

Kitap okur musun?

Kindle’dan. (Amazon’un elektronik kitapçısı) Genelde teknoloji kitapları. En son The Filter Bubble kitabını okudum.

Film?

Benn Affleck’in Boston’da geçen The Town filmini seyrettim. Soygun türünde gerçekten iyiydi.

Başarı için gençlere tavsiyelerin nedir?

1. İnandığınız, sevdiğiniz işleri yapın.

2. Kendi bakış açınızı getirin, işe yansıtın. Para kazanmak üzerine yoğunlaşmak yerine, bu ürünü “ben kullanır mıyım”a yoğunlaşın.

3. En önemlisi, denemekten vazgeçmeyin. Hevesiniz kırılsa da, eleştirilseniz de. Deneyin, fikirlerinizi söyleyin.

Haberin Devamı